‘Non-profit’ organisatie -door Coca Cola gefinancierd-: “Overgewicht komt niet door frisdrank”

Afgelopen weekend berichtte The New York Times over een nieuw gevormde non-profit organisatie, die beweert de oplossing te hebben voor obesitas. Nieuwswaardig hieraan is, dat deze ‘non-profit’ organisatie gefinancierd is door Coca Cola. De organisatie beweert dat frisdrank niks te maken heeft met overgewicht. Coca Cola is druk bezig zijn imagoschade te repareren.

‘Frisdrank heeft niks te maken met overgewicht’

Het gaat om het Global Energy Balance Network, die zegt dat er geen bewijs is dat frisdrank schuld hebben aan obesitas.

GEBN is een internationale organisatie die geleid wordt door gerenommeerde wetenschappers die verbonden zijn aan verschillende universiteiten in de wereld. Focus van hun onderzoek is energiebalans: het equilibrium tussen de geconsumeerde calorieën en calorieën die verbrand worden.

In een promo video beweert professor Steven N. Blair (Arnold School of Public Health, University South Carolina) dat de huidige boodschap over ongezonde voeding en obesitas niet klopt:

“De focus in de populaire media en in de wetenschappelijke pers is dat men te veel en te ongezond eet. Fastfood en frisdrank krijgt de schuld enzovoorts. En er is werkelijk geen bewijs dat dit zo is. Wij die geïnteresseerd zijn in wetenschap, gezondheid en medicatie moeten leren hoe we de juiste informatie naar buiten krijgen. “

Mensen die deze bewering gezien hebben kunnen suggereren dat het oké is om frisdrank te drinken, maar wie weet dat het betreffende netwerk gefinancierd wordt door Coca Cola, is waarschijnlijk wel wijzer.

Echter, deze handelswijze is niet nieuw. Het kost veel geld om onderzoek tot stand te brengen en veel onderzoekers –in het veld van medicijnen, voeding en technologie- worden gefinancierd door deze grote multinationals die een directe verbinding hebben met het onderzoeksveld.

Zijn bedrijven als Coca Cola een welkome bron van financiering in het onderzoeksveld? Of ondermijnt het juist het reeds verrichte wetenschappelijke onderzoek?

Coca Cola’s imagoprobleem

Viraal op Internet: ‘dit is wat een blikje cola met je doet’

Het waren niet bepaald goede weken voor Coca Cola, gezien de manier waarop het bedrijf afgeschilderd werd op Internet. Voorafgaande aan het artikel in de New York Times, ging een gedetailleerde infografiek ( ‘dit is wat een blikje cola met je doet’) viraal op Internet. In deze grafiek was te zien wat er in het lichaam gebeurt, binnen een uur nadat je cola drinkt. De infografiek- gebaseerd op onderzoek van een gezondheidsschrijver- waarschuwde dat een regelmatige consumptie van Coca Cola en andere cafeïne bevattende drankjes kan leiden tot een hoge bloeddruk, hartziekte, diabetes en obesitas.

Het ligt voor de hand om te denken dat GEBN is opgericht als antwoord op de imagoschade die Coca Cola hierdoor opliep.

Zo zegt Michel Simon, een gezondheidsjurist:

“Het gaat niet goed met Coca Cola; de verkoop loop achteruit en frisdrank komt steeds weer negatief in het nieuws. Elke lokale overheid probeert iets te doen om frisdrankconsumptie te beteugelen. Dit is een direct antwoord op de verliezen die ze lijden. Ze zijn wanhopig om het bloeden te stoppen.”

Hoewel meer dan een derde van de Amerikanen obese is, zegt dr. Blair in de promo video:

“Maar de reden is misschien dat ze meer calorieën eten dan ze nodig hebben, en ze het niet verbranden. Dus we moeten in balans komen. We moeten meer bewegen.”

Er is inderdaad overweldigend veel bewijs dat een zittend leven tot veel gezondheidsproblemen en een verkort leven leidt en natuurlijk tot overgewicht. Dus er is zeker niks mis met bewegen. Wanneer je regelmatig junkfood eet en dagelijks frisdrank drinkt, dan moet je echter heel veel bewegen. De focus kan ook op de inname van minder calorieën liggen, en wat is er dan makkelijker dan frisdrank overslaan.

Immers:

  • ◦Wanneer je een of twee suikerrijke drankjes per dag drinkt, heb je 26% meer kans op diabetes 2
  • ◦Een halve liter cola bevat 17 theelepels suiker. Slechts 1 glas frisdrank per dag verhoogt de kans op obesitas bij kinderen met 60%, binnen anderhalf jaar.

(Harvard T.H. Chan School of Public Health, The Lancet)

Volgens een artikel in the British Journal of Sports Medicine bevordert lichamelijke activiteit niet perse gewichtsverlies, en zijn vooral de geconsumeerde calorieën cruciaal. , Dr. Aseem Malhotra zegt hierover: “Suiker calorieën bevorderen vetopslag en honger. Vet calorieën geven eerder een verzadigd gevoel.”

Uit een review van 206 studies over frisdrank, sap en melk (PLOS Medicine, 2007) bleek dat 111 studies gefinancierd waren: 22% door de industrie, 47% niet door de industrie en bij 32% was dit gemengd. In 2013 publiceerde PLOS Medicine een metastudie naar de relatie tussen gesuikerde (fris)dranken en gewichtstoename en de financieringen vanuit de voedingsindustrie. De onderzoekers meldden dat de belangenverstrengeling ‘een reden voor bezorgdheid zijn, wanneer het gaat om het interpreteren van onderzoeken die gefinancierd zijn door voedingsconcerns die gevestigde belangen hebben bij de uitkomsten van die onderzoeken’.

De financiering van GEBN door Coca Cola zou invloedrijk kunnen zijn aangaande de uitkomsten van onderzoeken op dit gebied volgens Marion Nestle, professor voedingswetenschappen (New York University) :

“ De agenda van deze wetenschappers is om verwarring te brengen in de wetenschap en de aandacht af te leiden van voedingsinname.” Op haar website –Food Politics– post zij regelmatig linkt naar studies die door de industrie gefinancierd zijn en waarvan de resultaten voor marketingdoelen gebruikt worden.

Het gaat om het creëren van twijfel.


Gerelateerd: Deze man dronk 10 blikjes cola per dag, een maand lang. Met welk resultaat?

mancocacola

Een gezonde sportieve man besloot als experiment een maand lang 10 blikjes cola te drinken. Hij hield zich aan zijn gebruikelijke trainingsroutine en at min of meer Paleo. In die maand kwam hij 12 kilo aan en na de maand viel hij al snel weer kilo’s af.