Darmflora Nieuws

Darmbacteriën spelen mogelijk ook rol bij oogontsteking

Share Button

Je darmen kunnen mogelijk je gezichtsvermogen beïnvloeden; de darmbacteriën zouden namelijk oogontsteking kunnen uitlokken volgens een onderzoek van de National Eye Institute.

Onderzoekers van het National Eye Institute ontdekten bij muizen dat de darmbacteriën uveïtis kan uitlokken. Uveïtis is een ontsteking van het vaatvlies in het oog. Uveïtis wordt gebruikt als een verzamelnaam voor inwendige oogontstekingen.

De oogaandoening ontstaat bij een verzwakt immuunsysteem; dan worden de inwendige delen van het oog aangevallen. De hypothese – dat bacteriën in de darmen de oorzaak zijn van een aanval door immuuncellen op het oog –  was er al, maar hoe dit in elkaar zat was nog een mysterie.

“Activatie kan in principe in het oog zelf ontstaan, maar omdat niet-geactiveerde cellen niet naar willekeur het oog in en uit kunnen gaan is deze kans klein,” zegt arts R. Caspi van National Institutes of Health.

Ze vertelt dat de onderzoekers de meeste oorzaken geëlimineerd hadden en zich richtten op de specifieke retina T cellen die in de darmen geactiveerd worden.

“De microbioom-uitleg is het meest plausibel, gezien het doorslaggevende bewijs.”

Om uveïtis te behandelen wordt wel gebruik gemaakt van corticosteroïden, om de ontsteking te onderdrukken. Maar lange termijn gebruik kan tot bijwerkingen leiden. Inzicht in de oorzaak opent de deur naar een mogelijke veilige remedie.

“De bevindingen geven ons een beter begrip van de biologische basis voor de aandoening. Dit betekent niet dat de aandoening verbetert wanneer de patiënt een probiotica supplement neemt, of dat de patiënt antibiotica moet nemen om bacteriën te elimineren,” aldus Caspi.

 

Bron

National Institutes of Health

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.