Deze alledaagse antioxidant halveert tumoren (bewezen)

Er komen steeds meer berichten vanuit de wetenschap over hoe natuurlijke middelen succesvol kunnen worden ingezet om kankercellen te doden en tumorgroei en –uitzaaiingen af te remmen. De natuur blijkt krachtige wapens te bieden in dit opzicht. Recentelijk nog, waren onderzoekers verbijsterd over het effect van resveratrol (o.a. in druiven) op tumorgroei. Wat bleek namelijk: de stof deed tumoren slinken met 50%.

We hebben er (eind juli) een artikel over geplaatst, maar het is toch belangrijk genoeg om dit nog een keer onder de aandacht te brengen.

Professor Karen Brown (Leicester Experimental Cancer Medicine Centre) onderzocht met haar team wat de impact was van deze populaire antioxidant op muizen die vatbaar waren voor darmkanker. Ze wisten al dat het een krachtige anti-kankerstof is, maar wilden ontdekken hoe verschillende doses de tumorgroei beïnvloedden. De resultaten deden ze versteld staan.

De laagste dosis bleek het beste resultaat te geven en de tumoren te halveren.

De bevindingen en bron lees je in het artikel Resveratrol: minder is meer. Lage dosis blijkt effectiever bij kankerpreventie.’

Resveratrol zit in druiven, blauwe bessen en andere bessen (ook als diepvriesfruit verkrijgbaar en lekker in een smoothie), Itadoori thee, pistachenoten, donkere chocolade en in pinda’s. Wanneer je resveratrol via supplement wilt binnenkrijgen kun je het beste gaan voor 25 mg resveratrolextract. Dit is ongeveer de hoeveelheid die de muizen binnenkregen.

Maar muizen zijn toch geen mensen?

Wetenschappers maken gebruik van muizen omdat ze genetisch, biologisch en gedragskundig erg op mensen lijken. Veel symptomen van de mens kunnen gerepliceerd worden in muizen en ratten. Zo zegt Jenny Haliski (National Institutes of Health, NIK): “Ratten en muizen zijn zoogdieren die veel processen gemeen hebben met mensen en dus geschikt zijn om te gebruiken, om antwoord op vele wetenschappelijke vragen te krijgen.”

Sinds zo’n 20 jaar, blijken deze gelijkenissen alleen maar sterker te zijn. Wetenschappers kunnen nu genetisch aangepaste muizen fokken (transgenische muizen) die genen dragen die identiek zijn aan de genen die ziekten bij mensen veroorzaken.

Het is de eerste keer dat blijkt dat minder meer is als het op resveratrol aankomt.  Het waren alleen de muizen die vetrijk aten, waarbij het antitumor effect optrad.


Ander recentelijk onderzoek m.b.t. kanker: