Stoppen met roken, gewichtstoename en BMI

Wil je stoppen met roken en rook je minder dan 15 sigaretten per dag? Dan zal het meevallen met de gewichtstoename na het stoppen. Hoeveel je aankomt na het stoppen, is afhankelijk van je BMI voordat je stopte en het aantal sigaretten per dag, zo meldt International Journal of Obesity.

Hoeveel gewichtstoename?

Stoppen met roken leidt tot gewichtstoename, maar hoeveel? Dat hangt van de persoon af. Meestal zijn het een paar pondjes, maar soms kan het ook 10 kilo zijn. Voor rokers die gaan stoppen, zijn het aantal sigaretten per dag en de huidige BMI een voorspellende factor qua de hoeveelheid pondjes gewichtstoename die ze na het stoppen aankomen.

Om beter inzicht te krijgen in de factoren die bijdragen aan gewichtstoename na het stoppen, analyseerden de onderzoekers van het Penn State College of Medicine de data van 12.204 deelnemers voor de National Health and Nutrition Examination Survey. Ze keken naar het aantal sigaretten dat dagelijks gerookt werd en de BMI, voordat er gestopt werd.

Hoe hebben deze factoren het gewicht beïnvloed na 10 jaar stoppen

De onderzoekers vergeleken de gewichtsveranderingen van niet-rokers, rokers en ex-rokers.

“Mensen zijn geneigd aan te komen naarmate ze ouder worden en iedereen in de studie was aangekomen. De niet-rokers kwamen ongeveer 450 gram aan per jaar over een periode van 10 jaar.”

Vervolgens werden de gegevens vergeleken van rokers en ex-rokers. Het bleek dat de gewichtstoename bij rokers die minder dan 15 sigaretten per dag roken, weinig verschilde van die van de ex-rokers.

“ Dat is goed nieuws voor lichte tot gemiddelde rokers die bezorgd zijn over gewichtstoename. Het betekent dat op de lange termijn, stoppen met roken geen grote impact op het gewicht zal hebben.”

Minder goed nieuws is dat bij rokers die 25 sigaretten per dag of meer rookten en een BMI van 30 hadden op het moment dat ze stopten, een gewichtstoename van gemiddeld 11 kilo te constateren was. “Hoewel dit veel lijkt, is het belangrijk om te beseffen dat stoppen met roken het belangrijkste is dat men voor de gezondheid kan doen.”

Het goede nieuws dat het wel meevalt met de gewichtstoename, is vooral voor vrouwen (die licht en gemiddeld roken). Dit jaar publiceerde Tobacco Control een studie waaruit bleek, dat vrouwen die bezorgd om hun gewicht zijn minder snel geneigd zijn om te stoppen.

Bron:

Tobacco Control

International Journal of Obesity