Natuurlijk gezond (bewezen)

6x Verrassende voeding om beter te slapen

Share Button

Als je niet kan slapen, kan de oplossing in je keuken liggen! Tryptofaan, magnesium en serotonine zijn onmisbaar voor ontspanning en een lekkere nachtrust. Welke voeding neem je hiervoor?

Mozzarella kaas

moz2

Je weet dat kalkoen veel tryptofaan bevat; een aminozuur dat je lichaam aanzet tot de productie van serotonine, waardoor je ontspant en in slaap valt. Maar wist je ook dat mozzarella kaas bijna twee keer zoveel tryptofaan bevat? (1)


happy

 

Meer voeding en manieren om je serotonineniveau te verhogen

 


 

Zalm

zalm
Het blijkt dat mensen door 600 mg omega-3 vetzuren een uur langer slapen en 7 keer minder wakker worden ’s nachts. Eet wat vaker zalm bij je diner, en als je niet van vis houdt: neem een supplement. (2)

Amandelen

amandelmelk
Een handvol amandelen voorziet in bijna 20% van je dagelijkse magnesiumbehoefte. (Je kunt hiervoor ook een –voet- bad nemen met Epsom zout) Dit ontspant je spieren en brengt je tot rust, waardoor gedachten niet door je hoofd blijven spoken als je op bed ligt. Het is ook een bron van tryptofaan. (3) (4) Amandelen verlagen ook de bloedsuikerspiegel en verminderen de buikomvang.

Havermout

havermout
Niet alleen kersen en kersensap (5) zijn een goede bron van het slaapbevorderende hormoon melatonine, maar havermout is dit ook. Het zit vol koolhydraten, die je een slaperig gevoel geven.

Jasmijn rijst

rijst
De van oorsprong Thaise rijst heeft een nootachtige, zachte smaak en ook een hoge glycemische index (GI). En hoewel we meestal voeding met een hoog GI willen vermijden, is dit dan wel weer handig om in slaap te vallen. Door de hoge GI stijgt de bloedsuikerspiegel snel na het eten van de rijst. De hoge GI geeft een tryptofaan- en serotonine boost, waardoor je slaperig en moe wordt. (6)

Bananen

banaan
Deze zetmeelrijke vrucht bevat veel magnesium en tevens kalium. Beide zijn spierontspanners. En net als mozzarella en amandelen, leveren ze genoeg tryptofaan. Ook verzadigen ze de trek in wat zoets voor het slapen gaan. (7)


  1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22493155
  2. www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jsr.12135/full
  3. www.rd.com/slideshows/foods-that-help-you-sleep/
  4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23588464
  5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038497
  6. www.sydney.edu.au/news/84.html?newsstoryid=1585
  7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908021/
Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.