Probiotica die de lever reinigen

Een gezonde darmflora is het behoud van een goede lichamelijke en mentale gezondheid. Microbiologen begrijpen de veelzijdige uitkomsten van darmbacteriën op de gezondheid steeds meer. Probiotica kunnen zelfs ingezet worden om de lever te reinigen.

Probiotica horen er steeds meer bij

Twintig jaar geleden had nog niemand van probiotica en het belang van een gezonde darmflora gehoord, tegenwoordig is bijna niets zo onderzocht als het effect van darmbacteriën op de gezondheid. Dat probiotica wereldwijd ingeburgerd raken in de voedingsrichtlijnen is niet zo verrassend.

Immuunsysteem

Micro organismen helpen bij de afbraak van voeding in de darmen en zijn cruciaal bij de opname van voedingsstoffen. Recente studies tonen dat ze ook erg belangrijk zijn in de versterking van het immuunsysteem, niet zo vreemd als je bedenkt dat het grootste deel van het immuunsysteem zich in de darmen bevindt. Vanuit de darmen communiceert het met de rest van het lichaam.

Radicale verandering in microbioom

Micro organismen kunnen natuurlijk ook schade toebrengen. Sommige soorten roven juist voeding en maken de afscheiding van afvalstoffen juist ongedaan. We zijn allemaal gastheer-/vrouw van de goede en de slechte. Minstens 1000 verschillende soorten bepalen voor een groot deel het totale DNA van ons lichaam. Het microbioom  is door chemische- en landbouwpraktijken radicaal veranderd in de laatste jaren.

Wetenschappers hebben nog maar net het topje van de ijsberg ontdekt, maar vermoeden dat deze veranderingen achter sommige moderne gezondheidsepidemieën zitten, zoals voedselallergie, auto immuunziekten, diabetes, obesitas, prikkelbare darmsyndroom en hartaandoeningen.(1)

Vriendelijke darmflora

Door het nemen van probiotica hou je de boel beter onder controle, doordat de vriendelijke bacteriën meer de overhand krijgen in de darmen. Een vriendelijke darmflora houdt de darmwand gezond, en voorkomt een lekkende darm. En een gezonde darmwand houdt de giffen buiten en haalt de onmisbare (micro)nutriënten binnen. De lever draait dankzij de Westerse voeding overuren, dus dit ontlast ook in grote mate de lever.

Eet groenten die voor je werken

Ook prebiotica hebben een goede uitwerking en zorgen voor de groei van vriendelijke kolonies in de darmen, waardoor de groei van pathologische bacteriën geremd wordt. Uien, knoflook, zuurkool, artisjokken, witlof en prei: jij eet ze, en zij werken voor je. Ze minimaliseren ontsteking en zorgen voor een goede opname van voedingsstoffen. Deze groenten reinigen de lever bij uitstek.


Maar ook planten kunnen een belangrijk steentje bijdragen bij leverreiniging:

Lever reinigen voor meer energie: deze planten zijn toppers

 


Welke probiotica?

Wanneer je naar probiotica zoekt die de leverreiniging ondersteunen, zorg dan dat ze lactobaccius en bifiobacterium families bevatten (of een combinatie van deze twee). Kies een supplement dat tussen e 5 biljoen en 20 biljoen bacteriën per dosis bevat en neem dit 1 á twee keer per dag in.

Mocht je darmproblemen hebben, zoals het prikkelbare darmsyndroom, dan zou je voor een groter aantal bacteriën kunnen gaan per dosis.

Vette lever en probiotica

Een vette lever ontstaat wanneer overtollig vet zich binnen de levercellen ophoopt. Normaal en gezond weefsel wordt deels vervangen door vet weefsel. Dit vet gaat de lever binnenkomen en infiltreert geleidelijk aan de gezonde delen van de lever. Leververvetting zorgt voor klachten, overgewicht en het onvermogen om af te vallen. Het goede nieuws is dat een vetstapeling in de lever omkeerbaar is.

  • Probiotica hebben ook een positief effect op een (non-alcoholic) vette lever, zo bleek uit gepubliceerd onderzoek in PlosONE. Onderzoekers van de University of Granada deden een probiotica experiment op obese ratten, die binnen 30 dagen de leververvetting kwijtraakten. Ze gebruikten 3 strengen: Lactobacillus casei, Bifidobacterium breve en Lactobacillus rhamnosus. (2,) (3) 
  • Journal of Functional Foods publiceerde een studie met soortegelijke bevindingen, maar dan bij muizen. Probiotica bijkt ook de productie van lipopolysacchariden te voorkomen en gifstoffen efficiënter af te voeren. Pre- en probiotica hebben een positief effect op de darmwand, ontstekingen en het immuunsysteem, wat tot een goede levergezondheid leidt. Ook blijkt dat het de groei van pathogene bacteriën remt.  De gebruikte strengen waren: Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infants, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii en bulgaricus, en Streptococcus thermophiles. (4)
  • Zelfs levers die door alcohol beschadigd zijn, hebben baat bij probiotica. Dit bleek uit onderzoek van de Northern State Medical University in Russia en the University of Louisville School of Medicine. Drinkers kregen 5 dagen lang probiotica en reeds in deze korte tijd was het de hoeveelheid leverenzymen verminderd. (5)

  1. www.ncbi.nlm.nih.gov
  2.  www.canal.ugr.es
  3.  www.journals.plos.org
  4.  www.nutraingredients.com
  5.  www.dailymail.co.uk