Brein Nieuws

GABA supplement verbetert plannen en prioriteiten stellen

Share Button

Mensen laten een verbeterd vermogen zien om te plannen en prioriteiten te stellen na inname van een GABA supplement (gamma – aminoboterzuur). Dit publiceerde Scientific Reports aan de hand van een onderzoek van de Universiteit Leiden.

Het onderzoek van Leiden Institute of Brain and Cognition werd uitgevoerd i.s.m. de Technical University of Dresden.

Promovenda Laura Steenbergen en collega’s onderzochten de mate waarin een GABA supplement het vermogen tot plannen en managen van verschillende acties beïnvloedt; een cruciale vaardigheid in het dagelijkse bestaan.

Steenbergen: “GABA is een aminozuur dat in voeding zit -o.a. in groene thee, zilvervliesrijst en aardappelen-. De hoeveelheid die we via de voeding consumeren kan ons gedrag bepalen en tevens de manier waarop we onze omgeving ervaren.”

Aan het onderzoek deden 30 gezonde deelnemers mee, die ofwel 800 mg GABA kregen, ofwel een placebopoeder. Hierna werd gemeten hoe snel de deelnemers een response kunnen remmen, wanneer een andere actie bijna gelijktijdig uitgevoerd moet worden.

Vergeleken met de deelnemers uit de placebogroep, was het vermogen om te plannen toegenomen dankzij het GABA supplement.

“De resultaten tonen dat een GABA-supplement en voeding die verrijkt is met GABA, goedkope en makkelijke manieren zijn om het vermogen te verbeteren m.b.t. het stellen van prioriteiten in geplande handelingen. Zo kunnen bijvoorbeeld mensen die autorijden voordeel halen uit GABA.”

GABA zit ook in broccoli, groene groenten, zaden, verse noten, aardappelen, bananen, uien, scharreleieren.

www.nature.com

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.