9 Rare dingen die suiker met je lichaam doet

suiker2.jpg

Suiker berooft het lichaam van vitaminen en mineralen, en wereldwijd eten we gemiddeld we 68 gram suiker per dag (dat zijn 17 theelepels): dat is 45% meer dan 30 jaar geleden. Maar in het Westerse dieet ligt dit gemiddelde zelfs op 40 theelepels per dag. Een blikje frisdrank kan 40 gram suiker bevatten. Wat doet suiker met het brein, het hart en de huid?

Terwijl suiker smakelijk kan zijn, berooft de zoete stof het lichaam van calcium, magnesium, chroom en koper. Ook vitamine C heeft te lijden onder suiker: omdat ze dezelfde chemische structuur hebben wedijveren glucose en vitamine C om de cellen in te gaan. Zelfs een licht verhoogde bloedsuikerspiegel kan vitamine C de ingang blokkeren en leiden tot een verzwakt immuunsysteem.

Klachten bij tekorten

Vitamine C

Vertraagde wondheling, infecties, verkoudheden en griep, longproblemen, pijnlijke gewrichten, energieverlies, bloedend tandvlees, neusbloedingen, angst, slecht gebit, visceraal vet, buikvet.

Calcium

Osteoporose, osteoartritis, spierpijn en –krampen, slecht gebit, verhoogde kans op darmkanker, hoge bloeddruk, PMS, trek in suiker en zout, botpijn, tintelingen, slapeloosheid.

Chroom

Metabool syndroom, insulineresistentie, verminderde vruchtbaarheid, diabetes, overgewicht, hypoglykemie, koude handen, cardiovasculaire aandoeningen, hoog cholesterol, koud zweet, vaak moeten eten.

Koper

Osteoporose, bloedarmoede, kaalheid, diarree, zwakte, verminderde ademhalingsfunctie, slechte pigmentatie van huid en haar, verminderde weerstand tegen infecties, buitensporig eten, vermoeidheid, lage lichaamstemperatuur.

Magnesium

Trek in suiker, misselijkheid, overgeven, vermoeidheid, krampen, tintelingen, hartkloppingen, persoonlijkheidsveranderingen, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, osteoporose, astma, verstopping, slapeloosheid, depressie.

Trek: tekort aan nutriënten

De wortel van trek in zoete voeding is vaak een tekort aan nutriënten. Je bent niet de enige. Onbeheersbare trek is vaak de grootste reden waarom mensen hun dieet niet volhouden. Trek een heel ander fenomeen dan honger. Als je midden in de nacht wakker wordt, omdat je trek in ijs hebt en dit komt niet door honger, waar komt het dan door? Juist, een nutriëntentekort.

Wanneer je suiker consumeert, kan dit ten koste gaan van calcium en magnesium. En wanneer dit gebeurt, krijg je trek in suiker. Een keer zondigen leidt tot twee keer, enzovoorts. Je kunt de cirkel doorbreken door voor voldoende calcium en magnesium te zorgen.

Suiker doet nog meer rare dingen met je lichaam

Het maakt je organen vet

De fructose –een bestanddeel van gewone suiker en fructose siroop- in toegevoegde suikers maakt dat je lever efficiënter vet op slaat. Maar de vetopslag kan op de vreemdste plekken plaatsvinden, en ook rond de andere organen (visceraal vet). Voor 1980 was een non-alcolic vette lever nog zeldzaam, tegenwoordig begint dit al in de kindertijd. Fructose kan beter uit een natuurlijke bron komen, zoals uit fruit. De vezels uit fruit voorkomen een ‘suikershock’ in je lichaam. Ook bevat een stuk fruit meestal minder suiker dan een commerciële smoothie of een blikje fris.

Suiker bereidt de weg voor diabetes

Veel mensen zitten in een pre diabetes fase en zijn zich er niet van bewust. Volgens een PlosOne studie verhogen 150 calorieën per dag extra de kans op diabetes elke keer met 1.1%. (1) (2)
Veel verborgen suikers zitten in voeding waar je het niet van verwacht, zoals in brood, ketchup, diepvriesmaaltijden. Het is dus belangrijk om te kijken wat je koopt.

Belast hart en vaatwanden

Suiker peigert je hart af en zetten druk op de vaatwanden Hart- en vaatziekten plus diabetes en andere stofwisselingsstoornissen zijn stijgende. Ze verhogen ook de sterftekans.

Veel toegevoegde suikers zorgen voor overtollig insuline in de bloedbaan. Dit eist zijn tol van de bloedsomloop en je vaten. Chronisch hoge insulinespiegels verharden de spiercellen rond elk bloedvat. Dit zorgt voor druk op de vaten: een verhoogde bloeddruk is het gevolg en de kans op een beroerte of hartaanval is groter. (3, 4)
Laat je niet misleiden door ‘volkoren’ producten. Tarwekorrels worden zowat verpulverd, en wanneer je dit eet ontstaan er glucosepieken die vergelijkbaar zijn met de pieken die afkomstig zijn van suiker, witte bloem of fructosesiroop. Volkoren brood en wit brood worden vrijwel met dezelfde snelheid verteerd en veroorzaken dezelfde pieken. (5)
Eet beter een proteïnerijk ontbijt. Wanneer je het ontbijt overslaat is de kans op overgewicht 4.5 keer zo groot. Ook hou je de bloedsuikerspiegel in balans. Als vrouwen met overgewicht een proteïnerijk ontbijt eten, nuttigen ze meestal 160 calorieën minder tijdens de lunch.

Het leidt tot diabetes ‘type 3’

Neuropatholoog Suzanne de la Monte (Brown University) kwam op de term diabetes type 3. De arts en haar team waren de eersten die de link tussen insulineweerstand, vetrijke voeding en Alzheimer ontdekten. Volgens haar onderzoeken is Alzheimer een metabole ziekte, waarbij het vermogen van het brein beschadigd is om glucose te gebruiken en energie te produceren. (6, 7)
Suiker heeft vele namen, en vaak zijn de ingrediënten op een etiket, die eindigen op –ose suiker. Wees ook bedacht op ‘siroop’ of ‘syrup’

Suiker maakt je een junkie

Hoewel er eind juni een studie naar buiten kwam, waarin beweerd werd dat suiker niet verslavend is (8)
beweren stapels studies het tegenovergestelde.. Net als drugs zoals heroïne en cocaïne zet suiker chemicaliën vrij die rommelen met het beloningscentrum in de hersenen. Deze chemicaliën zijn opioïden en dopamine. (9, 10, 11)
Net zoals met drugs gebeurt, ontwikkelen mensen een tolerantie voor suiker: ze hebben steeds meer suiker nodig om zich goed te voelen. Bij rattenstudies, krijgen de beestjes -wanneer ze geen suiker meer krijgen- klapperende tanden, bevingen en trillingen over het lichaam en angst. (12)
Arts Andrew Weil waarschuwt mensen om geduldig te zijn, wanneer ze suikers uit de voeding gaan elimineren. Volgens hem hebben de smaakpapillen ongeveer een week nodig om te wennen aan de lagere dosis. Hierna kan je die suikerrijke voeding die je ooit lekker vond, als vreselijk zoet ervaren. (13)

Geeft je een hongergevoel

Suiker maakt dat je je hongerig -zo niet uitgehongerd-  voelt. De hersenen ontvangen niet meer de boodschap dat je vol zit. Bovendien kunnen een paar pondjes overgewicht en pre diabetes of diabetes 2 het hormoon leptine in de war sturen. Door leptine weet je dat je vol zit. Ook fructose werkt negatief op leptine. Voeding die veel fructose bevat, maakt je hongerig en zorgt ervoor dat je gaat overeten. (14)
Probeer eens een stuk organische chocolade met minstens 70% cacao, in plaats van de standaard chocolade. Of ga 15 minuten lopen, wanneer merkt dat je trek in suiker hebt. Volgens onderzoek doet een wandeling van een kwartier de trek in suiker met 12% afnemen. (15)

Laag energieniveau door suiker

Wie kent het niet: je geniet van chocolade en je krijgt even een gevoel van energie. (als snel komt helaas de vermoeidheid). Het duurt maar maximaal een half uur om van een piek naar een dal te gaan. Deze pieken zorgen ervoor dat je meer suiker wilt; de bekende vicieuze cirkel. Suiker lokt ook de vrijzetting van serotonine uit; deze neurotransmitter maakt slaperig. (16, 17)
Probeer eens suikervervangers.

Depressief door suiker

We mogen ons dan misschien kortstondig lekker voelen door suiker, maar uiteindelijk krijgen we het tegenovergestelde effect. Public Health Journal publiceerde een studie waaraan bijna 9000 mensen deelnamen. Na deze mensen 6 jaar gevolgd te hebben, bleek dat de deelnemers die het meeste junkfood aten 40% meer kans liepen op een depressie. Bij mensen met insulineweerstand, blijkt het brein minder dopamine af te scheiden. (18, 19)

Suiker veroudert de huid vroegtijdig

Als het om suiker gaat, denken we aan gewicht en minder vaak aan de huid. Maar suiker kan rimpels en plooien veroorzaken, door middel van glycatie. Glycatie betekent dat de suiker in de bloedbaan zich hecht aan proteïnen en zo nieuwe schadelijke moleculen veroorzaakt: AGE’s (advanced glycation end products). Hoe meer suiker je eet, des te meer AGE’s je ontwikkelt. Dermatoloog Frederic Brandt –auteur van 10 minutes 10 years– legt uit: “Terwijl AGE’s zich ophopen, beschadigen ze proteïnen als een domino-effect.” Collageen en elastine, die proteïnevezels die de huid stevig en elastisch houden, zijn het kwetsbaartst. Eenmaal beschadigd, worden deze vezels broos en droog en dit leidt tot huidverzakkingen en rimpels. Deze effecten beginnen normaal gesproken vanaf ongeveer het 35e jaar en nemen snel toe na het 35e levensjaar. (21)

Dermatoloog Brandt zegt ook dat dit niet het enige is: suiker bepaalt ook wat voor type collageen je hebt. Glycatie verandert collageen in een kwetsbaarder type collageen. Hier komt nog bij, dat AGE’s de natuurlijke antioxidant enzymen buiten werking stellen, wat je huid vatbaarder maakt voor zonschade. Zonschade is de hoofdoorzaak van huidveroudering.


 1. www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0057873
 2. www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0057873
 3. www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(15)00040-3/abstract
 4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3313137
 5. www.experiencelife.com/article/the-truth-about-refined-grains/
 6. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2769828/
 7. www.vivo.brown.edu/display/sdelamon
 8. www.kenniscentrumsuiker.nl/actueel/actueel-nieuws/algemeen-actueel-nieuws/571-promotieonderzoek-suiker-niet-verslavend
 9. www.connection.ebscohost.com/c/articles/9212070560/sugar-white-flour-withdrawal-produces-chemical-response
 10. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2235907/
 11. www.plosone.org/article/fetchArticle.action?articleURI=info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0000698
 12. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2235907/
 13. www.drweil.com/drw/u/id/QAA63228
 14. www.webmd.com/diet/20121231/fructose-hunger
 15. www.webmd.com/diet/ss/slideshow-sugar-addiction
 16. www.coach.ninemsn.com.au/2015/03/17/11/00/scientists-say-a-brisk-15minute-walk-key-to-curbing-those-chocolate-cravings
 17. www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/carbohydrates-and-blood-sugar/
 18. www.webmd.com/diabetes/ss/slideshow-blood-sugar-swings
 19. www.time.com/3939974/sugar-junk-food-depression/
 20. www.newsroom.cumc.columbia.edu/blog/2015/07/29/junk-food-may-increase-depression-risk/
 21. www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2133.2001.04275.x/abstract