Wat je moet weten over de rol van gluten en lekkende darm bij o.a. Multiple Sclerose

Sommigen denken dat ‘glutenintolerantie’ verzonnen is, gecreëerd om gespecialiseerde voeding aan de man te brengen. Maar niets is minder waar. Gluten kunnen leiden tot auto immuunziekten of andere chronische aandoeningen. Wanneer je multiple sclerose hebt is het mijden van gluten een stap voorwaarts, omdat een lekkende darm in verband staat met multiple sclerose.

(1)

Lekkende darm vs. gezonde darmen: wat is het verschil

Wanneer je de term ‘lekkende darm’ hoort, denk je misschien aan de darminhoud die het lichaam in lekt. Dit is niet het geval. Wanneer de darmwand ontstoken raakt, kunnen proteïnen en andere deeltjes die normaal gesproken in de darmen blijven de bloedbaan in gaan. Opeens zitten er in het lichaam ‘vreemde indringers’, tenminste dit is hoe het immuunsysteem dit oppakt. Het immuunsysteem gaat overuren draaien en raakt uit koers.

Veel mensen die in de grimmige realiteit van een auto immuunziekte verkeren, krijgen te horen dat hun immuunsysteem niet goed werkt. Maar hoe en waarom kan dit proces gestopt worden? De enige manier om het lichaam te herstellen is door middel van de juiste voeding, ontgiften en beweging. Je begint met het herstel van de darmen. Als je darmen niet goed werken, kan het geen nutriënten vergaren. Een van de eerste stappen om de darmen te helen is door gluten te elimineren. (2)

Wat veroorzaakt de lekkende darm?

De standaard Westerse voeding, suiker, antibiotica en chemicaliën verpesten alle de natuurlijke bacteriële darmbalans. In de darmen wonen triljoenen microben en veel van hen zijn ‘gunstig’ en hebben een symbiotische relatie met ons die vitaal voor de gezondheid is. Deze goede bacteriën helpen bij het verteren van voeding, houden slechte bacteriën, schimmel en parasieten in toom en zijn zelfs verantwoordelijk voor de productie van neurotransmitters zoals serotonine.

Antibiotica doden zowel de gunstige als de slechte bacteriën en wanneer de slechte bacteriën de overhand nemen, neemt schimmel samen met de slechte bacteriën de regie. Schimmel wordt gevoed door suiker. Een candida overgroei komt vaak voor bij suikerrijke voeding en antibioticagebruik. Suiker verzwakt het immuunsysteem en deze twee gaan hand in hand. Het is niet verwonderlijk dat je holte ontstekingen en bronchitis krijgt wanneer je frequent en langdurig frisdrank, suiker en bewerkte voeding eet. Je neemt antibiotica, het immuunsysteem verzwakt en de hele cirkel begint weer opnieuw.

En alsof dit niet genoeg is, zit bewerkt voer ook vol suiker en fructosesiroop, kunstmatige toevoegingen, mono natriumglutamaat en gmo’s. Voedingsproducten zijn niet veilig mits ze biologisch zijn (met een label). Op sommig fruit zitten meer dan 15 chemicaliën van buiten en van binnen. Dit alles leidt tot een verdere aftakeling van de darmgezondheid.

Verband tussen lekkende darm en MS

Het verband tussen een lekkende darm en MS wordt al een paar jaar gelegd en is ook aangetoond door Zweedse onderzoekers, nadat ze de relatie al zo’n jaar of 10 bestudeerden. Nu komt er steeds meer bevestiging, maar voorheen geloofden professionals niet dat het maag-darmsysteem betrokken kon zijn bij de ontwikkeling van auto immuunziekten en andere aandoeningen (3) (4)  Sommige onderzoekers pleiten er echter voor dat de darmgezondheid hoofddoel nr. 1 zou moeten zijn bij genezing en herstel. De darmen worden nog steeds te vaak alleen belangrijk gevonden bij het prikkelbare darmsyndroom. (5)

De Zweedse onderzoekers hadden eerder aangetoond dat probiotica een bepaalde bescherming tegen multiple sclerose kunnen bieden. Dit bracht hun op de rol van de darmwand bij de ziekte. (6)

Toegenomen doorlaatbaarheid darmen belangrijke factor MS

Bij het bestuderen van het darmweefsel van muizen met een MS-achtige ziekte waren de onderzoekers verbaasd over hetgeen ze aantroffen. Niet alleen was een lekkende darm betrokken, maar ook was er sprake van toegenomen ontsteking van de slijmmembranen van de darmen; dit was al het geval voordat symptomen überhaupt verschenen. Ontsteking speelt een belangrijke rol bij MS, omdat de T-cellen (ontstekingscellen) de myeline laag van de zenuwcellen aanvallen. Bij de muizen waren structurele veranderingen van de membranen van de dunne darm zichtbaar, die vaak gezien worden bij patiënten met het prikkelbare darmsyndroom. Het verschijnsel nam toe naarmate de ziekte vorderde. (7)

Hoe heel je de darmen

darmenblij

 

Er zijn supplementen waarmee je weer een gezonde darmbalans krijgt. Maar de beste manier is om echt gezond te eten. Dit betekent dat je bewerkte voeding laat staan en voor 80% vers en biologisch eet, meer groenten dan fruit en gezonde vetten. De relatie tussen MS en een lekkende darm is duidelijk. Als je gluten elimineert en vasthoudt aan je gezonde dieet, zul je verbaasd staan. Veel MS-patiënten merken een terugkeer van symptomen wanneer ze weer op de oude manier gaan eten. (8) (9) Meer over het helen van een lekkende darm: Een lekkende darm: wat is het en hoe genees je het?


  1. www.researchgate.net/profile/Alessio_Fasano/publication/51823457_Leaky_gut_and_autoimmune_diseases/links/0046352cae0af3b5df000000.pdf
  2. www.etseq.urv.es/cdmedics/pdfs/Celiac%20disease%20from%20gut%20to%20brain.pdf
  3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3065426/
  4. www.thedailybeast.com/articles/2014/03/27/new-research-shows-poorly-understood-leaky-gut-syndrome-is-real-may-be-the-cause-of-several-diseases.html
  5. www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0106335
  6. www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0009009
  7. www.drsoram.com/ms2/
  8. www.europepmc.org/abstract/med/6746319
  9. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19758171