Deze groente is een natuurlijke remedie bij diabetes

Deze groente verlaagt de bloedsuikerspiegel en een natuurlijke remedie bij diabetes-    Bijna een miljoen mensen in Nederland heeft diabetes en dan is er nog een groot percentage dat in het voorstadium van deze stofwisselingsstoornis zit. Dat is best ernstig, maar ernstige is dat veel gevallen te voorkomen en zelfs omkeerbaar zijn.

Wanneer je denkt aan preventie van diabetes, zullen de meeste mensen denken aan de dingen die ze niet moeten eten. Maar je kunt het ook anders zien: het gaat om de voeding die je bloedsuikerspiegel juist onder controle houdt.

Zetmelen: geen kans

Er zijn groenten die de zetmelen afbreken nog voordat ze de kans krijgen om als glucose de bloedbaan in te gaan. En er is er een bij uitstek die dit doet. Namelijk de vrij onbekende okra, ook wel bekend als lady’s finger. Okra’s behoren tot de vruchtgroenten en zijn pittig van smaak. Ze lijken het meest op een kruising tussen een groene peper en een courgette. De okra is bekend in de Marokkaanse, Indiase en Creoolse keuken en je vind deze groente dus bij bijbehorende toko’s.

Okra oftewel Lady’s Fingers kun je op verschillende manieren klaarmaken. Ook lekker met een schaaltje zelfgemaakte en ozo gezonde hummus ! Klik op de foto en lees waarom hummus zo gezond is (en voor een recept !)

Tijdens het snijden of lang koken wordt okra wat slijmerig. Dit ‘sap’ heeft een grote gelatineachtige bindkracht. In Creoolse gerechten wordt okra daarom vaak gebruikt als bindmiddel.

De zaden van de okra zitten vol alfa glucosidase remmers en hierdoor krijgt zetmeel niet eens de kans om omgezet te worden tot glucose. Volgens onderzoekers kan de okra de bloedsuiker drastisch naar beneden brengen. Ze zien het zelfs als potentiële alternatieve behandeling voor diabetes2.

De vezels in okra stabiliseren het bloedsuiker, doordat de snelheid waarmee de darmen de suiker kan absorberen flink vertraagd wordt. Een half kopje gekookte okra bevat ongeveer 4.1 vezels.

Knapperig en smaakvol

Behalve vezels is de groente ook rijk aan magnesium, kalium, zink, vitamine K, C, B6 en A. Als je de okra te lang doorkookt verliest het al deze vitaminen en mineralen en wordt het slijmerig. De reden waarom veel mensen okra geprobeerd en vervolgens gehaat hebben. Maar als je de groente op de juiste manier klaarmaakt, is hij knapperig en smaakvol. En kan je juist waardering opbrengen voor dit product- dat vaak onbegrepen is.

De lekkerste manier is om de okra te grillen of om hem licht te stomen.

  • Grillen doe je zo: je gooit de peulen in wat olijfolie en grilt het 10 minuten. Je kunt wat knoflook aan toevoegen, want knoflook past er perfect bij.
  • En als je de peulen wilt stomen: doe dan eerst fijngemaakte knoflook in olijfolie en voeg na een minuut de okra toe, samen met wat water. Stoom het dan lichtjes. Wanneer je de groente niet te lang op het vuur houdt, is het resultaat een frisse, licht knapperige groente.

Als je dit geprobeerd hebt, en het is niet wat je ervan verwachtte, kun je het misschien over een andere boeg gooien. Gewoon blijven proberen. Net als zoveel groenten, maakt de bereiding een groot verschil. En dit verschil kan dan maar beter een gezonder bloedsuiker zijn.

Kijk naar biologische, kleinere okra’s. Als de okra groter en (te) rijp is, wordt het taaier.

www.diabetes.co.uk

ww.webmd.com