Minderen of stoppen met suiker: wat gebeurt er in je lijf?

Van jongsaf aan houden we van suikerzoet, maar suiker berooft ons lijf wel van de nodige vitaminen en mineralen. Toch eet de gemiddelde persoon 300 tot 700 (!) extra calorieën per dag door toegevoegde suikers en dat komt toch op zo’n 10 kilo overgewicht per jaar. Gezien de rare dingen die suiker dan ook nog met je lichaam doet wil je er misschien mee stoppen. Wat gebeurt er met je lijf als je stopt met suiker?

 

Suiker berooft het lichaam van vitaminen en mineralen, en wereldwijd eten we gemiddeld we 68 gram suiker per dag (dat zijn 17 theelepels): dat is 45% meer dan 30 jaar geleden. Maar in het Westerse dieet ligt dit gemiddelde zelfs op 40 theelepels per dag. Een blikje frisdrank kan 40 gram suiker bevatten.

Volgens een onderzoek uit 2014 eet ruim 20% van de Amerikanen 700 extra calorieën per dag. (1) Dat betekent een kilo overgewicht per 10 dagen en dat komt zeker op meer dan 10 kilo overgewicht per jaar. Hoewel dit een Amerikaans onderzoek betreft, verschilt onze voedingsstijl niet zo gek veel.

Waar komt het allemaal vandaan?

Bij sommige producten is het overduidelijk dat we suiker eten: bij koekjes, snoep en hoeft het suikergehalte ons niet te verbazen. Het probleem is echter dat toegevoegde suikers ook zitten in producten waar je het niet van verwacht: sauzen, yoghurt, dressings enzovoorts. Dit zijn de zogeheten verborgen suikers en je ontkomt bijna niet meer aan ze.


In: 9 rare dingen die suiker met je lijf doet, lees je hoe suiker je lichaam berooft van mineralen zoals calcium, magnesium, chroom en koper en ook van vitamine C en welke gevolgen dit voor je lijf heeft.


Misschien wil je minderen of stoppen met suiker; wat kan je dan verwachten qua symptomen? Want volgens onderzoek zul je met afkicksymptomen geconfronteerd worden. Als je de suikerinname mindert of stopzet kom je symptomen tegen als angst, rusteloosheid en depressie. (2)

Stoppen/minderen met suiker: wat kan je verwachten

Lagere vetspiegels, gezonder hart

Je kans om te overlijden aan een hartprobleem zakt drastisch naar beneden (drievoudig zelfs). Zo legt een cardiovasculair onderzoeker uit: “Toegevoegde suikers verhogen de insulinespiegel chronisch en dit activeert het sympathisch zenuwstelsel: de bloeddruk en hartslag gaan omhoog. Al binnen een paar weken minder suiker bereik je een lager cholesterol en lagere vetspiegels in het bloed. “(3 )

Je hoeft geen acne crème meer te kopen

Suiker veroudert je huid, maar maakt je huid ook onzuiver en dit laatste heeft met name zijn weerslag op de huid van tieners. Acne komt door systematische ontsteking en je weet dat suiker ontstekingsbevorderend werkt. The American Journal of Clinical Nutrition publiceerde een studie waaruit bleek, dat wanneer non-frisdrank drinkers 1 blikje frisdrank per dag drinken, 3 weken lang, de ontstekingsspiegel met 87% toegenomen is. Geef de frisdrank en andere zoete drankjes op en je huid ziet er een stuk beter uit. (4 )

Je voorkomt diabetes (en pre diabetes)

Veel mensen zitten in de fase van pre diabetes en zijn zich er niet van bewust. Ook ogenschijnlijk dunne mensen kunnen dik zijn, namelijk van binnen. En hiermee in een pre diabetes fase verkeren, op weg naar diabetes.

Het is niet zozeer het externe vet dat gevaarlijk is, maar het interne vet: het vet dat rond de organen opgeslagen is (visceraal vet). Zo hebben veel mensen en helaas ook kinderen een vette lever, en zijn zich hiervan ook niet bewust. (De opslag van vet rond de lever en rond andere organen is gelukkig omkeerbaar).

Een vette lever leidt tot insulineweerstand en ondermijnt het werk van de alvleesklier. De alvleesklier is juist belangrijk voor een normale productie van het hormoon insuline. Dr. Robert Lustig beschrijft dit proces en de rol van suiker prima in zijn boek ‘Fat Chance: Beating The Odds Against Sugar, Processed Food, Obesity, and Disease’.

Dr. Lustig ontdekte tijdens een studie naar de suikerconsumptie in 175 landen dat de kans op diabetes 2 maar liefst 11x groter is, wanneer de consumptie van 150 calorieën extra uit toegevoegde suikers komt -in vergelijking met 150 extra calorieën uit proteïnen of vet. (5 ) Dus ruil die suikerrijke granola maar snel in voor een handje noten!

Je zal saggerijnig zijn

Als je stopt met zoetigheden is het normaal dat je saggerijnig word. Dat is logisch: je hebt de suikerrijke voeding meestal gebruikt wanneer je energie nodig had of als troost- en gewoontevoeding. Maar als je eenmaal over je dip heen bent, voel je je beter dan ooit. Maar eerst moet je er even doorheen. Zo bleek uit studie dat vrouwen die gewend waren aan suikerrijke voeding en ook aan bewerkte granen niet bepaald het zonnetje in huis waren, toen zij ermee stopten. Ze ervaarden angst, irritaties en stemmingswisselingen. (6 )

Je slaapt – maar dan op normale tijden

Door suiker kak je in –nadat de kortstondige piek heeft plaatsgevonden. In de middag voel je je slaperig en hunker je naar een tukje. Ook zet suiker cortisol vrij; deze is verantwoordelijk voor die bloedsuikerpieken (maar ook voor stress!) (7) (8)

Als je stopt met suiker of de suikerinname beperkt ben je volgens dr. Lustig helderder en alerter overdag en slaap je lekkerder ’s nachts. En dat is toch een heerlijk vooruitzicht.

happy

Je kunt je weer dingen herinneren

Vergeetachtigheid is lastig en brengt je soms in gênante situaties, wanneer je bijvoorbeeld denkt (te zien) dat je buurvrouw nog steeds zwanger is, terwijl ze allang bevallen was (‘en…wanneer komt nu je baby?’) Ook is niks zo vervelend als midden in een verhaal te moeten stoppen, omdat je echt even de draad kwijt bent. Je bent niet de enige en suiker kan hiervan de oorzaak zijn. Tal van onderzoeken concluderen dat te veel suiker het geheugen en leervermogen belemmert. Na verloop van tijd schaadt suikerconsumptie daadwerkelijk de communicatie tussen de hersencellen. (9 )  (10 )

Je raakt eindelijk die extra pondjes kwijt

Als je de suikerrijke granola vervangt voor noten -of de gesuikerde muesli in je yoghurt verruild voor een handje bessen, gebroken lijnzaad en een paar rozijnen- eet je minder calorieën in zijn totaliteit. Stel dat het stoppen of minderen van suikerinname je 200 calorieën per dag scheelt: dan verlies je een kilo per maand. En 12 kilo gewichtsafname in een jaar, hoe zoet klinkt dat?


Referenties:

  1. www.obesity.org/news-center/us-adult-consumption-of-added-sugars-increased-by-more-than-30-over-three-decades.htm
  2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2235907/
  3. www.openheart.bmj.com/content/1/1/e000167.full
  4. www.ajcn.nutrition.org/content/early/2011/06/15/ajcn.111.013540.abstract
  5. www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0057873
  6. www.ajcn.nutrition.org/content/early/2015/06/24/ajcn.114.103846.abstract
  7. www.webmd.com/diabetes/features/diabetes-stress
  8. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC292717/pdf/jcinvest00262-0050.pdf
  9. www.newsroom.ucla.edu/releases/this-is-your-brain-on-sugar-ucla-233992
  10. www.dailymail.co.uk/health/article-2145141/Does-sugar-make-stupid-Study-suggests-sabotages-learning-memory.html