Je hart kan ouder zijn dan jezelf

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde hartleeftijd een flink aantal jaren hoger ligt dan de kalenderleeftijd van het hart. Wanneer het lukt de te hoge hartleeftijd ten opzichte van de kalenderleeftijd van het hart met drie jaar te verlagen, daalt de kans op hart- en vaatziekten. Je hartleeftijd is gebaseerd op bloeddruk, roken, diabetes en vetprofiel.

Veel oudere harten

In Amerika is het niet goed gesteld met de gemiddelde hartleeftijd: drie op de vier Amerikanen hebben een hart dat ouder is dan hun leeftijd. Dit verhoogt het risico op een hartaanval of beroerte.

Zo zegt dr. Tom Frieden (U.S. Centers for Disease Control and Prevention): “De helft van de Amerikaanse mannen en bijna de helft van de Amerikaanse vrouwen hebben een hartleeftijd die 5 jaar of meer ouder is dan de kalenderleeftijd.”

Het idee achter de hartleeftijd was om in te schatten wat het risico op overlijden is door een hartaanval of beroerte.

Frieden legt uit: “Een 53-jarige vrouw kan een hartleeftijd van 75 hebben, als ze rookt en een hoge bloeddruk heeft. Het hart van een 45-jarige man kan 30 jaar ouder zijn, wanneer hij een hoge bloeddruk heeft, rookt en diabetes heeft. Voor die vrouw of man is het weten van de hartleeftijd een aansporing om beter op de gezondheid te letten.”

Klok terugdraaien

Je kunt je hartleeftijd verlagen en de klok terugdraaien door te zorgen voor een gezonde bloeddruk, een normaal cholesterolniveau en lichaamsgewicht, regelmatige beweging, gezond te eten, te stoppen met roken. Het is nooit te laat: een 50-jarige roker die stopt kan haalt hiermee 14 jaar van zijn hartleeftijd.

De hartleeftijd bleek 8 jaar ouder dan de kalenderleeftijd bij de gemiddelde volwassen man. Bij een vrouw is was dit 5 jaar.

Bron: Vital Signs