Wat is het GAPS dieet en wat doet dit voor je? Een ervaringsverhaal

goedgezond

Steeds meer wordt duidelijk hoe belangrijk gezonde darmflora zijn voor lichaam en geest. Het GAPS dieet is een voedingsprogramma, waarbij het draait om deze relatie tussen de darmen en de hersenen. De principes van het GAPS-dieet zijn er op gericht om beschadigde darmen weer op te bouwen, zodat je optimaal kunt profiteren van gezonde voeding. En het kan niet anders, of je merkt dit aan je lichamelijk en mentaal functioneren. Hieronder een ervaringsverhaal.

Door: Henderina Mantel, voedingsdeskundige en GAPS therapeut

Het wordt steeds duidelijker dat ecosysteem in je darmen, je darmflora, verantwoordelijk is voor een groot deel van je mentale en lichamelijke gezondheid. Dr. Natasha Campbell-McBride behandelt al meer dan 15 jaar patiënten, vanuit deze wetenschap. En met succes!  Veel mensen knappen enorm op door haar voedingsadvies.

Vroeger kon je me opdweilen. Nu kan ik alles weer aan.

Het is enorm frustrerend als je lijf niet kan uitvoeren wat je hoofd wil. Jarenlang, vanaf mijn pubertijd eigenlijk al, heb ik met de volgende klachten geworsteld:

 • ‘s Ochtends net zo moe je bed uitkomen als er ‘s avonds in gaan.
 • Het gevoel hebben een marathon te hebben gelopen voordat de dag begint.
 • Na het schoonmaken van bijvoorbeeld de badkamer en het toilet minimaal een uur moeten bijkomen op de bank.
 • Te ‘laat’ naar bed gaan (tussen 23.00 en 01.00) en daar een week voor moeten boeten.
 • Niet kunnen werken.
 • Nauwelijks het huishouden draaiende kunnen houden.
 • Om 19.00 al op de bank bijna in slaap vallen en zelfs geen energie hebben om nog een boek te lezen.
 • Ik zat opgesloten in mijn lichaam. Mijn ambities kon ik niet waarmaken en thuis viel er weinig te ondernemen. Kinderen krijgen, was geen reële optie.

En ook mijn hoofd functioneerde niet optimaal. Daar kwam ik achter toen ik weer wat begon op te krabbelen. Vanaf mijn dertigste begon ik heel langzaam wat meer energie te krijgen en kwam er een ander probleem aan de oppervlakte. Ik ging weer meer ondernemen en daardoor werd heel duidelijk dat ik kenmerken had die lijken op die van ADD. Dit is ADHD maar dan zonder de Hyperactiviteit. Ook door die problemen kon ik niet waarmaken wat ik wilde.

Nu weet ik: gezondheid begint in de keuken. Koken is altijd de positieve rode draad geweest in mijn leven. Van jongs af aan stond ik al te roeren in potten en pannen en was ik gek op proeven. Later verdiepte ik me in het verband tussen voeding en mentale en lichamelijke gezondheid. Zo kwam ik uiteindelijk het boek van dokter Natasha Campbell-McBride tegen: Gut and Psychology/Physiology Syndrome.

Voor mij vielen de kwartjes op zijn plek; gezonde darmen zijn de basis voor een gezond lichaam, inclusief je hersenen. Dr. Campbell-McBride legt een verband tussen darmgezondheid en lichamelijke en mentale klachten. Ze doet dat heel helder en wetenschappelijk onderbouwd. Na een periode van voorbereiding ben ik haar GAPS voedingsadviezen gaan opvolgen. Dat heeft alles veranderd.

Soms lijkt het een droom. Mijn lichaam en mijn hoofd kunnen het weer aan:

 • Fulltime werken
 • Stress absorberen
 • Focussen, concentratie vasthouden, schakelen
 • Veel prikkels verwerken
 • Een avond laat naar bed gaan zonder problemen

Het is heerlijk om normaal te kunnen functioneren. Na een 3-daagse intensieve training met een grote groep ben ik nu bijvoorbeeld normaal moe in plaats van compleet uitgeput. De volgende dag heb ik een opgeruimd hoofd en een uitgerust lichaam en kan ik weer ontspannen aan de slag. Voorheen kon je me opdweilen en had ik minimaal een week nodig om me weer een beetje normaal te voelen.

GAPS staat niet alleen voor Gut and Psychology Syndrome, maar ook voor Gut and Physiology Syndrome. Helaas is dr. Natasha er tot nu toe nog niet aan toegekomen om een boek te schrijven dat meer gericht is op lichamelijke klachten. Zelf zegt ze op haar website: “Wacht niet op dat boek, het voedingsadvies is hetzelfde.”

Daarom is het boek ook interessant als je darmziekten en (ernstige) darmklachten hebt. En als je klachten en ziekten hebt die te maken hebben met een verstoring in je immuunsysteem. Denk aan astma, eczeem en hooikoorts en auto-immuunziekten. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn verschillende soorten reuma, lupus, MS en ziekte van Hashimoto (schildklier).

Het GAPS-boek is te bestellen via www.gapsboek.nl. Het is een complete vertaling naar het Nederlands van het Engelstalige geschreven boek van Dr. Natasha Campbell-McBride “Gut and Psychology Syndrome™”

Share