Deze -smakelijke!- slimme snack houdt bloedsuikerspiegel in toom en voorkomt diabetes

OEDGEZOND.INFO

Volgens onderzoek is er een simpele én smakelijke manier om diabetes te vermijden. Risicomarkers voor stofwisselingsstoornissen –namelijk insulineweerstand en ontsteking- zouden verminderd worden door het eten van een snack waar vaak overheen gekeken wordt. Met maar 60 gram per dag doet dit smakelijke snackje zelfs de manier waarop je lichaam suiker verwerkt efficiënter verlopen.

Dezelfde cellulaire energie door minder brandstof

Aan de betreffende studie deden 54 deelnemers mee. De studie duurde 8 maanden. Tijdens de eerste 4 maanden werd er een controle dieet gegeten, waarbij 55% van de calorieën uit koolhydraten kwam en 30% uit vet. Na een pauze van 2 weken volgde het volgende dieet, waar niet zo gek verschil in zat: 50% van de calorieën kwam uit koolhydraten en 35% kwam uit vet. Maar ze aten ook ongeveer 60 gram van dit smakelijke snackje per dag.

Aan het einde van de studie bleek dat het ‘snack’-dieet de glucose opname met 78% verminderde! Dit betekent dat de deelnemers nog steeds dezelfde hoeveelheid cellulaire energie hadden, maar er was wel met minder brandstof –suiker- voor nodig.

Maar dat is nog niet alles.

De betere snackkeuze

De deelnemers aten 100 pistachenootjes per dag. 100 Pistachenootjes, dat klinkt drastisch. Maar ze aten ze niet allemaal in een keer op. De 320 calorieën van de nootjes waren aan het einde van de dag binnen en bestonden uit 25 gram gezond vet, 12 gram proteïne, 16 gram koolhydraten en 6 gram vezels.

Zelfs in deze hoeveelheid zijn pistachenootjes een betere snackkeuze dat wat dan ook.

Ze bevatten antioxidanten zoals gamma-tocoferol. Dit is een vorm van vitamine E die men vaak over het hoofd ziet. Pistachenootjes voorzien ook in kwaliteitsproteïne en de juiste vetten. Maar ook bevatten ze mangaan, calcium, magnesium, selenium, zink en koper. Ze smaken ook nog lekker, maar zorg dat je de zoute, geroosterde en die met een smaakje overslaat.

Hier en daar een handje vol naar binnen snacken houdt je bloedsuikerspiegel onder controle.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25125505

Share