Huidveroudering en vitamine E capsules op de huid: wat je moet weten!

OEDGEZOND.INFO

De in dit artikel genoemde dermatologe vertelt wat je moet weten over het gebruik van vitamine E capsules op je huid. Zeg maar dag tegen je rimpels, kraaienpootjes en wallen- dankzij vitamine E! Vitamine E capsules werken verbazingwekkend goed voor je huid en haar. Om huidveroudering af te remmen of deels om te keren zijn vitamine E capsules een uitstekende optie.

Vitamine E –rijk aan antioxidanten- zou deel uit moeten maken van je voedingspatroon, zodat je de optimale voordelen kan profiteren.

Hoe werkt vitamine E als anti-aging supplement?

Vitamine E is een type antioxidant die voorkomt dat moleculen oxideren, en hierdoor vermindert het de vorming van vrije radicalen. Deze vrije radicalen beschadigen vaak de huidcellen en het collageen.

Wat is de beste vorm?

Capsules zijn de meest effectieve en makkelijke manier om vitamine E op de huid te gebruiken. Ze zijn gemaakt van 100% vitamine E olie en werken direct na het aanbrengen op de huid. Crèmes en dergelijke bevatten vaak maar een klein percentage vitamine E, dus je moet er lange tijd veel van gebruiken eer je resultaat ziet. Je kunt ook vitamine E-rijke voeding eten.

Zijn de capsules veilig voor alle huidtypen?

Ja, ze zijn voor alle huidtypen veilig. Fungerend als een natuurlijk fluïdum zijn ze erg effectief voor de doge huid; een van de redenen waarom de capsules de tekenen van huidveroudering verminderen. Ze kunnen zelfs gebruikt worden door eczeem- en psoriasispatiënten, om de huid beter te hydrateren.

Hoe breng je een vitamine E capsule aan?

Je kan de capsule mengen met je crème, scrub of lotion en aanbrengen op het gezicht en de hals. Je kunt de olie ook rechtstreeks onder de ogen aanbrengen en/of op het hele gezicht en dit een hele nacht laten zitten. Zorg ervoor dat je de olie op een natte huid aanbrengt: dit vergroot de effectiviteit en de fluïdum-eigenschappen.

Hoeveel keer per dag kan je een capsule aanbrengen?

Dit kan je twee keer per dag doen, nadat je het gemengd hebt met je crème, of in een gezichtsmasker en dergelijke. Voorkom overmatig gebruik om bijwerkingen te voorkomen.

Wat zijn de bijwerkingen van vitamine E capsules op de huid?

Bijwerkingen zijn er nauwelijks. Maar in sommige gevallen kan er uitslag ontstaan. En wanneer je rosacea hebt, kan het de aandoening verergeren. Vanwege de antistollingseigenschappen van vitamine E vergroot het ook de kans op bloedingen: maar dit gebeurt alleen bij orale inname van grote hoeveelheden.

Waar moet ik opletten als ik vitamine E capsules koop?

Kies voor capsules die 100% vitamine E bevatten. Je kunt het thuis mengen met je gezichtscrème, lotion of gezichtsmasker. Kijk naar vitamine E van een goed merk, in plaats van de goedkope versies.

Toch liever gewoon een huidverzorgingsproduct met vitamine E?

 

Wat zegt dermatologe Jetske Ultee over vitamine E in je huidverzorging?

Wat is vitamine E?

Vitamine E of tocopherol maken we niet zelf aan maar moeten we binnenkrijgen via onze voeding. Het zit onder andere in verse groenten, plantaardige oliën, granen en noten. Het is voor je hele lichaam een belangrijke vitamine, maar voor je huid is het essentieel. Van nature is vitamine E de meest voorkomende vitamine in de huid. Het bevindt zich vooral in de laag met dode huidcellen en het komt via ons lichaam in het talg terecht, en zo in de bovenste huidlaag. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen een tekort hebben aan vitamine E; welke gevolgen dat heeft voor je huid zal ik je vertellen….

Het bewijs

Om het vele onderzoek kun je niet heen, vitamine E werkt, dat valt echt niet te ontkennen! Vitamine E zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, het beperkt de celschade die de zon aanricht en het maakt in combinatie met vitamine C pigmentvlekken lichter. Bovendien versterkt het de barrièrefunctie van de huid; vitamine E zit niet voor niets in een zeer hoge concentratie in het vernix caseosa (huidsmeer) van een pasgeboren baby. Last but not least zorgt vitamine E ervoor dat andere werkzame ingrediënten in huidverzorgingsproducten dieper in de huid kunnen komen om daar goed hun werk te kunnen doen. Helaas moet ik je over een ding teleurstellen; er is echt geen enkel bewijs dat vitamine E iets kan doen aan het verminderen van littekenweefsel!

Hoewel er aanzienlijk minder onderzoek gedaan is naar het effect van het slikken van vitamine E en het effect op de huid, is recent in een single-blind, placebo gecontroleerd onderzoek aangetoond dat de atopische dermatitisch (eczeem) bij mensen die vitamine E supplementen namen aanzienlijk verbeterde tov de patiënten die een placebo slikten.

Werkt het ook in een potje?

 Vitamine E is niet zomaar toepasbaar in cosmetica. Het is gevoelig voor licht en zuurstof en moet dus echt goed verpakt worden om werkzaam te kunnen zijn. Als je op zoek gaat naar een crème met vitamine E moet je de potjes dus echt laten staan! Daarbij komt dat niet alle vormen van vitamine E even effectief zijn. De meest werkzame vorm van vitamine E is alfa-tocopherol. Omdat dit ingrediënt erg instabiel is worden er vaak esters gebruikt. Helaas zijn deze esters minder werkzaam of soms zelfs helemaal niet werkzaam. Daarnaast is de concentratie uiteraard ook belangrijk. Er moet minstens 0,5% vitamine E aan een product toegevoegd zijn en het moet dan dus wel gaan om alpha-tocopherol en niet een ester ervan. Verder moeten er aan het product ook echt andere antioxidanten toegevoegd zijn om de werkzaamheid en stabiliteit van vitamine E te garanderen. Vitamine C en vitamine E zijn net als Bert & Ernie of Bassie & Adriaan; onafscheidelijk. Snap je nu ook waarom dat dure potje crème met vitamine E bij jou niet gewerkt heeft!

Nog een laatste waarschuwing over vitamine E

Vitamine E werkt (net als veel andere voedingssupplementen) bloedverdunnend. Het is dus aan te raden om met het gebruik van vitamine E supplementen te stoppen voordat je een operatie ondergaat. Verder komt er nog wel eens allergie voor vitamine E voor, het risico is het grootst als het vitamine E wat jij op je huid gebruikt niet helemaal zuiver is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij vitamine E wat gebruikt wordt voor voeding, aan het vitamine E wat toegevoegd wordt aan cosmeticaproducten worden hogere eisen gesteld. Helaas is het in het verleden nog wel eens gebeurd dat mensen massaal allergisch reageerden op een product met vitamine E en dan bleek dat er goedkoop en slecht vitamine E aan het product was toegevoegd. De concentratie moet natuurlijk niet te laag zijn, maar kan beter ook niet al te hoog zijn, dat geeft weer een grotere kans op huidirritatie. Ik heb zelf 1% vitamine E aan de moisturizer en zonnebrandcrème toegevoegd. Natuurlijk zijn er nog veel meer producten met vitamine E op de markt. Ook Oil of olaz total effects 7 in 1 antiverouderings dagcrème bevat zowel tocopherol acetaat als tocopherol. Je kunt altijd even naar de producent van een product mailen om te vragen wat de gebruikte concentratie is, want dat vermelden ze niet.

Bronnen

www.vitalityspace.com

www.dr-jetskeultee.nl

 

Aanbevolen artikelen