Natuurlijk gezond (bewezen) Nieuws

Ouder worden en spierkracht behouden: door 2 simpele voedingsstoffen (studie)

Verlies van spiermassa bij het ouder worden maakt je zwakker en kan zelfs je zelfstandigheid roven. Maar volgens nieuw onderzoek is er een hele simpele manier om dit te voorkomen. Gelukkig, want het behoud van de spiermassa en –kracht is de belangrijke sleutel om gezond ouder te worden en langer jeugdig te blijven.

Toename spiermassa en -kracht

Je hoeft slechts 2 natuurlijke bestanddelen te eten om je spierkracht en –massa te behouden: tomatidine en urolic zuur, volgens onderzoekers van de University of Iowa.

Het betreft een onderzoek op muizen: oudere muizen kregen de twee bestanddelen via hun voeding. Na 2 maanden ontdekten de onderzoekers dat de muizen niet alleen 10% van de spiermassa herwonnen hadden, maar dat hun spierkracht tevens met 30% was toegenomen. Ze kregen de spieren van jonge volwassen muizen.

Tomatidine en urolic zuur deactiveren namelijk een groep genen die achteruitgang van spieren veroorzaken. Deze genen worden normaal gesproken geactiveerd door ATF4 –een menselijke proteïne. Maar ursolic zuur en tomatidine houden deze activering tegen.

De onderzoekers denken dat ATF4 de wortel is van leeftijdgerelateerd spierverlies en –zwakte. Hoewel onderzoekers al enige tijd de focus leggen op het behoud van spiermassa om het verouderingsproces te remmen en zelfs om te keren, is de rol van deze twee bestanddelen bij het omkeren en afremmen van verouderingsproces nieuw.

Dus, waar vinden we deze bestanddelen?

Als muizen spiermassa en -kracht herwinnen dankzij beide bestanddelen, dan willen we dat zelf ook wel.

Ursolic zuur is het makkelijkst te vinden. Dit zijn de bronnen: appels, cranberries, pruimen, olijfolie, salie, oregano, lavendel, munt, basilicum.

Bij tomatidine ligt het wat lastiger. Het is te vinden in groene tomaten, zoals onrijpe tomaten of de groene heirloom tomaten (tomatenras dat gekweekt is uit zaad van eerdere fruit). De heirloom tomaat heeft verticale strepen.

En als je nog meer wilt nuttigen om je spierkracht en –volume goed te houden, dan kun je meer proteïne eten of toevoegen aan je voeding. Eet een halve gram proteïne per pond lichaamsgewicht om je spierkracht te behouden. En vergeet natuurlijk niet voldoende te bewegen, zoals krachttraining.

Bron:   now.uiowa.edu

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)