7 Meest gezonde oliën door expert onthuld

goedgezond

Als je artritis hebt, kun je gebaat zijn bij black seed oil en als je lijnzaadolie over je salade doet, vaart je gezichtshuid daar wel bij. Kokosolie is heeft een geweldige voedingswaarde en pepermuntolie voorkomt een opgezette buik en opgeblazen gevoel. Welke gezonde oliën onthult voedingsdeskundige en wetenschapsschrijver Benjamin Brown nog meer en hoe gebruik je ze?

Benjamin Brown is ook auteur van het boek The Digestive Health Solution

Black seed oil

Dit is de olie van zwarte komijn, ook bekend als Nigella sativa. Deze olie wordt geprezen om zijn medicinale kwaliteiten. Men zegt weleens: het geneest alles behalve de dood. Er is veel recent onderzoek dat de gezondheidsvoordelen van black seed oil aantoont. Zo vermindert het onder andere de symptomen van hooikoorts en pijn door artritis. Black seed olie kan het beste direct van de lepel ingenomen worden en smaakt licht anijsachtig. Je kunt ook zwarte komijnzaadjes pletten en in een capsule doen. Bij hooikoorts of andere allergieën die vooral de ademhaling treffen, kun je twee maanden lang elke dag een theelepel nemen en kijken wat er gebeurt. Black seed oil bevat actieve ingrediënten die behalve veel aandoeningen, ook kanker bestrijdt. (1)

Visolie

Visolie is ook een ‘Haarlemmer olie’: bijna overal goed voor. Koudwatervissen bevatten veel vetzuren en daar wordt visolie van gemaakt. Het is wel belangrijk om een visolie van goede kwaliteit te nemen, een die schoon is. Krillolie bevat veel omega3-vetzuren (zelfs nog meer) en is over het algemeen schoner. Helaas bevat onze voeding weinig omega3-vetzuren, terwijl deze vetzuren een enorme positieve impact op de algehele gezondheid hebben, van kind tot oudere. In de visolie-industrie gaan vele biljoenen om en dit bemoeilijkt het vinden van een goede visolie. Onlangs kwam wereld’s eerste gecertificeerde biologische visolie beschikbaar die 100% zuiver is. Deze optie is op dit moment alleen nog vloeibaar beschikbaar, maar is licht en schoon en bevat een milde natuurlijke citrussmaak. Neem dagelijks een theelepel en je zult al snel verlichting vinden bij depressie, artritis. Je hart, bloeddruk, cognitie en huid gaan er ook op vooruit en nog veel meer. (1)

Lijnzaadolie

Lijnzaadolie is niet alleen gezond, maar ook een mooie culinaire toevoeging. De lijnzaadjes zijn geweldig om door de yoghurt, salade en in smoothies te sprenkelen. De olie, koudgeperst, heeft een subtiele en licht nootachtige smaak. Een groot voordeel van lijnzaadolie is dat het zeer goed voor de huid is. Bij een onderzoek namen vrouwen 12 weken lang dagelijks lijnzaadolie, en was er een duidelijke afname van huidirritatie, overgevoeligheid van de huid, schrale huid. Zachtheid en hydratatie waren aanzienlijk toegenomen. Ze namen een theelepel per dag. Het maakt droge en ruwe huid zachter van binnenuit. Lijnzaadolie is makkelijk te gebruiken: door yoghurt, over de salade of in een smoothie. Ook erg goed voor het hart en de vaten. (2)

Pompoenzaad olie

Pompoenzaad verdwijnt vaak in de prullenbak en dat is jammer, want ze kunnen geroosterd worden. Gelukkig verdwijnen niet alle zaden in het afval, en wordt er –nadat het geroosterd is- een smakelijke en gezonde olie van gemaakt, met verrassende eigenschappen. Pompoenzaad olie heeft een diepgroene kleur. Deze kleur komt door de nutriënten:  luteïne (een carotenoïde) en zeaxanthine (remmen DNA schade en celmutatie. Wortelsap is ook een goede bron hiervan), plus de natuurlijke vorm van vitamine E. De olie is overladen met fytonutriënten en gezonde vetten en het is dan ook niet verrassend dat het de cardiovasculaire gezondheid verbetert. Je kunt de olie over salades gebruiken en je hoeft het niet elke dag te gebruiken om de voordelen ervan te ervaren. Het is ook heerlijk om als dip te gebruiken voor vers zuurdeeg brood. Het vermindert symptomen van diabetes en ook prostaatklachten. Daarnaast is het niet alleen rijk aan vitamine E, maar ook aan omega3-vetzuren en zink. (3) Wanneer je een olie ook voor de huid wilt gebruiken, kun je het beste een kleine hoeveelheid in een donkergekleurd potje gieten en op een koele plek bewaren.

Het goede aan oliën in de keuken is dat je ze ook vaak op de huid kunt gebruiken. Pompoenzaad olie verdient echt waardering voor zijn werking op de (ouder wordende) huid, vanwege het feit dat 43-53% linolzuur bevat, alsmede de reeds genoemde natuurlijke vorm van vitamine E (tocoferol) en fenol. De vitamine E en fenol bepalen 59% het antioxidant effect van deze olie. Dit alles maakt dat het een zeer geschikte olie is om de huid te beschermen voor UV straling. (4) De olie kan plaatselijk aangebracht worden, samen met een beetje (pure) aloë vera (gel), zodat het goed in de huid trekt.

Pepermunt olie

De frisse geur die je ruikt van een vers kopje pepermunt thee is afkomstig van de oliën die verdampen. Deze oliën kunnen uit vers pepermuntblad gedestilleerd worden, zodat er essentiële olie van pepermunt ontstaat. Dit is een van de belangrijkste natuurlijke producten voor een goede spijsvertering en ook de best bestudeerde remedie hieromtrent. Pepermunt olie is een natuurlijk middel tegen krampen, verbetert de spijsvertering en vermindert symptomen als gasvorming, opgeblazen gevoel, pijn en zwelling. Het is erg heilzaam bij het prikkelbare darm syndroom. Als je het wilt proberen, kun je een time released capsule nemen, dit is beter voor de maag. (5)

Kokosolie

Kokosolie is bijna niet meer weg te denken uit de keuken. Het bestaat voornamelijk uit verzadigde vetten, maar wel gezonde. Het is ook goed voor de haren en huid, vanwege de hydraterende eigenschappen. Wordt al eeuwen in de Aziatische keuken gebruikt en heeft belangrijke nutritionele eigenschappen en gezondheidseffecten. Kokosolie is antibacterieel, ontsteking werend en heeft antioxidant eigenschappen. Het is een ideale vervanger van oliën die rijk aan de ontstekingsbevorderende omega6-vetzuren zijn, zoals raapzaadolie, koolzaadolie, maïsolie en zonnebloemolie. Hoewel deze vooral uit verzadigde vetten bestaat, blijft kokosolie veel beter stabiel dan andere oliën, dus er komen geen giffen vrij tijdens koken en het beïnvloedt de cholesterolspiegel niet negatief. Wanneer je het wilt gebruiken om huidcondities te herstellen, breng je het bij voorkeur twee keer per dag aan. Handig om een potje kokosolie in de bad- of slaapkamer te houden. (6)

Sesamolie

Sesamolie wordt wel gebruikt als natuurlijke tandenreiniger. De olie is amberkleurig en ruikt zoet. Het is een goede olie om te roerbakken, maar wist je ook dat het je mondwater kan vervangen? Je kunt het ook gebruiken voor oil pulling, en dit ‘fenomeen’ is niet zo raar als het lijkt en ook geen pseudo-wetenschap. Het wordt van oudsher gedaan, verbetert de mondgezondheid en –hygiëne. En een goede mondgezondheid zorgt voor gezond ouder worden; het is zelfs levensverlengend! Oilpulling is de tactiek waarbij je olie door je mond ‘kauwt’, tussen je tanden doortrekt, zonder de olie uit te spugen en door te slikken. Oefening baart kunst: je begint met een paar minuten en voordat je het weet kun je dit elke ochtend minimaal 10 minuten doen op de nuchtere maag. Het werkt: oilpulling met sesamolie bestrijdt bacteriën, vermindert plak (logisch: plak ontstaat door bacteriën), reduceert een slechte adem en verbetert de algehele mondgezondheid. Wanneer de olie dik aanvoelt, spuug je het uit en spoel je de mond met warm water. Sesamolie bevat veel vitamine E, verbetert symptomen van diabetes en verlaagt de bloeddruk. (7)  (8)


  1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252704/
  2. www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids
  3. www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/flaxseed-oil
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263051/#ref29
  5. www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=82
  6. www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/peppermint
  7. www.webmd.com/oral-health/features/oil-pulling
  8. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1942178/

Share