Arsenicum gevonden in Amerikaanse rode wijnen

goedgezond

Van de Amerikaanse wijnen is Californische wijn bij ons het populairst. Toch kun je er beter nog maar eens goed over nadenken, voordat je zo’n ‘lekker’ rood wijntje inschenkt. Het verscheen al eerder in het nieuws; dat er in goedkope Amerikaanse wijnen arsenicum zit. Bij een recent onderzoek werden 65 wijnen getest en slechts één wijn bevatte géén arsenicum.

Top 4 wijnregio’s: arsenicum

De studie werd uitgevoerd door de University of Washington en 65 wijnen uit de top 4 wijn regio’s –Californië, Washington, New York en Oregon- werden getest. De hoeveelheid arsenicum in 64 wijnen was veel te hoog en overschreed de hoeveelheid die in Amerika in het drinkwater is toegestaan.

Een begeleidende studie zegt dat de effecten van de toxiciteit ook afhangen van de andere arsenicumrijke voeding en drank die je nuttigt, zoals rijst, appelsap en mueslirepen. De grootste blootstelling aan arsenicum is via babyvoeding.

Kijken naar de voeding in zijn geheel

De twee studies zijn uitgevoerd door Denise Wilson –professor electrical engineering- en verschenen in het oktobernummer van Journal of Environmental Health.

“Tenzij je een fervente drinker van rode wijn bent, is er weinig reden tot zorg, mits dit de enige bron van arsenicum is die je gebruikt.”

“Maar consumenten moeten naar de voeding in het geheel kijken. Als je veel vervuilde rijst eet, biologisch bruine rijst siroop, zeevruchten, wijn en appelsap –ze dragen allemaal bij aan arsenicumvergiftiging- dan is er reden tot zorg. Met name voor zwangere vrouwen, kinderen en ouderen.”

Klachten

Arsenicum kan in het ergste geval huid-, long- en galblaaskanker veroorzaken en ook ‘mildere’ klachten zoals buikklachten (diarree), misselijkheid, hartklachten en concentratieproblemen. Het is een element die in de natuur voorkomt, maar dat via erosie in bodem en water lekt.

De wijnen uit Californië, New York en Washington bevatten de hoogste concentraties arsenicum. Bij de Oregaanse wijnen was dit betrekkelijk laag.

Arsenicum ook in voeding en drank

Behalve in Amerikaanse wijnen, kan arsenicum dus ook in voeding zitten. Misschien herinner je je nog de berichtgeving over arsenicum in rijst en rijsproducten. (1) Europese organisaties raden het af om kinderen rijstmelk en andere rijstproducten te geven. Kinderen blijken meer arsenicum binnen te krijgen dan volwassenen, via de potjes voeding, melk en pap. (2) (3) De Britse Food Standards Agency adviseert ouders om hun kinderen tot ongeveer 5 jaar geen rijstemelk te geven.

Maar ook andere voeding is er mogelijk niet vrij van, zoals druiven- peren- en appelsap. Hier is het door pesticidengebruik dat de giftige stof erin kan zitten. Verder kunnen paddenstoelen en zeewier arsenicum bevatten. Ook in vis, schelp- en schaaldieren zitten hoge concentraties van de giftige stof. Bij deze laatste gaat het dan vaak om de organische vorm die minder schadelijke is. (4) Ook met Chinese voeding is het oppassen geblazen.


Met welke producten moet je oppassen? Zie dit EFSA rapport.


Bron: Journal of Environmental Health, October 2015, Volume 78, No. 3

  • www.consumerreports.org/cro/magazine/2012/11/arsenic-in-your-food/index.htm
  • www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/pub/3597
  • www.food.gov.uk/science/research/surveillance/food-surveys/survey0209
  • www.ewg.org/enviroblog/2012/09/getting-arsenic-out-your-and-your-kids-diet

Share