8 Belangrijke -en bewezen- gezondheidsvoordelen van zoethout

Zoethout -de wortel van de zoethoutstruik-  is een natuurlijke remedie bij diverse aandoeningen. Het kruid ondersteunt het herstel bij onder andere een lekkende darm, bijnieruitputting (ontlast de bijnieren) en chronische vermoeidheid. Het effect van de wortel is ook goed onderzocht bij andere gezondheidsaandoeningen.

Zoethout, kruid dat werking van andere kruiden versterkt

Zoethout is een adoptogeen kruid; het helpt het lichaam om verhoogde niveaus van stress in te perken.

Het kruid is goed is bij zoveel kwalen en toch zien we het alleen als een smaakmaker voor drop en snoep. Het groeit in Amerika, maar komt uit Europa en Azië en is familie van de erwt. Je ziet ook wel eens ‘Chinees zoethout’ op producten staan en dit is dan waarschijnlijk Glycyrrhiza uralensis, een ander soort.

De voordelen van zoethout zijn vrijwel hetzelfde ongeacht de soort, the Journal of Advanced Research. (1) Maar wanneer het over zoethout gaat, refereert men meestal aan de glabra soort. Glycyrrhiza wordt ook wel zoete wortel genoemd. (2) Een extract kan 30 tot 50 keer zoeter dan suiker zijn, en dat verklaart waarom het zoveel in snoepgoed gebruikt wordt. In de Chinese geneeskunde wordt het ontstekingsremmende zoethout al eeuwen gebruikt bij condities als hoest en verkoudheid, spijsverteringsproblemen en vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen.

Het is interessant te weten dat zoethout in de Chinese geneeskunde bekend staat als ‘begeleidend’ medicijn dat de effecten van andere kruiden en remedies versterkt. (3) In 2013 werd dit type gebruik geobserveerd door de Tianjin University of Traditional Chinese Medicine. (4) Dit doel van zoethout, samen met de andere effecten, heeft er zonder twijfel toe geleid dat het een van de meest gebruikte kruiden in de Chinese geneeskunde is. (5)

Maar ook bij Europeanen bleven de gezondheidseffecten van de zoete wortel niet onopgemerkt. De werkingen staan vermeld in oude Griekse en Romeinse geschriften en zijn ook gedocumenteerd in Middeleeuwse manuscripten. (6)Vanaf de 20e eeuw wordt de wortel gebruikt voor farmaceutisch gebruik en geëxtracteerd voor snoepgoed. (7)


Andere namen voor zoethout: zoethoutwortel, kalissenhout, liquorice, licorice root, black sugar, glycyrrhiza glabra, gam chou, mulaithi, kamcho. Zoethout is dus de wortel van een plant uit het Glycyrrhiza-geslacht, welke 3 soorten kent: Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza echinata en Glycyrrhiza uralensis.

Het eten van grote hoeveelheden zoethout kan leiden tot een hoge bloedddruk, hartritmestoornissen en spierzwakte. (8)


Goed onderzocht

In een studie van Iranian Journal of Pharmaceutical Research werden de bladeren van zoethout getest op de werking tegen bacterieën; deze bleken sterk effectief bij C. albicans en Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis.  (9)

Zoethout zonder glycyrrhizinezuur vs. zoethoutextract

Uit veel onderzoeken komt naar voren dat zoethout zonder glycyrrhizinezuur, ook DGL genaamd, sterk werkzaam is bij de behandeling van zweren (ulcus) van het maag-darmstelsel. Onderzoekers rapporteren dat zoethoutextract de afgifte van secretine (enzym) stimuleert. Dit enzym zorgt voor de heropbouw van het maag-darmslijmvlies en beschermt op een heel doeltreffende manier het maagslijmvlies.  DGL remt de productie van maagzuur niet en neutraliseert het ook niet. Wat het wel doet: het zorgt wel voor de juiste aanpak van het probleem door de normale defensiemechanismen in het lichaam te stimuleren. Op die manier wordt de vorming van een maag- darmzweer voorkomen en wordt eveneens de mucosa van het maag- darmkanaal hersteld en verstevigd. (10)

Uit studies komt ook naar voren dat DGL het best gekauwd kan worden in de mond via een tablet. De werkzame bestanddelen uit zoethout moeten namelijk vermengd worden met speeksel voor een betere opname. Hierdoor treedt een betere werking op van DGL. Ook het aminozuur glycine wordt dikwijls toegevoegd aan DGL omdat deze stof regulerend werkt op de afscheiding van maagzuur en bevordert tevens de genezing van wonden. (11)

Zoethoutwortel is zo complex dat onderzoekers 134 bestanddelen kunnen isoleren uit de glabra soort en 179 stuks uit de Chinese zoethout wortel. Er zijn minstens 4 primaire type bestanddelen die gevonden worden in de wortel: flavonoïden, stilbenoïden, triterpenoïden en coumarinen (12)

 • Flavonoïden zorgen voor de kleur in planten en vruchten, zoals de blauwe kleur van bessen of het zwart in zwart zoethout. Ze bevatten vaak veel antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen.
 • Coumarinen en stilbenoïden zijn polyfenolen die vaak ontstekingsremmende en antibiotisch werken.
 • Triterpenoïden bevatten soms steroïden. (13)

Een belangrijk voorbeeld van een stof met een effectieve werking is de flavonoïde glabradine; deze is verantwoordelijk voor de vele gezondheidsvoordelen van de wortel. De flavonoïde werd voor het eerst beschreven in de jaren 70 en sindsdien zijn meer effecten ervan ontdekt. Het remt ontstekingen, heeft een positief effect op het metabolisme en werkt als een fyto oestrogeen (14)

Een bestanddeel dat soms niet in zoethout supplementen zit is glycyrrhizine. Glycyrrhizine remt ook ontstekingen en werkt verder als een natuurlijk laxatief en slijmoplossend middel. De stof veroorzaakt bijwerkingen bij overmatig gebruik van zoethout; dan verhoogt het de bloeddruk, verlaagt het de kaliumspiegel en veroorzaakt het zwelling. Wanneer dit glycyrrhizine verwijderd is, heb je DGL zoethout. Dit maakt het product veiliger voor mensen met een hoge bloeddruk, hartproblemen en voor zwangere vrouwen.

Voor gezonde volwassenen kan glycyrrhizinezuur uitermate gunstig zijn. Evengoed kan het niet in extreme mate gebruikt worden en ook niet op een lange termijn. (115)

De gezondheidsvoordelen van zoethout

Als je kijkt naar de diversiteit en voordelen van de ingrediënten is het niet vreemd dat dit kruid al eeuwen gebruikt wordt. Het kruid herstelt brandend maagzuur, een lekkende darm, bijnieruitputting, PMS en verlicht bij pijn. Deze aandoeningen zijn enorm prominent in onze Westerse wereld.

Brandend maagzuur

Uit studie blijkt glycyrrhiza glabra extract blijkt effectief te zijn bij dyspepsie, brandend maagzuur en misselijkheid. Dyspepsie geeft een opgeblazen gevoel in de maag en lichte misselijkheid, maar verschilt van brandend maagzuur. Ook bij spijsverteringsproblemen en maagpijn brengt de stof verbetering. (16)

Lekkende darm

Een lekkende darm geeft diverse gezondheidsproblemen en kan daarom moeilijk te ontdekken zijn. Vanwege de ontstekingsremmende en verzachtende werking van de zoethout wortel kan het herstel van een lekkende darm ondersteunt worden door de wortel. Zoethout versterkt de darmwand en stimuleert de slijmproductie. (17) 18 19

Bijnieruitputting

Bijnieruitputting wordt ook wel het syndroom van deze eeuw genoemd. Er zijn allerlei factoren die een aanslag plegen op deze kleine organen, zoals stress, voeding en omgevingsfactoren. De bijnieren kunnen het niet meer aan, en dit uit zich onder meer in moeheid, gebrek aan energie, verminderd libido en voedselintoleranties. Volgens een publicatie in Molecular and Cellular Endocrinology, helpt zoethout het lichaam om efficiënter cortisol te reguleren, wat de bijnieren ontlast. (20) Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Zoethout is een van de belangrijkste kruiden om cortisol te verlagen. Het is niet alleen bekend dat zoethout de bijnieren herstelt, maar ook dat het chronische vermoeidheid bestrijdt. In een studie onder CVS patiënten bleken symptomen al na een paar dagen zoethoutconsumptie te zijn afgenomen. (21)

Immuunsysteem

Zoethout begint prominent te worden m.b.t. de behandeling van ziekten als hepatitis C, HIV en griep, dankzij de triterpenoïden die bewezen antiviraal zijn. Dit maakt het kruid een sterke partner voor het immuunsysteem.(22) Een gepubliceerde studie in Food Chemistry meldt dat zoethout een antioxidant is, die de schade van vrije radicalen remt en het immuunsysteem stimuleert. ((23)

Hoest en zere keel

De voordelen van de wortel bij een zere keel en hoest zijn immens, omdat het een natuurlijke slijmoplosser is: dankzij het kruid wordt slijm losgemaakt en afgevoerd. Het verzacht en remt ontsteking, dus het brengt snel verlichting bij keelpijn. Siroop, thee en drop met zoethoutextract kalmeert hoest en keelpijn daadwerkelijk en is snel kalmerend.(24)

PMS en overgang

Zoethout heeft een oestrogeenachtig effect bij vrouwen, en is een goede optie bij menstruatie- en overgangsproblemen. Het is biedt zelfs een natuurlijke remedie bij ernstigere menstruatieproblemen zoals PMS. (25)

Wat betreft overgangsklachten: zoethout bleek bij opvliegers beter te werken dan hormoonvervangingstherapie, zo bleek uit Health Care for Women International-studie. (26)

Pijnverlichting

Zoethout heeft een positief effect op krampen, zowel bij buik- als spierkrampen. (27)
Wanneer het plaatselijk opgebracht wordt kan zoethout de symptomen van eczeem en andere huidaandoeningen verlichten, omdat het glycyrrhizinezuur als een hydrocortisone werkt. (28)

Vermindering van lichaamsvet en buikvet

Uit studie bleek dat de dagelijkse consumptie van 3.5 gram zoethoutextract, 2 maanden lang, de hoeveelheid lichaamsvet en aldosteron verlaagt. (29)

Aan de hand van een andere studie concludeerde men dat de flavonoïden uit zoethout het buikvet vermindert alsmede hypoglycemische effecten verlaagt. (30) Bij gebruik van een extract is de maximale dosis 6 gram per dag bij een persoon van ongeveer 60 kilo (om de hoeveelheid glycyrrhizine te beperken). (31) De bijwerkingen zijn als hierboven beschreven: hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, spierzwakte, lage kaliumspiegel. Het kruid mag niet langer dan 4 weken worden gebruikt. (32) Hoewel DGL zoethout langer ingenomen kan worden, is ook hier een pauze aanbevolen.


 1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25685548
 2. www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%253Atext%253A1999.04.0057%253Aentry%253Dgluku%252Frriza
 3. www.sciencedirect.com/science/article/pii/S037887411300706X
 4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24201019
 5. www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711314002736
 6. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15978760
 7. www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm277152.htm
 8. www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm277152.htm
 9. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3870067/
 10. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3818629/
 11. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2750414/
 12. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23162899
 13. www.en.wikipedia.org/wiki/Triterpenoid_saponin
 14. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3795865/
 15. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16884839
 16. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3123991/
 17. www.sciencedirect.com/science/article/pii/037851739400377H
 18. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3123991
 19. www.drcourtneycraig.com/blog/healleaky-gut
 20. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21184804
 21. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3648788/
 22. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24520776
 23. www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461000244X
 24. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12804082
 25. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=pre+menstrual+syndrome%252C+licorice
 26. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23663094
 27. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23164761    27
 28. www.sciencedirect.com/science/article/pii/014067369092633S
 29. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14594116
 30. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15516721
 31. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11125713
 32. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8072387