7 Beste ingrediënten voor puur natuur huidverzorging

In veel favoriete huidverzorgingsproducten zitten schadelijke ingrediënten; de meerderheid bevat giffen en chemicaliën, die door de porieën geabsorbeerd worden. Het is de prijs van schoonheid, maar die hóef je niet te betalen. Het goede nieuws is dat de natuur veel voor de huid biedt -zelfs tegen ouderdomsvlekken-  zodat je huid er gezond en jong uit blijft zien. Wat zijn de beste ingrediënten voor natuurlijke huidverzorging?

Helaas bevatten veel huidverzorgingsproducten kunstmatige geur- en kleurstoffen, conserveringsmiddelen, stabilisators en hormoonverstorende stoffen. De huid absorbeert deze stoffen makkelijk via de porieën en dit zorgt voor negatieve lange termijn effecten.

En het is de vraag of je huid er echt beter van wordt, meestal stellen de commerciële cremes niet veel voor. (1)

Commerciële cremes: wat doen ze, of belangrijker-wat doen ze niet

 

Dit zegt ook dr. Elizabeth Hale, dermatologe bij New York University Medical Center. Van peptides –kleine proteïnen die de celgroei stimuleren- is volgens haar helemaal niet duidelijk wat de biologische voordelen zijn. Bovendien zouden ze niet diep genoeg door de huid kunnen dringen. Peptides zijn dan wel weer goed om de huid gehydrateerd te houden, wat rimpels minder zichtbaar maakt. Ze verminderen rimpels dus niet.

De fruitzuren (Alfa hydroxy zuren, AHA’s) zijn natuurlijke ingrediënten uit fruit en melksuikers. Ze werken als een exfoliant, dode huidcellen verdwijnen en nieuwe kunnen groeien. Ze versnellen de huidvernieuwing. Melkzuur en citroenzuur verwijderen de dode huidcellen, glycolzuur vermindert fijne lijnen en rimpels.

Dan is er nog retinol, een natuurlijke vorm van vitamine A. Deze verbetert de elasticiteit van de huid en maakt de huid dikker. Volgens de dermatologe is het bewijs hier miniem dat retinol de tekenen van huidveroudering verbetert. Tretinoïne is een iets krachtigere vorm van retinol en alleen op recept verkrijgbaar. Probleem is; het oplopen van huidschade door de zon: tretinoïne maakt de huid kwetsbaar voor zonnestralen. Je zou er rimpels en ouderdomsvlekken door kunnen krijgen, wanneer je de huid niet goed beschermt.

En wat betreft de vitaminen A, C en E, deze zijn volgens Hale effectief. Alleen de formule is kritiek.

(2)

Lycopeen: beschermt van binnenuit

Er zijn nu meer natuurlijke huidverzorgingsproducten dan ooit. Wanneer je regelmatig natuurlijke producten op je huid gebruikt, en je huid ook de antioxidanten absorbeert, verbetert dit je UV-weerstand. Van lycopeen uit tomaten (en tomatenpuree) is dit onomstotelijk bewezen, en bovendien is deze antioxidant 10x krachtiger dan vitamine E. Het biedt bescherming van binnenuit.

Kokosolie

Dit is één van de meest veelzijdige beautyingrediënten, voor huid en haar. Het verstevigt het onderliggende epidermale weefsel, verwijdert dode huidcellen, beschermt tegen zonverbranding en bevat antibacteriële, antivirale en antischimmel eigenschappen. Kokosolie is zelfs sterk genoeg om chronische huidziekten te bestrijden –zoals atopische dermatitis- , doordat het de natuurlijke barrière van de opperhuid versterkt (3). Gebruik kokosolie om de huid schoon te maken, te hydrateren, wondjes te helen en zonnebrand te voorkomen. Ook het nuttigen van kokosolie heeft een positieve weerslag op je huid (en op je darmen en immuunfunctie). Je huid is een orgaan: het heeft continu zuurstof en voedingsstoffen nodig, dit gaat naar de cellen en giffen worden afgevoerd. Kokosolie ondersteunt de hormonale- en spijsverteringsfunctie en verbetert zichtbaar de huid.

Tea Tree Oil

Ook zoiets dat je eigenlijk standaard in huis zou moeten hebben. Tea tree wordt al eeuwen in Australië gebruikt tegen acne, roodheid en ontsteking van de huid. Het wordt goed door de huid getolereerd en zal nauwelijks bijwerkingen hebben wanneer je het combineert met een dragende olie (neutrale olie). De olie staat bekend om de ontstekingswerende, antibacteriële, antimicrobiële en antischimmel bestanddelen. De fotochemicaliën zijn zeer veelzijdig. De primaire ingrediënten die bacteriën weren zijn koolwaterstof, monoterpenen en sesquiterpenen. Onderzoekers hebben meer dan 100 verschillende chemische componenten en koolwaterstof gesignaleerd in de olie, waardoor de gunstige stoffen goed geabsorbeerd worden via de poriën. Het is een uitstekende remedie bij acne. (4) (5) (6)

Appelazijn

Eveneens een veelzijdig en vrij goedkoop product dat pathogenen doodt, huidproblemen en darmproblemen vermindert. Al in de tijd van Hippocrates (460-377 voor Chr.) werd het beschouwd als de ‘vader van moderne medicijnen’. In combinatie met honing werd het gebruikt bij huid- en andere zweren. Het bevat azijnzuur, kalium en magnesium en dit ontgift wanneer het ingenomen wordt. Ook verbetert het de leverfunctie en verbetert het een gezonde balans in de darmflora. En dit zie je natuurlijk weer terug aan de huid ! (7) (8)

Onbewerkte honing

Onbewerkte honing is een van de beste bronnen van nutriënten, enzymen, vitaminen en huidversterkende zuren te verkrijgen. Het hydrateert de huid, vermindert acne, heeft antiseptische eigenschappen, bevordert wondheling en vermindert littekens. Onbewerkte honing is onverhit en ongepasteuriseerd, dus alle bestanddelen zijn nog in tact. Onbewerkte honing is ook antimicrobieel en kan ook gebruikt worden bij bacteriële infecties, roos, dermatitis en psoriasis. (9) (10) Wanneer je het wilt gebruiken als gezichtsreiniger: neem dan een halve theelepel, maakt dit warm tussen de handen en verspreid het over het gezicht. Laat het 10 minuten zitten en spoel het dan af met lauwwarm water. Je kunt ook 2 koppen honing in bad doen, en er eventueel in de laatste 15 minuten een kop baking soda bij doen (als exfoliator).

Zeezout

Zeezout zit boordevol mineralen zoals magnesium, calcium, natrium en kalium. Veel van de aanwezige mineralen worden ook gevonden in onze huid en ons lichaam. Dit is precies de reden waarom zeezout de huid kan beschermen, herstellen en in balans kan brengen. Voor gezichtsmaskers, toners en scrubs gebruikt je het liefst Himalaya of Keltisch zout. Dit gebruik je in combinatie met kokosolie, lavendelolie en onbewerkte honing. Het zout is ontstekingsremmend, maakt de huid zacht, kalmeert bij acne en verwijdert dode huidcellen. Ook houdt het de huid gehydrateerd. Ook zeezout verbetert de natuurlijke barrière van de opperhuid. (11) Je kunt je eigen scrub maken door twee theelepels zeezout te mengen met vier theelepels onbewerkte honing: doe dit op de huid, wrijf het zachtjes in en laat het een kwartier zitten voordat je het eraf spoelt. Dit kan je meerdere keren per week doen om verstopte poriën te voorkomen en celvernieuwing te stimuleren.

Avocado

Een ultrahydraterende vettige vrucht met de vitaminen A, D en E die daadwerkelijk door de huid dringen. Avocado verzacht de zonverbrande huid, stimuleert de collageenproductie en behandelt ouderdomsvlekken. Ook vermindert het ontsteking van de huid, wanneer het plaatselijk opgebracht wordt (en hetzelfde gebeurt wanneer je de avocado eet). (12) Maak je avocado fijn, doe er een essentiële olie bij, honing of een dragende olie en laat dit tien minuten op de huid zitten.

Essentiële olie citroen

De antibacteriële bestanddelen zijn zo sterk, dat ze zelfs gevaarlijke bacteriestrengen verminderen. En dit maakt citroenolie geschikt om acne te bestrijden die veroorzaakt wordt door grote hoeveelheden bacteriën in de poriën. Het is ook geschikt om littekens en ouderdomsvlekken te vervagen, de huid te exfoliëren en rimpels te bestrijden. De olie is veelzijdig, omdat het ook gebruikt kan worden om de tanden witter te maken, als wasverfrisser, in face wash en in schoonmaakmiddel. Meng de olie met een dragende olie zoals jojoba olie en masseer dit op de probleemgebieden van de huid.

Volgende keer: Nog 6 beste ingrediënten voor de huid plus andere puur natuur huidtips


 1. www.webmd.com/beauty/aging/more-hope-jar-anti-aging-skin-care-promise
 2. www.dailymail.co.uk/femail/article-2229427/From-peptides-lactic-acid-retinol-really-WILL-reduce-wrinkles-The-anti-aging-ingredients-actually-work.html
 3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24320105
 4. www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/tea-tree-oil-treats-skin-problems
 5. www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis-treatment-13/alternative
 6. www.webmd.boots.com/healthy-skin/guide/tea-tree-oil-helps-skin-problems
 7. www.huffingtonpost.com/2013/07/16/apple-cider-vinegar-beauty-benefits_n_3589264.html
 8. www.naturalhealthscience.com/article_Natures-Therapies_100621.php
 9. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/
 10. www.thedermreview.com/honey-face-mask/
 11. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15689218
 12. www.naturalnews.com/027509_avocado_skin_health.html