Koffie en verstoorde slaap: Cafeïne stelt de productie van melatonine uit

’s Avonds koffie drinken kan niet alleen de nachtrust aardig verstoren. Het kan je ook in een hele nieuwe tijdzone zetten. Onderzoekers hebben nu ontdekt waarom en hoe koffieconsumptie de biologische klok beïnvloedt. Volgens hen kan cafeïne de productie van melatonine uitstellen en de biologische klok ruim een half uur terugzetten.

 

De biologische klok is werkzaam in elke lichaamscel en zet genen aan en uit op verschillende tijden. Zo kunnen we ons aanpassen aan de dag en nacht. Melatonine –het hormoon dat slaperig maakt- wordt aan de hand van triggers vrijgezet, zoals bijvoorbeeld bij het dimmen van licht.

Verstoring van het ritme –door ploegendienst, jetlag of slaapstoornissen- kan nogal nadelige effecten voor de gezondheid hebben, te denken valt aan hartaandoeningen, diabetes, Alzheimer en mentale aandoeningen. Verstoring van het ritme maakt ouder, dikker en zwakker.

Nu blijkt dat wanneer je het equivalent drinkt van een dubbele espresso, 3 uur voor het slapen gaan, de biologische klok maar liefst 40 minuten wordt teruggezet. Dit komt doordat de productie van melatonine uitgesteld wordt.

Onderzoeker professor K.P. Wright (Sleep and Chronobiology Laboratory/University of Colorado) zegt hierover:

“Iedereen weet dat cafeïne de hersenchemicaliën stimuleert die ons wakker houden en de chemicaliën blokkeert die de slaap bevorderen. Maar waar we nog niet bij stilstonden is een andere manier waarop cafeïne onze fysiologie beïnvloedt.”

“Eerder onderzoek bij dieren suggereerde dat cafeïne onze circadische klok in de war stuurt; dit heeft niet alleen invloed op het brein, maar ook op de lever, het vet en de spiercellen. Wanneer we niet synchroon met onze klok lopen, zijn we slaperig en weinig actief. Net als bij een jetlag, waarbij niet alleen je brein in een andere tijdzone is, maar je lever dat ook is.”

De bevindingen zijn gepubliceerd in Science Translational Medicine. Het beschrijft een experiment waarbij 5 mensen 49 dagen in een lab vertoefden. In het lab was geen klok en geen licht van buiten, waardoor de dagen niet van de nachten te onderscheiden waren. De deelnemers waren blootgesteld aan kunstlicht: soms was het licht gedimd en soms was het helder. Van helder licht is bekend dat het een stimulus is die de circadische fase verlengt.

Cafeïne vertraagt de melatonineproductie

De deelnemers kregen drie uur voor het slapen gaan ofwel cafeïne (het equivalent van een dubbele espresso) ofwel een placebo. Na drie uur werd het speeksel gecontroleerd om de hoeveelheid geproduceerde melatonine te bepalen.

Bij de cafeïne groep steeg de hoeveelheid melatonine 40 minuten later dan bij de placebogroep. Deze verschuiving was korter dan de verschuiving die door helder licht veroorzaakt werd. Om de bevindingen bevestigd te zien, voegden de onderzoekers cafeïne toe aan menselijke cellen in een lab, en zagen daar ook dat de biologische klok was vertraagd. De resultaten laten zien dat cafeïne direct op de adenosine receptoren werkt die in de cellen aanwezig zijn. Het zorgt voor meer aanmaak van cyclische adenosine monofosfaat (cAMP)- een belangrijk intracellulaire molecuul die als boodschapper fungeert.

De cAMP molecule speelt een belangrijke rol bij de biologische klok, en dit is te zien aan de biochemische effecten van cafeïne op het circadische ritme. Door de hoeveelheid cAMP-proteïnen te verminderen neemt de vertraging weer af.

Onderzoeker dr. John O’Neill/Medical Research Council (MRC) Laboratory of Molecular Biology:

“Deze bevindingen zijn belangrijk voor mensen met een circadiane slaapstoornis, waarbij de lichaamsklok niet op de juiste manier werkt.”

Hij vergelijkt de cafeïne consumptie met een jetlag, waarbij de interne klok denkt een uur verder westwaarts te zijn.

Bron: www.stm.sciencemag.org//www.abc.net.au