Stoppen met roken dankzij een … nicotine-etende bacterie

Natuurlijk weten we wel dat roken slecht voor je is en toch kan stoppen behoorlijk taai zijn. Maar nu is er een nieuwe -en best wel aparte- aanpak om het makkelijker te maken. Namelijk door middel van de inzet van een bacterie die dol op nicotine is. Een bacterie- enzym blijkt namelijk succesvol nicotine af te breken, dit meldt Journal of the American Chemical Society.

We kennen de gezondheidsgevaren van roken maar al te goed, maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is om te stoppen. Net gestopte rokers zijn niet zelden bereid om peuken van de grond te rapen of om de inhoud van de laatst geleegde asbak uit de container te halen. Of om achter rokende mensen op straat aan te lopen, om toch wat tabaksrook te kunnen insnuiven.

Over het algemeen zijn stoppogingen niet succesvol. Slechts 15 tot 30% van de rokers die het lukt om langer dan een jaar te stoppen.

Tijd voor een nieuwe invalshoek, dachten onderzoekers. Ze gebruikten een enzym –NicA2- die van de Pseudomonas putida afkomstig is. Het was al bekend, dat deze bacterie zich tegoed doet aan tabaksafval. Tijdens labtesten bleek NicA2 alle nicotine in bloedmonsters af te breken, binnen 30 minuten.

Journal of the American Chemical Society