Omega-3 vetzuren voorkomen mogelijk psychoses

Uit gepubliceerd onderzoek in Nature Communications blijkt dat omega-3-vetzuren het risico op het ontwikkelen van schizofrenie en andere psychotische stoornissen kan voorkomen.  Dit effect van de vetzuren blijft nog lang na gebruik aanwezig.

Minder omega-3 en 6 vetzuren in de celmembranen

Bij schizofrenie patiënten (13-25 jaar) werd in de celmembranen een vermindering van omega-3 en -6 vetzuren gezien. Aan de hand hiervan werd door meerdere testen aangetoond dat suppletie met omega-3 vetzuren de psychotische symptomen kan verminderen. De vetzuren hebben geen relevante bijwerkingen en worden als gunstig voor de gezondheid gezien. Volgens het gepubliceerde artikel zijn de vetzuren ideaal om psychoses te voorkomen.

Succesvolle suppletie

Bijna 10 jaar geleden deden de onderzoekers voor de eerste keer onderzoek naar het effect van omega-3 vetzuren op psychoses. Aangetoond werd dat de omega-3 vetzuren een eerste periode van psychotische stoornis een jaar uitstelden. De 12 weken lange suppletie van omega-3 vetzuren door personen met een ultrahoog risico op psychoses bleek succesvol. Het supplement bevatte behalve omega-3 vetzuren (meervoudig onverzadigde vetzuren) ook 700 mg eicosapentaenoic zuur (EPA) en 480 mg docosahexaenoic zuur (DHA).

Uit vervolgonderzoek blijkt nu dat zeven jaar later het effect nog steeds zichtbaar is. Uit de omega-3-groep ontwikkelde slechts 10 procent in die periode een psychose. In de controlegroep was dit 40 procent. Het betreft een kleine studie met 81 deelnemers.

Volgens de onderzoekers is aangetoond dat omega-3 vetzuren de kans op progressie van een psychotische stoornis aanzienlijk verminderd is gedurende de hele follow-up periode.

Bron: Nature Communications