Over prebiotica, probiotica en de darmen: ons tweede brein

OEDGEZOND.INFO

Te veel hygiëne heeft ook zo zijn nadelen; we kunnen hierdoor juist de bacteriën die gunstig voor ons lichaam en gezondheid kwijtraken. Microbioloog en probiotica expert Jason Tetro schreef een boek over prebiotica, probiotica en de darmen als ons tweede brein. In dit artikel: een klein inkijkje in het boek.

Hieronder, een kleine inkijk in het boek van Jason Tetro ‘The Germ Code’

Het boek is vanaf 11,72 te koop

Serotonine, ook in de darmen

Het concept van de darmen als tweede brein bestaat al meer dan een eeuw, omdat het al lang duidelijk is dat gastrointestinale problemen duidelijk complicaties in het centraal zenuwstelsel geven. De term ‘het tweede brein’ was bedacht door neuroloog Michael Gershon, die in de jaren 90 een boek met dezelfde naam publiceerde. Hij ontdekte als eerste dat serotonine zich ook in de intestinale gebieden begeeft.

Wonderbaarlijke communicatie

Later ontdekte hij hoe er in de darmen 100 miljoen neuronen zijn en nog meer neurologisch cellen (gliacellen). Wat nog indrukwekkender is, is dat deze combinatie van cellen –het enterisch zenuwstelsel- daadwerkelijk met het brein communiceert. Wanneer het enterisch zenuwstelsel alles in orde vindt, krijgt het brein signalen dat er niks aan de hand is. Maar als er problemen zijn –zoals infectie, ontsteking of een verandering in de darmflora- krijgen de hersenen het signaal dat er problemen zijn en dat ze zich klaar moeten maken voor de strijd.

Dit kan leiden tot pijn, toegenomen stress en andere chronische problemen in het spijsverteringskanaal. Het prikkelbare darmsyndroom is waarschijnlijk het meest bestudeerd in dit kader, maar ook andere problemen houden hiermee verband; zoals maagzuur en pijn op de borst.

Microben hebben veel impact, ook op hoe we ons voelen

Tetro legt uit dat er ook een link is met insulineweerstand; een cruciale factor bij (het ontstaan van) diabetes. Ook is er een verband tussen Parkinson’s en de darm-brein connectie. Veel studies worden gedaan om nader inzicht te krijgen in de relatie tussen de darm-brein as en psychische aandoeningen, zoals depressie. Aan de hand van dit werk is een nieuwe link ontdekt, namelijk de microbioom-darm-brein as. In dit geval hebben microben in de darmen een impact op hoe we ons voelen. Er zijn nu klinische onderzoeken gaande om te zien of depressie opgelost kan worden, louter door probiotica.

Het verschil tussen probiotica en gefermenteerde voeding

Probiotica bevatten levende bacteriën en gefermenteerde voeding niet. Probiotica hebben een selectief aantal strengen, die na inname een kort termijn-voordeel geven. Er zijn slechts een paar dozijn strengen die werkelijk probiotisch zijn, vanwege de minutieuze definitie. Een probioticum moet klinische testen ondergaan om de veiligheid en effectiviteit op de gezondheid te testen; zoals het testen van probiotica ter preventie van een Clostridium difficile infectie. Een land als Canada heeft veel gezondheidsclaims omtrent probiotica, die bewezen zijn middels grootschalige studies.

Gefermenteerde voeding wordt gemaakt door gebruik van een diversiteit aan microbiële soorten -meestal bacteriën en schimmel- als natuurlijk conserveringsmiddel van de voeding. Als gefermenteerde voeding genuttigd wordt, ontstaat er een diversiteit aan bijproducten die de darm-brein as in ons voordeel beïnvloeden. En sommige soorten die gebruikt worden voor gefermenteerde voeding, zijn ook probiotica.

Gefermenteerde voeding en zout

Het probleem met zout is natrium. De zout die gebruikt wordt om gefermenteerde voeding te maken bevat weinig natrium. Fermentaties met een lager zoutgehalte zijn mogelijk, maar hier zijn meer testen voor nodig om de juiste concentratie te vinden om smaak te behouden. Een sojasaus met een laag zoutgehalte zal heel anders smaken.

Het bewaren van probiotica

Probiotica zijn levende organismen en ze moeten met zorg behandeld worden. Strengen die niet gebruikt worden, worden in het lab in de koeling bewaard. Het houdt de bacteriën in goede staat, maar voorkomt ook dat ze groeien. Dit geldt ook voor probiotica en gefermenteerde voeding. Wanneer ze in de darmen belanden, zal de warme en vochtige omgeving ze de stimulans even om te reproduceren en hun geclaimde gezondheidsvoordeel te leveren.

Effecten zijn dosisafhankelijk

De effecten van probiotica zijn dosisafhankelijk. Om de voordelen te ervaren moet je minstens 10 miljard bacteriën per dosis binnenkrijgen. Een overdosis is niet mogelijk. Het voordeel van probiotica betreft –net als met gefermenteerde voeding- de korte termijn, en houdt maximaal een paar dagen aan. Daarom moet je de bacteriën en voeding met een regelmaat nuttigen. Probiotica en gefermenteerde voeding zijn natuurlijk en kunnen makkelijk aan de dagelijkse voeding worden toegevoegd.

Dat de voordelen van gefermenteerde voeding en probiotica niet discutabel zijn, blijkt uit het feit dat ze wereldwijd opgenomen worden/zijn in de voedingsvoorschriften.