Vergeet de bleke groenten niet: ze hebben veel te bieden

Bij gezonde groenten denken we vaak aan de gekleurde groenten; die zijn rijk aan de carotenoïden en flavonoïden en we zijn nu eenmaal dol op antioxidanten in de voeding. Toch moeten we de bleke groenten niet vergeten, meldt een rapport in Advances in Nutrition. Hoewel ze er qua kleur niet uitspringen hebben bleke groenten weer hun eigen set voedingsstoffen. Ze zitten boordevol kalium, magnesium, vezels en ook antioxidanten.

Bleke soortgenoten bieden ook veel

Het oog wil ook wat en kleur trekt aan, dus dan verkiest men de broccoli boven de bloemkool en de boerenkool boven de kool. Professor voedingswetenschappen (Purdue University) Connie Weaver zegt dat terwijl gekleurde groenten een paar dagen per week op tafel komen, dit niet het geval is met hun bleke soortgenoten.

Aardappelen zijn een uitstekende bron van kalium en betaalbaar. Uien zitten vol antioxidanten, misschien bevatten ze nog wel meer dan knoflook. Champignons zijn een goede bron van vitamine D en vitamine D vinden we niet in zo gek veel voeding. Kool barst van de vezels, en geeft een vol en verzadigd gevoel.

Bloemkool

De doodgewone bloemkool is eigenlijk een superfood. Carcinogenesis publiceerde een studie die liet zien dat sulforafaan het aantal tumoren bij dieren verminderde en dat het de groei van borstkankercellen remde. Verder bevat bloemkool behalve ontstekingswerende stoffen ook 77% van de ADH vitamine C. Bloemkool zit ook vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B6 en B5, foliumzuur, kalium en mangaan. En de antioxidanten beta-caroteen, kamferol, quercetine, rutine, cinnamic zuur en nog veel meer. Meer over de bloemkool

De gekookte aardappel

Voeding met gekookte aardappelen leidt tot een significante verbetering van de vetstofwisseling en een verlaging van de aanmaak van cholesterol in de lever. Ook verbetert aardappelconsumptie de antioxidantenstatus. De consumptie van gekookte aardappel met schil kan de bescherming van antioxidanten verbeteren evenals de vetstofwisseling. Meer over de gekookte aardappel

Witte kool en spitskool

kool3

Regelmatige consumptie van kool is zeer de moeite waard; er zitten veel glucosinolaten, antioxidanten en polyfenolen in. ontstekingsremmende eigenschappen en bestrijdt artritis en andere degeneratieve ontstekingsziekten. Het is rijk aan rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten die makkelijk in de bloedbaan worden opgenomen wanneer kool als sap gedronken wordt. Want koolsap biedt zoveel voordelen voor de gezondheid, dat het bijna te veel is om op te noemen.

Het is uitermate gunstig bij spijsverteringsproblemen en behandeld maagzweren, dankzij aminozuur glutamine. Glutamine bevordert de groei en het herstel van de darmwandcellen. Koolsap bevat calcium, natrium, magnesium en kalium en deze mineralen zijn belangrijk voor de hormoonproductie, hartslag, bloeddruk en een goede botgezondheid. Ook bevorderlijk bij het prikkelbare darmsyndroom en darmkrampen. Het immuunsysteem krijgt een boost van koolsap – mede dankzij de aanwezige glucosinolaten- en T-cellen worden gereguleerd. En kool(sap) doet nog veel meer

De ui

De zwavelbestanddelen (allyl propyl disulfide en cysteine sulfoxiden) en flavonoïden zoals quercetine. De cysteine sulfoxiden werken prima samen met de verteringsenzymen. Ze worden goed opgenomen en tijdens dit proces produceren ze thiosulfinaten en polysulfiden. Dit zijn waardevolle bestanddelen die behalve in ui ook in sjalotten en knoflookolie zitten. Vanwege de hoeveelheid sulfoxiden heeft olie van de ui antidiabetische, antibiotische, cholesterolverlagende, fibrinolytische en andere biologische werkingen. Deze olie houdt de bloedsuikerspiegel onder controle, voorkomt insulineweerstand, bestrijdt bacteriële en virale infecties en voorkomt de vorming van bloedproppen. Meer over de ui

Knoflook

Geeft je immuunsysteem een boost en is een natuurlijk antibioticum

Kikkererwten

Bevatten vitamine B6 en deze vitamine zorgt voor een gezonde hersenfunctie en maakt serotonine aan. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd .Proteïnen zijn ruim aanwezig in kikkererwten en die zijn onmisbaar voor alle lichaamscellen. Belangrijk voor weefselgroei, zuurstoftransport en de bestrijding van infecties. De vele vezels in de erwten ondersteunen een gezonde spijsvertering en vooral de onoplosbare vezels uit kikkererwten zijn gunstig. Dit type vezel wordt niet verteerd, maar gaat door de darmen als een bezem. Verder bevatten kikkererwten ijzer en zink. Meer over kikkererwten

Witlof

Witlof bevat kalium, vitamine B1 en vitamine C. Het bevat ook probiotische stoffen en ondersteunt de ontgifting van de lever. Door de aanwezige vezels worden voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen.