Overgewicht en te weinig lichaamsbeweging kan risico op hersentumor vergroten

Obesitas, overgewicht en te weinig lichaamsactiviteit kunnen bijdragen aan bepaalde vormen van hersentumoren, dit meldt een rapport in Neurology. Kwaadaardige hersentumoren zijn enorm moeilijk te bestrijden, en in veel gevallen is de oorzaak onbekend.

Twee typen: meningeoom en glioom

Wanneer de hersenen ooit blootgesteld zijn geweest aan straling, is dit volgens de American Academy of Neurology (AAN) de meest solide risicofactor om een primaire hersentumor te ontwikkelen. Maar voor de meeste type tumoren is de oorsprong nog een mysterie.

De studie die gepubliceerd is in Neurologie werd uitgevoerd door de University of Regensburg. Dr. Gundula Behrens legde de focus op twee typen: meningeoom en glioom; de twee meest voorkomende typen bij volwassenen.

Van de hersentumoren is 33% glioom. Een glioom is een soort tumor die ontstaat in de hersenen en soms ruggenmerg, en wordt glioom genoemd vanwege de oorsprong uit glia-cellen. Een glioom wordt een intrinsieke hersentumor genoemd, omdat deze in de hersensubstantie zit en zich kan mengen met normaal hersenweefsel.

Ongeveer 30% van de hersentumoren is een meningeoom, die ontstaat in de hersenvliezen (meningen).

Fataal

Deze tumoren groeien langzaam, maar zijn gevaarlijk en kunnen fataal zijn wanneer ze zich bemoeien met de breinfunctie. Een klein aantal is kwaadaardig en snelgroeiend en zaait zich uit in de hersenen en longen. Meningeoom komt voor bij 5 tot 8 personen op de 100.000 en de overlevingskans na 5 jaar is ongeveer 63%.

Volgens het onderzoek vergroot obesitas de kans op een meningeoom met 54%.

Behrens deed een meta-analyse van 18 studies en keek hierbij naar gegevens m.b.t. de BMI en lichamelijke activiteit van 2982 meningeoom patiënten en 3057 glioom patiënten.

Geconcludeerd werd dat mensen met overgewicht 21% (BMI 25-29.9) meer kans op een meningeoom hebben en bij mensen met obesitas (BMI 30 en hoger) is die kans 54% groter, in vergelijking met mensen met een gezond BMI. Een hoog niveau van lichamelijk activiteit stond in verband met een kleinere kans op meningioom: namelijk van 27%.

Behrens: “Gezien het feit dat obesitas vaak voorkomt en de ongunstige prognose bij dit tumortype, kunnen de bevindingen relevant zijn met het oog op de vermindering van meningeoom.”

Een verband tussen overgewicht en glioom was er niet.

Behrens denkt dat verschillende biologische processen ertoe leiden dat overgewicht gelinkt kan worden op een verhoogde kans op meningeoom. Overgewicht leidt tot een hogere productie van oestrogeen, en het is bekent dat dit de ontwikkeling van meningeoom stimuleert. Ook staat overtollig lichaamsgewicht in verband met een hoge insulinespiegel en dit vergroot de groei van de meningeoom. Behrens benadrukt dat de bevindingen niet bewijzen dat gebrek aan lichaamsactiviteit en overgewicht de oorzaken zijn.

Bron: www.neurology.org