Honing-kaneel water: simpel maar veelzijdig voor de gezondheid

Honing en kaneel is een gouden combinatie. Sommige mensen zeggen dat het drinken van warm water met honing en kaneel op de nuchtere maag de beste manier is om gewicht te verliezen. Hoe dan ook: het drinken van honing-kaneelwater biedt veel (bewezen) voordelen en die op een hele eenvoudige manier te verkrijgen zijn.

Versterkt het immuunsysteem

De combinatie honing-kaneel doet veel voor je immuunsysteem. Kaneel heeft antivirale, antibacteriële en anti-schimmel kwaliteiten en kan infecties van het ademhalingssysteem en de darmen voorkomen. De antimicrobiële agenten in honing remmen bacteriegroei en virussen en zijn ideaal om kou en griep te voorkomen.

Verlaagt de vetspiegel in het bloed

Als je regelmatig honing-kaneel water drinkt, of deze combinatie op een andere manier nuttigt, verlaagt dit de triglyceriden en andere (lipiden) in het bloed. De combinatie maakt verkalkte aderen schoon en verlaagt de kans op een hartaanval.

Vermindert kuchen

Van kuchen kan je vermoeid raken, maar gelukkig biedt de gouden combinatie een oplossing. Warm honing-kaneelwater lost het slijm op en vermindert de kuch op een natuurlijke manier. De antiseptische en verwarmende eigenschappen van kaneel verlichten bij slijmophoping.

Houdt de bloedsuikerspiegel onder controle

Zowel honing als kaneel houden de bloedsuikerspiegel stabiel en verminderen de kans op het ontwikkelen van diabetes. Kaneel kan de bloedsuiker verlagen en brengt insuline in het bloed in balans.

Verbetert de spijsvertering

Ook niet onbelangrijk: de combinatie verbetert de spijsvertering. Veel mensen hebben een opgeblazen gevoel en last van verstopping. Honing-kaneel water biedt hier uitkomst. De gastrointestinale gezondheid gaat erop vooruit, dankzij de antimicrobiële eigenschappen van honing en het vermogen om vrije radicalen weinig kans te geven. Kaneel kan uitstekend verlichting geven bij een opgezette buik. Het water ondersteunt de opbouw van gunstige darmbacteriën, en dit verbetert dan ook weer de spijsvertering.

Behandelt urineweginfecties

Omdat beide ingrediënten helende en anti-microbiële eigenschappen hebben, kunnen ze elke vorm van infectie uit de urineblaas weren. Elke dag honing-kaneel water drinken is zo ook een makkelijke oplossing om blaasontsteking te behandelen.

Tegen een slechte adem

Ook is de combinatie een natuurlijke ademverfrisser. Dankzij de antibacteriële werking van beide elimineren ze slehte adem en ook tandplak dat een onaangename geur afgeeft. Het is ook heel geschikt om uien- en knoflookgeur te neutraliseren.

Voorkomt tandbederf

De eenvoudige mix van honing en kaneel remt de groei van pathogenen die tandplak en tandbederf veroorzaken. Wat betreft ontstoken tandvlees: je kunt een paar keer per dag een pasta van kaneel en honing op het tandvlees aanbrengen. Meng dan een theelepel kaneel met een theelepel honing. Je kunt er eventueel een eetlepel olijfolie bij doen, om het smeuiiger te maken.

Honing-kaneelwater maken

Doe een theelepel kaneelpoeder in een kop gekookt water en meng dit goed. Laat het 15 minuten staan en afkoelen. Doe nu twee theelepels honing in het water en roer alles door elkaar. Dit kun je voor het ontbijt drinken of voordat je naar bed gaat.

Update juni 2016:

Honing met water verhoogt antioxidantniveau in het bloed

Dat honing met water veel voordelen biedt, blijkt ook uit een studie van de University of Illinois (6/2016) 1 Het drankje verhoogt het antioxidantniveau in het bloed en houdt hartaandoeningen net zo goed buiten de deur als antioxidanten uit groenten en fruit. Ook bevat het dezelfde stoffen als bijvoorbeeld spinazie, die preventief zijn bij adervernauwing. De reeks antioxidanten in honing met water is vrijwel gelijk aan die in sinaasappels, aardbeien, bananen en appels. De deelnemers aan de studie dronken een glas water met 4 eetlepels honing. De studieauteur meldt het beschermende effect van dit drankje, en zegt tegens dat de donkerste honing ook het beste is.

Boekweit honing

Boekweit honing is zo’n donkere honing. Uit eerdere studies blijkt dat boekweithoning de serum antioxidant capaciteit verhoogt. Een zo een studie werd uitgevoerd door Department of Food Science and Human Nutrition en betrof ook het drinken van water met honing (boekweit). Toen het directe effect van 500 ml water met boekweithoning werd gemeten, bleek dat de serum antioxidant capaciteit significant was toegenomen. Het drinken van zwarte thee had dit effect niet. 2

Manuka honing versus Tualang honing

Manuka honing is erg geliefd, maar de Maleise Tualang honing bevat meer fenolen, flavonoïden en 5-hydroxymethulfurfural. De antimicrobiële, ontstekingsremmende en antidiabetische kwaliteiten van Tualang honing zijn groter. Ook is deze Maleise honing nóg effectiever bij brandwonden.(Zie tabellen)


Bronnen: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20924865, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3611628, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25986159


© 2016, GoedGezond


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!