Tips Vetzuren Voeding

5 Redenen waarom eierdooiers zo gezond zijn

Share Button

Hoewel ons altijd verteld is dat we voorzichtig met eierdooiers moeten zijn in verband met cholesterol, beginnen experts nu zo zoetjesaan toch toe te geven dat cholesterol uit voeding niet veel invloed heeft op de cholesterolspiegel. Sommige zeggen nu: ‘Met het cholesteroladvies zitten we al decennia fout’. Dus we ‘mogen’ weer eiderdooiers eten, gelukkig: ze zijn een boost voor de gezondheid.

Waarom eiderdooiers zo gezond zijn

ei1

Vitamine D3

Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk vitamine D3 voor de gezondheid is. Bij een tekort hebben we 5x meer kans op het ontwikkelen van een agressieve vorm van prostaatkanker. Een die zich snel verspreidt. Maar dat niet alleen, een D3-tekort ligt ook ten grondslag aan ontstekings-, stofwisselings- en neurologische ziekten. Als je de dooiers overslaat, krijg je de D3 niet binnen. Voor D3 power kun je zalm en champignons combineren met een omelet.

Sterke botten

Een eierdooier bevat de meeste vitaminen die je nodig hebt voor sterke botten. Een eierdooier: alles in 1 voor de botgezondheid. Een dooier bevat vitamine A, B6, B12 en D3. De dooier bevat ook calcium. En over gemak gesproken: ze voorzien je ook nog van de gezonde vetten waardoor je de vitaminen beter opneemt. Het zou jammer zijn om alleen het ei-wit te eten.

ei2

Behoud van spiermassa

Hele eieren zijn perfect om proteïnen binnen te krijgen om je spiermassa op te bouwen en/of te behouden. Voedingswetenschapper professor Jeff Volek is er een groot voorstander van: “ Voor hetzelfde effect op je spiermassa, heb je minder proteïnen nodig als ze uit eieren komen, dan wanneer ze uit andere bronnen komen.” Het gaat niet alleen om het opbouwen van spieren, maar ook om het verlies van spiermassa wanneer je ouder wordt.

Omega3-vetzuren

Ontsteking is de oorzaak van veel ziekten, van allergieën tot Alzheimer. Voeding die rijk is aan omega-3 vetzuren houdt ontsteking laag. Waar je eieren vandaan komen maakt een groot verschil. Weide-eieren hebben 2x zoveel omega3-vetzuren dan graan-eieren. Ook bevatten ze minder ontstekingsbevorderende omega6-vetzuren.

De B vitaminen

De vitaminen B uit eierdooiers kunnen ook je hart beschermen. Vitamine B12 zorgt voor een goede aderfunctie. Heb je tekort aan deze vitamine, dan kan dit leiden tot hart- en vaatziekten. Vitamine B9 verlaagt de homocysteïnespiegel. Mensen met hoge homocysteïnespiegels hebben 2x zoveel kans op het ontwikkelen van een coronaire hartziekte.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.