6x Natuurlijke – en verrassende- luchtverfrissers

Voordat je naar de synthetische luchtverfrisser grijpt -waar veel luchtverontreinigers in zitten- kun je wellicht gezondere luchtverfrissende alternatieven overwegen. Sommige zijn op beschikbaar op onverwachte plekken: je keukenkast, je bijkeuken of zelfs op jou. In synthetische luchtverfrissers en geurkaarsen zitten vaak hormoonverstorende chemicaliën en formaldehyde en volgens Chinese onderzoekers is het branden van wierook geen veiligere oplossing. Wat zijn natuurlijke luchtverfrissers?

De Chinese onderzoekers testten het effect van brandend agarhout en sandelhout en concludeerden dat de rook mutageen is. Dit houdt in dat de rook chemicaliën bevat die je DNA kunnen beïnvloeden en zo genetische mutaties kunnen veroorzaken; de onderliggende oorzaak van veel kankersoorten.

En wat nog verontrustender was: de wierook beschadigde cellen en DNA meer dan sigarettenrook.

Rong Zhou, onderzoeker van de South China University of Technology merkt op dat het een kleinschalige studie betreft en dat we niet in paniek moeten raken, maar dat het goed is om ons bewust te zijn van de gezondheidsgevaren van wierook binnenshuis.

Wat zijn dan natuurlijke alternatieven voor luchtverfrissers, behalve potpourri, kaneel, vanille?

Wodka

Ethyl alcohol –wat in wodka en andere drank zit- is een standaardingrediënt in veel commerciële luchtverfrissers. Wodka verlost je huis van muffe luchtjes zonder dat het de lucht (of je longen) vervuilt met aan petroleum gerelateerde drijfgassen en schadelijke synthetische geuren. Je kunt het lichtjes rondsprayen en 20 tot 30 druppels van je favoriete essentiële olie toevoegen.

Kattengrind

Minder fraai om zo in huis te zetten, maar wellicht de oplossing bij een onaangenaam ruikende kast of kelder. Kattengrind absorbeert luchtjes, en doet dit het effectiefst wanneer het diatomeeënaarde (kiezelgoer)bevat. Dit mineraal absorbeert ook vocht en doodt schimmels. Als je geen kattengrind met diatomeeënaarde kan vinden, kun je deze aarde misschien kopen en een paar schaaltjes in de hoekjes van je huiskamer zetten.

Koffieprut

De meesten van ons houden van koffiegeur en koffie is ook een –wat vreemde- geurverdrijver. Je kan verse of gebruikte prut gebruiken, maar laat de prut eerst een beetje uitdrogen. Doe de prut in een schaaltje, of stop het in een filter of oude sok. De sok kan je in een muffe kast hangen.

Een palmplant

Palmplanten zijn goede luchtreinigers en staan erom bekend dat ze chemicaliën zoals formaldehyde verwijderen. Formaldehyde zit in verf, meubellak en de lijm die gebruikt wordt voor kasten. Andere planten doen reinigen ook, maar de palm is het makkelijkst te houden.

Huidschilfers

Dit klinkt erg vies, maar dankzij de oliën in de huid fungeren dode huidschilfers als natuurlijke luchtzuiveraars, volgens een Deense studie die gepubliceerd werd in Environmental Science & Technology. De huidolie squalence vermindert luchtvervuilende ozon binnenshuis, een irriterende stof die astma kan uitlokken. De onderzoekers concludeerden dat huidschilfers het ozon niveau met 2% tot 15% vermindert. We weten niet helemaal hoe we deze informatie in de praktijk zouden moeten omzetten (huidschilfers in een schaaltje of een oude sok?), maar het is toch leuk om te weten dat je je eigen luchtzuiveraar bent.

Natuurlijk: baking soda

De bron aanpakken is uiteindelijk de beste manier om onaangename luchtjes te verdrijven. Het is makkelijker om geuren te verdrijven, dan om ze te verhullen met koffieprut of kattengrind. Luchtvervuilers die zich in stof verzamelen kunnen verwijderd worden door een wekelijkse afstofbeurt met een natte doek (met een drupje Driehoek zeep: ruikt lekker fris).

Verder kan je je eigen luchtverfrisser maken door witte azijn, citroensap, baking soda en borax in een pot of spray te doen. Dit zijn allemaal natuurlijke geurverdrijvers. Je kunt ook alleen baking soda gebruiken: deze doe je in een potje en doet er wat druppels essentiële olie bij. Eventueel brand je er een waxinelichtje in. Je kunt er ook een deksel opdoen waar je gaatjes in geprikt hebt (ook handig voor op de wc).

Wanneer de geur in je vloerbedekking of tapijt zit, kun je deze instrooien met baking soda. Even inwrijven en een nacht zo laten staan. De volgende dag zuig je de baking soda op, en tapijt en vloerbedekking zijn verlost van nare geurtjes.

Elk seizoen heeft zijn specifieke geurige bloemen en daar kun je van profiteren: van de hyacinten in het voorjaar bijvoorbeeld. Als je een hyacint in huis heb, ruik je alleen nog maar hyacint. Hyacinten zijn wekenlang beschikbaar, dus je kunt elke keer weer een verse halen. Is de hyacintentijd voorbij: wat dacht je bijvoorbeeld van lavendel.