Brein Natuurlijk gezond (bewezen)

Je slaappositie doet er toe als het om Alzheimer gaat

Share Button

Je slaappositie doet er toe als het om Alzheimer gaat. Slapen in zijligging heeft het voordeel dat afvalproducten beter afgevoerd worden, en hieronder vallen ook de amyloïde plaques die karakteristiek zijn voor de ziekte.

Dit melden onderzoekers van de Stony Brook University School of Medicine in Bioscience Technology.

Eerder onderzoek toonde dat slapen de verwijdering van amyloïdeplaques uit het brein bevordert. Het systeem dat hiervoor verantwoordelijk is, wordt het glymfatisch systeem genoemd.

Zo heeft een van de auteurs van dit onderzoek, dr. Maiken Nedergaard (University of Rochester) eerder laten zien dat de glymfatische route efficiënter tijdens de slaap is. Het glymfatisch systeem is een functionele route via welke de afvalstoffen van het centrale zenuwstelsel lopen. Hieronder vallen ook de Alzheimer plaques.

Het stuk in Bioscience Technology meldt dat slapen in buikpositie de afvoer van stoffen via de functionele route belemmert, zodat minder afval weggevoerd wordt. Bij de zijligging is dit anders: deze zorgt voor een optimale afvoer tijdens de slaap.

Met die zijligging kunnen we dan maar beter vroeg beginnen. Uit onderzoek van begin dit jaar blijkt het proces van amyloïde moleculen die zich binnenin neuronen stapelen, al te starten vanaf jongvolwassenheid. De stapeling gaat door gedurende het verdere leven. De amyloïde moleculen vormden kleine toxische klompjes (amyloïde oligomeren) die zelfs bij twintigers zonder cognitieproblemen aanwezig waren. De klompjes groeien verder bij het stijgen van de leeftijd.

Bron:

www.biosciencetechnology.com

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.