GABA supplement verbetert plannen en prioriteiten stellen

Mensen laten een verbeterd vermogen zien om te plannen en prioriteiten te stellen na inname van een GABA supplement (gamma – aminoboterzuur). Dit publiceerde Scientific Reports aan de hand van een onderzoek van de Universiteit Leiden.

Het onderzoek van Leiden Institute of Brain and Cognition werd uitgevoerd i.s.m. de Technical University of Dresden.

Promovenda Laura Steenbergen en collega’s onderzochten de mate waarin een GABA supplement het vermogen tot plannen en managen van verschillende acties beïnvloedt; een cruciale vaardigheid in het dagelijkse bestaan.

Steenbergen: “GABA is een aminozuur dat in voeding zit -o.a. in groene thee, zilvervliesrijst en aardappelen-. De hoeveelheid die we via de voeding consumeren kan ons gedrag bepalen en tevens de manier waarop we onze omgeving ervaren.”

Aan het onderzoek deden 30 gezonde deelnemers mee, die ofwel 800 mg GABA kregen, ofwel een placebopoeder. Hierna werd gemeten hoe snel de deelnemers een response kunnen remmen, wanneer een andere actie bijna gelijktijdig uitgevoerd moet worden.

Vergeleken met de deelnemers uit de placebogroep, was het vermogen om te plannen toegenomen dankzij het GABA supplement.

“De resultaten tonen dat een GABA-supplement en voeding die verrijkt is met GABA, goedkope en makkelijke manieren zijn om het vermogen te verbeteren m.b.t. het stellen van prioriteiten in geplande handelingen. Zo kunnen bijvoorbeeld mensen die autorijden voordeel halen uit GABA.”

GABA zit ook in broccoli, groene groenten, zaden, verse noten, aardappelen, bananen, uien, scharreleieren.

www.nature.com