Gewicht Natuurlijk gezond (bewezen) Nieuws Voeding

Bietensap boost voor spierkracht -studie

Share Button

Bietensap kan een boost zijn voor de spierkracht van hartpatiënten, volgens een nieuwe studie. Nitraten worden door het lichaam omgezet in nitric oxide: dit ontspant de bloedvaten en bevordert het metabolisme. Bekend is al dat voedingsnitraat uit bieten de spierkracht van topsporters vergroot. Het team haalde inspiratie uit studies over topsporters –vooral wielrenners- die bietensap gebruiken als boost voor hun prestaties.

Spierkracht-boost al twee uur na drinken van bietensap

Het betreft een kleinschalige studie. Onderzoekers van de Washington University School of Medicine testten de voordelen van voedingsnitraat op 9 mensen met hartfalen. Hartfalen is een conditie waarbij het hart geleidelijk aan zijn pompkracht verliest.

De deelnemers kregen geconcentreerd bietensap. Twee uur later bleek de spierkracht rond de knie met 13% toegenomen te zijn. De onderzoeker zagen dat men het meest van de voordelen van het sap profiteerde, als de spieren snel en krachtig moesten werken.

‘Robuuste veranderingen in spierkracht’

Auteur van de studie:

“Het is een kleine studie, maar twee uur na het drinken van bietensap, zien we al robuuste veranderingen in spierkracht. Veel dagelijkse activiteiten zijn gebaseerd op kracht: opstaan uit de stoel, boodschappen dragen, traplopen. En ze zijn van grote invloed op de kwaliteit van het leven. We willen helpen om de mensen krachtiger te maken, omdat kracht zo een belangrijke predictor is voor de gezondheid van mensen, of ze nu lijden aan hartfalen, kanker of andere condities. Over het algemeen leeft men langer als de kracht nog goed is.”

Ook werden de voordelen van bietensap op de spieren vergeleken met de resultaten van trainingsoefeningen en werden er goede resultaten behaald met resistentie training.

“Een probleem van het ouder worden is dat de spieren zwakker, langzamer en minder krachtig worden. Na een bepaalde leeftijd verliezen mensen ongeveer 1% spierfunctie per jaar. Als we de spierkracht omhoog kunnen brengen, kunnen ouderen hier aanzienlijk van profiteren.”

Sporters gebruiken niet alleen bietensap om voedingsnitraten binnen te krijgen, maar ook groene bladgroenten zoals spinazie.

Bron: Washington University


Meer op dit gebied:

veroudering

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.