8 Redenen waarom uien zo gezond zijn

OEDGEZOND.INFO

 

Uien voegen veel toe in gerechten, dankzij de unieke smaak. Maar de ui bevat ook zwavelbestanddelen, flavonoïden en antioxidanten die alle een uiterst gunstige uitwerking hebben op je lijf en huid. Uien werden als preventief medicijn gegeten wanneer er een epidemie was, en Nero at ze tegen verkoudheid. Behalve de medicinale effecten van uien, zijn ze simpelweg gewoon lekker.

Hoewel zijn neefje –knoflook- net iets populairder is en bekender qua medicinale werking wordt de ui al van oudsher gebruikt als natuurlijke remedie bij aandoeningen zoals astma, verkoudheid en hoest.

Houdt hart gezond

Uien zijn rijk aan zwavelbestanddelen zoals thiosulfinaten, mono-, di- en tri sulfiden. Deze verlagen de cholesterol- en vetspiegel in het bloed. De antioxidanten beschermen de cellen tegen oxidatie, en hiermee ook tegen oxidatie van cholesterol en plakvorming. De stoffen in ui voorkomen ook de opeenstapeling van bloedplaatjes en trombose; beide dragen bij tot de ontwikkeling van hartaandoeningen. (1)

Flavonoïden die diabetes onder controle houden

Behalve zwavelbestanddelen bevatten uien ook veel flavonoïden, zoals quercetine; en dit remt hypoglycemische effecten. Zo verlaagde de consumptie van uien de glucosespiegel in het bloed met 89mg/dl bij diabetes2-patiënten. Volgens de betreffende studie verlaagt uiconsumptie de glucosespiegel ook bij diabetes1-patiënten. (2)  Allyl propyl disulfide heeft het effect van insuline die de bloedsuikerspiegel in balans brengt. De ui is dus ook nuttig en behulpzaam voor wie last van hypoglykemie heeft.

Vitamine C verbetert immuniteit

Vitamine C is een krachtige ontstekingswerende stof, en zit in grote hoeveelheden in uien. Dit verbetert de weerstand. De productie van interferons zoals TNF-α en IL-12 krijgt een boost van uien, en dit bevordert fagocytose. Ze verbeteren ook de activiteit van de natuurlijke killer cellen, en dit vergroot de natuurlijke immuniteit tegen allerlei infectieuze factoren. Interferons zijn natuurlijke eiwitten die in de cellen van het immuunsysteem worden afgescheiden na contact met virussen, bacteriën of schimmels. Fagocytose is de vernietiging door een cel van schadelijke bestanddelen die in het levend weefsel zijn binnengedrongen. (3)

Quercetine verlaagt stress

Dat stress tot veel gezondheidsaandoeningen leidt is bekend. Dat het slapeloosheid tot stand brengt weet je ook. Maar dat stress leidt tot verstoringen in de hormoonhuishouding is minder bekend. Tel hierbij op dat slapeloosheid ook de hormonen in de war stuurt en zo brengt stress je in een ongezonde vicieuze cirkel. Tijd om meer uien te eten; de aanwezige quercetine is een natuurlijke kalmerend middel dat pijn, depressie en angst vermindert. Dus als je een zware dag gehad hebt, eet dan eens wat rauwe ui bij je maaltijd. Dit kun je ook doen als je aan slapeloosheid leidt. De smaak is minder fijn, maar daar is iets aan te doen.

Organozwavel beschermt tegen kanker

De krachtige antioxidant organozwavel is ruim aanwezig in ui en wordt in verband gebracht met een lagere kans op kankervormen zoals prostaatkanker, nierkanker, mondkanker, borstkanker en darmkanker. Een studie toonde een aanzienlijke vermindering van kanker door het gebruik van knoflook en ui. (4)

Antioxidanten houden de huid jong

De aanwezige antioxidanten remmen de veroudering van de huid en stellen de vorming van lijntjes en rimpels nog even uit. Maar ook de jonge huid heeft baat bij uien: dankzij de antimicrobiële, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen kan het acne indammen.

Verbetert de kwaliteit van sperma

Uien verbeteren de kwaliteit van sperma, ook weer dankzij de antioxidanten; deze hebben een uitgesproken effect op de gezondheid van sperma. Bij ratten die uiensap te drinken krijgen was de spermaconcentratie hoger, en ook het aantal levenskrachtige spermazaadjes was toegenomen. (5)

Antioxidant katalase stimuleert de haargroei

Wanneer je 2x per dag uiensap op je hoofdhuid doet, beginnen de haren in 90% van de gevallen te hergroeien, volgens studie. Dit resultaat bleek na 6 weken gebruik. Uiensap houdt de hoofdhuid schoon, stimuleert de bloedsomloop en voedt de haarzakjes dankzij antioxidant katalase. Katalase is bij uitstek geschikt om de stoffen af te voeren die het haar grijzer en dunner maken. Vanwege de geur kan je het beter gebruiken vóor de wasbeurt van het haar.

  1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12410539
  2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2978938/
  3. www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1271/bbb.130084
  4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17093154
  5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19384830