Nieuws

Stoppen met roken dankzij een … nicotine-etende bacterie

Share Button

Natuurlijk weten we wel dat roken slecht voor je is en toch kan stoppen behoorlijk taai zijn. Maar nu is er een nieuwe -en best wel aparte- aanpak om het makkelijker te maken. Namelijk door middel van de inzet van een bacterie die dol op nicotine is. Een bacterie- enzym blijkt namelijk succesvol nicotine af te breken, dit meldt Journal of the American Chemical Society.

We kennen de gezondheidsgevaren van roken maar al te goed, maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is om te stoppen. Net gestopte rokers zijn niet zelden bereid om peuken van de grond te rapen of om de inhoud van de laatst geleegde asbak uit de container te halen. Of om achter rokende mensen op straat aan te lopen, om toch wat tabaksrook te kunnen insnuiven.

Over het algemeen zijn stoppogingen niet succesvol. Slechts 15 tot 30% van de rokers die het lukt om langer dan een jaar te stoppen.

Tijd voor een nieuwe invalshoek, dachten onderzoekers. Ze gebruikten een enzym –NicA2- die van de Pseudomonas putida afkomstig is. Het was al bekend, dat deze bacterie zich tegoed doet aan tabaksafval. Tijdens labtesten bleek NicA2 alle nicotine in bloedmonsters af te breken, binnen 30 minuten.

Journal of the American Chemical Society

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.