Multifunctionele patchouli olie: natuurlijke remedie bij diverse kwalen

OEDGEZOND.INFO

In een vorig artikel beloofden we nog uitgebreider in te gaan op de gezondheidsvoordelen van patchouli olie. Patchouli olie -effectief bij gisten, schimmels en ontstekingen- is familie van onder andere munt, basilicum en tijm. De olie van deze antiseptische plant is een natuurlijke remedie bij veel kwalen, van depressie tot een verstoorde hormoonhuishouding. En omdat belofte schuld maakt, zetten we in dit artikel de gezondheidsvoordelen nog even iets uitgebreider op een rij.

Dit artikel is een vervolg op: Ontstekingsremmende patchouli olie biedt veel (bewezen) gezondheidsvoordelen

Patchouli olie, natuurlijke remedie bij

Depressie

In de aromatherapie is patchouli olie niet onbekend, en dit is mede omdat de olie een remedie biedt bij depressie. Het inhaleren van patchouli olie heeft een effect op de hormonen, zet serotonine en dopamine vrij en deze hormonen verlichten gevoelens van boosheid, angst en onrust. Patchouli creëert een atmosfeer van rust. Je kunt dit makkelijk zelf ervaren door een 5 druppels in een oliediffuser te doen, of 10 druppels aan een warm bad toe te voegen.

Ontsteking

Bij ontsteking:  slechts een paar druppels nodig

Vanwege de ontstekingsremmende kwaliteiten van de olie, verzacht en remt het ontstekingen in het lichaam. Ontsteking is de wortel bij veel ziekten en patchouli olie pakt dit aan: bij interne ontstekingen zoals bij aandoeningen als artritis en jicht en bij externe ontstekingen zoals die van de huid. Wrijf 5 druppels olie in je handen en masseer hiermee je voeten, maag, lage rug of andere pijnlijke plekken. (1)

Infecties (preventie)

Bij kleine wondjes is er altijd de kans dat deze gaan ontsteken en tot grotere problemen gaan leiden, zoals bijvoorbeeld tetanus. Omdat patchouli antiseptisch is, beschermt het uiteraard tegen infectie. Ook doodt het schimmel, dus het is een ideale remedie bij bijvoorbeeld voetschimmel. Wrijf 2 tot 3 druppels olie op de te behandelen plekken of doe 5 tot 10 druppels in een warm bad. (2)

Trage spijsvertering

Doe 1 tot 2 druppels in een glas water en verbeter je spijsvertering

Omdat patchouli olie werkt als een tonic, kikkert het je lever, maag en darmen op. Dankzij deze werking ondersteunt het de voedselvertering en de opname van nutriënten. De olie heeft dus een positieve invloed op je spijsverteringssysteem. Je zult merken dat je meer energie krijgt. Je kunt de olie inhalen via een diffuser. Ook kun je de olie als supplement innemen: doe dan 1 tot 2 druppels in thee of een glas water.

Dysfunctie van hormonen

Boost voor testosteron en oestrogeen

De exotisch geurende olie stimuleert je hormonen en verhoogt je libido. Het wordt van oudsher beschouwt als natuurlijke remedie bij impotentie en andere erectieproblemen. De olie is een boost voor testosteron en oestrogeen en dit kan een romantische uitwerking hebben.

Gebrek aan veerkracht van huid en haar

Omdat de amberkleurige olie de spiersamentrekkingen stimuleert, voorkomt het haarverlies, dunner wordend haar en slapper worden van de huid. Patchouli olie vernieuwt de huidcellen en dit houdt de huid jeugdig, gezond en krachtig. Daarbij is de olie bij alle huidtypen te gebruiken, of deze nu droog of vettig is. Werkzaam bij acne: dankzij de helende en bacteriedodende egenschappen. Voeg 5 druppels olie toe aan je facewash of masseer de olie direct op de huid. Wat betreft je haar: masseer 5 druppels olie op de hoofdhuid of voeg dit toe aan je crèmespoeling.

Littekens

Gezondere, egalere huid

Littekens die veroorzaakt zijn door acne, wonden, mazelen, pokken of brandplekken worden geminimalizeerd. Patchouli olie ‘repareert’ snel. Je kunt het ook gebruiken bij insectenbeten. Als je het helingsproces wilt versnellen, dan wrijf je de te behandelen plek dagelijks in; neem 2 tot 3 druppels en wrijf dit in je handen voordat je de plek inmasseert.

Slapeloosheid

Lichaam en brein herstellen door een goede nachtrust, en slaaptekort zal elk lichaamssysteem beïnvloeden. Omdat de olie rustgevend is, helpt het bij slapeloosheid. Je hersenen en lichaam ontspannen en je zult er lekker op slapen. Wrijf 2 tot 3 druppels in je handen en breng de olie op je neus aan. Het enige dat je hoeft te doen is de zoete geur inademen en je merkt al snel hoe rustgevend dit is. Je kunt het ook op de slaap, in de hals en op de borst aanbrengen.

Insecten

Insecten houden niet van patchouli geur

Niks is zo vervelend als gezoem en gekriebel van beestjes. Patchouli olie houdt motten, vliegen, mieren, luizen en muggen op veilige afstand. Voeg wat olie toe aan je wasmiddel of doe 5 druppels in een diffuser of vermeng dit met water en doe dit in een kleine spray. (3)

Koorts

De eigenschappen van patchouli olie zijn zo krachtig, dat de olie zelfs met gemak koorts en kou bestrijdt. Ontsteking wordt geremd en infecties eveneens. De lichaamstemperatuur zal weer snel naar het normale gaan en de akelige rillingen en spierpijnen verminderen. Ook de koelende kwaliteiten zijn prettig bij koorts. Wrijf wat olie tussen de handen en breng dit aan in de hals en op de maag.

Onaangename lichaamsgeurtjes

Een paar druppels patchouli onder de oksels houdt ze lang fris !

Dankzij de zoete, muskachtige en kruidige geur maskeert de olie makkelijk lichaamsgeurtjes. Hierbij doodt het ook bacteriën en schimmels. Dit maakt patchouli ideaal om te gebruiken in een zelfgemaakte deodorant. Je kunt het ook rechtstreeks onder de oksels aanbrengen (1 tot 2 druppels) of toevoegen aan je favoriete bodylotion. Het spul is sterk, dus meer dan dat is niet nodig.

Plasproblemen

Zo simpel: voeg wat druppels patchouli olie toe aan citroenwater voor een beter effect. Goed voor spijsvertering, blaas, lever en nieren.

Plas je niet genoeg? Ook hier biedt de olie uitkomst: hij werkt namelijk als een diureticum en dit is goed voor je blaas en nieren. Het reinigt zelfs de lever. De afvoer van giffen zal ook soepel verlopen. Je kunt 3 tot 5 druppels toevoegen aan citroenwater of thee.


Het gebruik van oliën heeft een zweverig imago, maar onterecht !


Share