Diversiteit in darmbacteriën -door gezonde voeding- ontmoedigt ‘obesitas-bacterie’

OEDGEZOND.INFO

Volgens een nieuwe studie zorgt gezonde voeding voor diversiteit in het microbioom van de darmen en deze diversiteit ontmoedigt de ‘obesitas’-darmbacterie. Als je eet, eet je nooit alleen: biljoenen microbiële gasten die in je darmen wonen, eten met je mee. Ze helpen bij de vertering van voeding en zetten het om in energie en vet. Als de samenstelling van de darmen divers is, kan dit obesitas en overgewicht voorkomen. Maar dit kan alleen in combinatie met gezonde voeding.

De ‘obesitas’-bacterie ontmoedigen

Door aan obesitas gerelateerde darmbacteriën kom je aan in gewicht en lichaamsvet en ontwikkel je metabole problemen. Meer ‘slanke’ darmbacteriën krijg je door het eten van veel fruit en groenten. Door meer van deze voeding te eten komen de ‘slanke’ darmbacteriën (Bacteroidetes) de darmen binnen en verdrijven ze de ‘obesitas’- bacterie (Firmicutes). Het proces van gewichtstoename wordt zo gestopt en eveneens de ontwikkeling van metabole stoornissen die relateren aan insulineweerstand. Andersom gebeurt ook: voeding met teveel verzadigde vetten, weinig fruit en groente, verdrijven de ‘slanke’ bacteriën.

De aan obesitas gerelateerde bacteriën kunnen al binnen 1 dag binnendringen. Een Westers dieet moedigt de kolonisatie door deze bacteriën aan. Anderzijds wordt kolonisatie van deze dikmakers ontmoedigt door de Bacteroidetes bacteriën. (1)

De ene bacterie is meer succesvol in het vergaren van caloriëen en vet dan de andere

De link tussen mix van darmbacteriën, voeding en obesitas wordt al jaren onderzocht. Zo verschenen in 2006 twee studies en waaruit bleek dat darmbacteriën bepalen hoeveel energie uit voeding gehaald wordt, en opgeslagen wordt als vet. De sleutel ligt hierbij dus bij twee bacteriefamilies: Firmicutes and Bacteroidetes. Dit is in latere studies bevestigd. Gewichtstoename, vetopslag en metabole stoornissen werden voorkomen bij muizen met de ‘obesitas’-darmbacteriën, wanneer ze gezonde voeding gingen eten. De Firmicutes bacterie raakt uitgespeeld en Bacteroidetes neemt de overhand; deze is minder succesvol in het vergaren van calorieën (maar ook voedingsstoffen) uit de voeding. (2)

Microbioom bepaalt hoe succesvol een bepaald dieet is

Het nieuwste onderzoek op dit gebied komt van de Chalmers University (Zweden). Dit onderzoek onthult dat de manier waarop men op verschillende diëten reageert, te voorspellen is op basis van de samenstelling van hun darmbacteriën. Het microbioom van je darmen bepaalt hoe succesvol een bepaald dieet voor je is.

Zweedse onderzoekers ontwikkelden een mathematisch model dat inzicht geeft in de reden waarom mensen verschillend op bepaalde diëten reageren.

“Door de methode kunnen we het metabolisme van elke individuele bacterie identificeren,” aldus professor systeembiologie Jens Nielsen

Binnen het spijsverteringskanaal worden tussen de 300 en 1000 verschillende micro-organismen gevonden; dit is het microbioom van de darmen. Het microbioom van een individu is redelijk stabiel en de samenstelling is per persoon verschillend. Men neemt aan dat deze verscheidenheid komt door genetische factoren en de overdracht van darmbacteriën die plaatsvindt van moeder op kind  bij de geboorte , dieet en medicijngebruik.

Deze microben spelen een belangrijk rol bij de stofwisseling van voeding, en tegenwoordig is er ook een toenemend aantal studies die gezondheidsstoornissen in verband brengen met het microbioom. Het staat naar alle waarschijnlijkheid in verband met autisme, diabetes, obesitas, overgewicht, kanker, stress, depressie en angst.

Ondanks dat experts de verbanden tussen de darmflora en stoornissen kunnen identificeren, worden de exacte mechanismen die de interactie met voedsel ondersteunen nog niet helemaal begrepen. Het is duidelijk dat het verband er is, moet men de causaliteiten nog ophelderen.

Beter bloedchemie waarschijnlijk vanwege productie van aminozuren

Bij de Zweedse studie –die gepubliceerd werd in Cell Metabolism– werd de samenstelling van de darmbacteriën van 45 mensen met overgewicht gekarakteriseerd. De mensen waren in 2 groepen verdeeld: een groep waarbij het microbioom divers was, en een groep waarbij dit niet het geval was.

Alle deelnemers volgden 6 weken lang een caloriearm dieet. Tijdens deze periode werd hun bloed en ontlasting steeds weer beoordeeld en werd er gekeken naar mogelijk aanwezige markers voor ziekten en slechte gezondheid. Zoals verwacht verloren alle deelnemers gewicht. De deelnemers waarbij het er weinig diversiteit in het microbioom was, was het aantal ziektemarkers in de ontlasting verlaagt.

darmen

De onderzoekers: “We hebben onder meer aangetoond dat de darmen van personen die weinig diversiteit in het microbioom hebben, minder aminozuren produceren wanneer ze dit dieet volgen. Dit is een verklaring voor de verbeterde bloedchemie.”

Volgens Nielsen kunnen artsen middels deze bevindingen bepalen of patiënten een grotere kans op cardiometabole ziekten hebben, en zullen voedselaanpassingen aanzienlijk gunstig zijn voor deze patiënten.

Professor K. Clément –studieauteur bij ICAN- kijkt alvast naar de toekomst: “In de toekomst kunnen we darmbacteriën toevoegen bij patiënten met metabole stoornissen.” (3)

 


  1. www.news.wustl.edu/news/Pages/25786.aspx
  2. www.nature.com/ajgsup/journal/v1/n1/full/ajgsup20125a.html
  3. www.chalmers.se/en/news/Pages/Your-stomach-bacteria-determines-which-diet-is-best-for-weight-reduction.aspx