Salie bewezen effectief bij opvliegers en andere overgang symptomen

OEDGEZOND.INFO

Salie (Salvia officinalis) is een smakelijk kruid dat veel gebruikt wordt bij het klaarmaken van gevogelte en pastasaus. Dit kruid heeft ook een lange geschiedenis van medische gebruiken en is familie van de muntplant, samen met oregano, rozemarijn, marjolein, patchouli en tijm. Salie is een veilige natuurlijke remedie en bewezen effectief bij opvliegers en andere overgang symptomen.

Al vele eeuwen wordt salie gebruikt bij verstuikingen, zwellingen en pijnlijke gewrichten. Men gebruikt het intern bij een zekere keel, voor versterking van het zenuwstelsel en verbetering van de hersenfunctie. Maar salieblad is ook een goed onderzochte remedie bij opvliegers en nachtzweten tijdens de overgang.

Transpiratie: Vermindering van 50%

De Duitse gezondheidscommissie heeft gebruik van het kruid officieel goedgekeurd voor overmatig transpireren en een Duitse studie meldt dat salie overmatige transpiratie met 50% vermindert.  Salie was al eerder goedgekeurd voor overmatig transpireren plus voor spijsverteringsproblemen en keel- en neusontstekingen. (1) (2) De effectiviteit van salie bij opvliegers blijkt ook uit een Brits rapport.(3) (4)

Hoe ernstiger de opvliegers, des te beter het resultaat

Bij een baanbrekende Zwitserse studie werd het effect van het gebruik van verse salie onderzocht bij opvliegers en andere verschijnselen tijdens de overgang. Het was een multi gecentreerde studie die gelijktijdig in 8 medische praktijken plaatsvond onder 71 vrouwen met de gemiddelde leeftijd van 56 jaar – die minstens een jaar in de overgang zaten en meer dan 5 of meer opvliegers per dag ervaarden. De vrouwen namen dagelijks een tablet met vers salieblad, voor een periode van 8 weken.

De veranderingen in intensiteit en frequentie van de opvliegers werden gedurende deze 8 weken geëvalueerd. Milde opvliegers namen af met 46%, gemiddelde opvliegers met 62% en ernstige opvliegers met 79%. De ergste opvliegers namen af met 100%. De onderzoekers concludeerden dan ook dat verse salie van grote waarde is bij de behandeling van opvliegers en andere overgang symptomen. (5)

Ook vermindering van andere overgang symptomen

Italiaanse onderzoekers hebben ook het effect van salie bij vrouwen in de menopauze bestudeerd. De salie werd gecombineerd met alfalfa om symptomen te bestrijden zoals opvliegers, nachtzweten, slapeloosheid, duizeligheid, hoofdpijn en hartkloppingen. Volgens de onderzoekers is een lagere oestrogeenspiegel de oorzaak van deze symptomen, en beïnvloedt dit vervolgens het centraal zenuwstelsel negatief. De studie duurde 3 maanden en evalueerde 30 vrouwen in de menopauze die dagelijks een salie- en alfalfa supplement namen. Bij twintig vrouwen waren de opvliegers en het nachtzweten compleet verdwenen aan het einde van de studie. Bij 4 vrouwen had er een aanzienlijke verbetering plaatsgevonden en bij de overige 6 was er vermindering van alle symptomen. (6) (7)

Behalve salie (al dan niet in combinatie met alfalfa) blijken calcium en magnesium opvliegers ook te verminderen, zo onderzocht het Virginia University Health System. Bij vrouwen die 28 tot 52 opvliegers per week hadden, had een reductie van 41% plaatsgevonden.


  1. Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J, eds. Herbal Medicine: Expanded Commission E Monographs. Austin, TX: American Botanical Council; Newton, MA: Integrative Medicine Communications; 2000
  2. www.uofmhealth.org/health-library/hn-2158004
  3. ESCOP 1996. Salviae folium (Sage leaf). Monographs on the Medicinal Use of Plant Drugs. Exeter, UK: European Scientific Cooperative on Phytotherapy, 1997.
  4. Beatty C, Denham A. Review of practice: Preliminary data collection for clinical audit. Eur J Herbal Med 1998;4:32-4.
  5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21630133
  6. The Health Detective’s 456 Most Powerful Healing Secrets/Nan Kathryn Fuchs

  7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9677811