9 Goede redenen om vaker grasboter te eten

OEDGEZOND.INFO

Hoewel de voedingswereld de boter in vergetelheid heeft gebracht, hoorden boter en boterolie in de voeding van onze voorouders. Biologische grasboter en boterolie kunnen veel goeds doen voor ons lichaam: want rijk aan vitamine A, D, E, K2, lecithine en de nodige mineralen. Wat doet deze boter voor onze gezondheid?

Als je een echte vijand van de gezondheid aan wilt pakken, dan moet je bij suiker en bewerkte voeding zijn. Hoe zit het met verzadigd vet? Best goed: recente studies tonen dat verzadigd vet niet het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Het zijn de transvetten –die veelal in bewerkte voeding zitten- die dit doen.

Goede verzadigde vetten: je vind ze in kokosolie, boter van grasgevoerde dieren, boterolie, noten en avocado’s.

Waarom grasboter en geen gewone boter

 

In studies zijn beide boters met elkaar vergeleken en elke keer blijkt dat grasboter een stuk meer omega3-vetzuren en vitamine K2 bevat. Ook bevat het 5x meer linolzuur dan gewone boter. Linolzuur is als supplement ook verkrijgbaar voor gewichtsverlies. (1) (2)

Boter verbetert de gezondheid

De beste boter komt van grasgevoerde dieren en is biologisch. Het is ook logisch: dieren die de hele dag in de (alpen-) weide gras grazen produceren boter met veel nutriënten. Vergelijk dit eens met de boter van industriedieren, die GMO voeding en antibiotica krijgen, en je snapt waarom.

Boter: een superfood?

Een superfood, serieus? Boter bevat linolzuur en dit vermindert buikvet, beschermt tegen kanker en is goed voor het behoud van de spieren. Verder bevat boter vitamine A, dit is voor het behoud van een goede schildklierfunctie en een goede gezondheid van bijnieren en hart- en bloedvaten. De vitaminen A, D en E zijn sleutel anti-oxidanten die het immuunsysteem versterken. Dan hebben we nog vitamine K2: deze ondersteunt de botdichtheid en gaat aderverkalking tegen. En dan bevat boter ook nog lecithine, selenium, magnesium, zink, koper en jodium. (3) (4)

Voor gewichtsverlies

Ja, echt waar. Grasboter bevat lecithine, en lecithine is essentieel voor het vetmetabolisme. Het houdt een gezond cholesterolgehalte in stand en versterkt het immuunsysteem. Veten worden efficiënter gebruikt en afgebroken, en dit ondersteunt daadwerkelijk gewichtsverlies. Ook verzadigt het goed, wat de lekkere trek langer buiten de deur houdt. (5) (6)

Bij kleine infecties

Grasboter en boterolie hebben antibacteriële en antischimmel eigenschappen, en dit maakt heel geschikt om het immuunsysteem te versterken. Een buik die van streek is vaart er wel bij en het verlicht griep of verkoudheid varen er wel bij. (7)

Versterkt het immuunsysteem

Boter bevat een unieke moleculaire structuur van verzadigd vet. Door deze structuur kreeg je een goede hoeveelheid calcium, fosfor, vitamine A en D. Deze versterken het immuunsysteem. (8) (9) (10)

Maakt je scherper

Door de moleculaire structuur kan de boter door weefsel passeren, zoals het hersenweefsel. Het ondersteunt de transport van nutriënten naar de hersenen en helpt bij de afvoer van afvalstoffen. Het brein zal hierdoor optimaler functioneren. (11) (12) Dit geldt overigens ook voor kokosolie.

Maakt je huid gladder

Wees niet bang voor onzuiverheden die boter zou veroorzaken. Boter bevat ook selenium en de vitaminen A en E. Deze twee houden de huid gezond, elastisch en zacht. Bovendien geven ze de huid een gezonde glans.

Maakt gewrichten soepeler

Door de structuur helpt boter bij de productie van stoffen die de gewrichten soepel houden. Met name mensen met artritis hebben hier voordeel van. Behalve het soepel maken van gewrichten, vermindert boter ook ontsteking in gewrichten, spieren, hersenen en organen.(13)

Goede hersenontwikkeling bij kinderen

Omdat boter arachidon zuur bevat, komt het de hersenontwikkeling van kinderen ten goede. Arachidon zuur speelt een belangrijke rol bij de hersenfunctie en het behoud van een gezonde cellulaire structuur. En buiten dit bevat het een unieke vorm van vitamine D die hoogst absorbeerbaar is. Deze is weer nodig voor een goede werking van de synapsen. Omdat de kinderhersenen in ontwikkeling zijn is essentiële voeding belangrijk. (14) (15)

Ook leuk om te weten

Wist je dat boter in de Oosterse geneeskunde voorgeschreven wordt als remedie voor oorproblemen, slapeloosheid, bedplassen en mentale ziekten? Ook wordt het voorgeschreven aan moeders vanaf de 4e maand van de zwangerschap, omdat het de groei van de baby bevordert en de geboorte vergemakkelijkt.

Denk aan de dosis

Grasboter is heerlijk en gezond, maar dit houdt niet in dat we het naar hartelust kunnen eten. De mythe dat verzadigde vetten ongezond zijn wordt tegenwoordig steeds meer wetenschappelijk onderuit gehaald. Een ding blijft staan: we moeten wel op onze dosis letten en de hoeveelheid onverzadigde vetten hoort nog steeds hoger te zijn. Dus zeker niet overdrijven: het profijt geldt bij een normale dosis.