Tiener slaapt stuk beter door oranje glazen tijdens smartphonegebruik in avond

Ouders opgelet: er is een interessante gadget voor de jonge nachtuil –de gemiddelde tiener- die slaap tekort komt. Als je tiener nog tot bedtijd aan toe achter mobiel of tablet zit, is de slaap hierna nog moeilijk te vatten, dankzij het blauwe licht. I.p.v. slaperig is de tiener cognitief nog actief en alert, terwijl zich de volgende dag weer een schooldag aandient. Hier kan mogelijk een simpele oplossing voor zijn: een bril met oranje gekleurde glazen, die het blauwe licht blokkeert.

Bril die blauw licht blokkeert verbetert slaapstoornis bij tieners

Oranjegetinte glazen blokkeren blauw licht: betere slaap

Dit bleek uit een studie (Journal of Adolescent Health) onder tieners van 15-17.. De studie duurde 16 dagen. Er was een groep die oranjegetinte glazen droeg, en een groep met normale glazen. De bril werd de hele dag gedragen. Een meetmiddel –dat aan de bril bevestigd was- mat de duur van de blootstelling aan licht. Na een week werden de brillen alleen ’s avonds gedragen.

Uitkomst

 • De jongens met de oranjegetinte glazen voelden zich een stuk slaperiger dan de jongens met de normale glazen.
 • De oranjegetinte glazen verminderden het blauwe licht, waardoor melatonineproductie niet geremd werd. Aandacht en helderheid namen af in de late avonduren, en ook de cognitieve activiteit.

En dit is best interessant voor tieners die niet achter hun mobiel of tablet weg te trekken zijn en tot het laatst toe nog even hun berichten willen beantwoorden. De hersenen zijn dan nog actief, en zie dan maar eens in slaap te komen.

Tieners hebben meer slaap nodig

Juist voor tieners is voldoende slaap essentieel. In de tienerjaren gebeurt er veel in de hersenen, en tieners hebben dan ook een flinke portie slaap nodig. Dan speelt er nog de issue dat tieners een ander bioritme hebben dan volwassenen. Sommigen gaan pas om 1 uur slapen en kunnen de volgende dag maar niet alert zijn. Anderen gaan op tijd naar bed, maar hebben 10 of 12 uur slaap nodig, omdat ze zo snel groeien. En soms kan het uren duren voordat de tiener in slaap valt. Daar is in deze tijd dan nog het probleem van blauw licht bijgekomen.

Bioritme tieners anders dan die van volwassenen

Veel tieners zitten met de eerste uren met een slaapkop op school. Hersenonderzoeken tonen dat het bioritme van de slaapkoppen niet synchroon loopt met die van volwassenen. Tieners hebben hun eigen schema, zo lijkt het.

Tieners hebben meer slaap nodig, zegt onderzoekster Kyla Wahlstrom (University of Minnesota’s Center for Applied Research and Educational Improvement). Gedurende de tienerjaren hebben kinderen minstens 9 uur slaap per nacht nodig, om bepaald gedrag –dat geassocieerd is met slaaptekort- te vermijden.

De meeste scholieren zijn het meest alert na 15.00 uur. Dit betekent dat ze de grootste tijd op school in een slaperige waas zitten. En dit zorgt voor lagere cijfers, aldus Wahlstom.

Professor psychologie Avi Sadeh (Tel Aviv University) noemt dat slaaptekort direct gerelateerd is aan cognitieve- en aandachtsvaardigheden. Voor goede cijfers is een uur extra slaap waarschijnlijk belangrijker dan een uur extra studie en al zeker beter dan een uur extra tv of Internet.

Mary Carskadon, eveneens psychologieprofessor (Brown University) zegt dat kinderen –net als volwassenen- alles proberen te doen: behalve school, zijn er ook bijbaantjes, sport en huiswerk.

Tieners pas tegen de ochtend klaar om te slapen

Slaappatronen zijn verbonden aan de melatonineproductie, een hormoon dat door de pijnappelklier wordt afgescheiden en het bioritme bepaalt. Veel melatonine zorgt voor slaperigheid en weinig melatonine zorgt voor een wakker gevoel. De natuurlijke slaappatronen van tieners verschillen van volwassenen, zo ondervond Carskadon tijdens onderzoeken.

“Normaal gesproken is de behoefte aan slaap het sterkst wanneer het bedtijd is, en het zwakst wanneer je opstaat. Bij tieners is de behoefte aan slaap het grootst, wanneer de vrijzetting van melatonine net op het punt staat te stoppen- ongeveer een uur voordat het tijd is om op te staan. De drang om wakker te blijven was het grootst, net voordat de melatonine productie start, ongeveer een uur voor de normale bedtijd.”

Met andere woorden: wanneer volwassen opstaan en zich klaarmaken voor werk, hebben tieners juist behoefte aan slaap. Dit is waarom een aantal onderzoekers en schoolartsen in Amerika zich probeert sterk te maken voor latere schooltijden. (1)  Op een aantal scholen – o.a. in Amerika- kunnen tieners tussen 8.00 en 10.00 beginnen en Nederland telt één zo’n school, in Zandvoort. (2)

Volwassenen met chronische slaapproblemen weten wat het betekent: geheugenproblemen, traagheid, emotionele instabiliteit enzovoorts. Voor tieners is het niet anders. Er vindt een significante ontwikkelingsverschuiving plaats van hun interne klok die zich bevindt in de nucleus suprachiasmaticus (kleine groep neuronen) -in de hypothalamus. Hierdoor zijn ze ’s avonds alerter en pas ‘slaaprijp’ in de ochtend. De moderne leefstijl –multitasken, ook online; wat de blootstelling aan blauw licht vergroot- maakt het er niet beter op. Tieners zijn hier niet voor uitgerust, maar het is snel deel van het dagelijks leven geworden.

Lange tijd achter het scherm, lange inslaaptijd

Een gepubliceerde studie in British Medical Journal meldt dat hoe meer schermactiviteit er is, des te langer het duurt om in slaap te vallen. De tieners in de studie zeiden dat ze tussen de 8 en 9 uur slaap per nacht nodig hadden om zich uitgerust te voelen. Tieners die 4 of meer uren achter een scherm bezig waren, hadden 350% meer kans op een nachtrust van 5 uur of minder. Ook was bij hen de kans 49% groter om meer dan een uur nodig te hebben om in slaap te vallen. (3) Volwassenen vallen over het algemeen binnen een half uur in slaap.

Waarom oranje glazen

Bij 1 studie werden gewoon oranjegetinte brillen van de ijzerhandel gebruikt, met succes

Volgens studies

 • Sommige golflengten van licht hebben meer effect op het onderdrukken van melatonine. Korte golflengten nemen we waar als donkerblauw en deze onderdrukt melatonine het meest. Smartphones en tablets zijn meestal verlicht door dioden, of LEDs, die meer blauw licht afgeven. (4)  (5)
 • Fotoreceptoren –een soort retinale ganglion cellen- die melatonine produceren zijn gevoeliger voor blauw licht. Een golflengte van 460 nm onderdrukt melatonine dubbel zo veel als 555 nm normaal licht dit doet. (6)  (7)
 • Tieners met een bipolaire stoornis werden succesvol behandeld door glazen die blauw licht blokkeerden. Adviezen uit vroegere documenten melden bedrust in een donkere kamer voor deze patiënten, en een bril dragen blijkt een simpelere oplossing. (8)
 • Patiënten met een bipolaire stoornis die blauw licht-blokkerende lenzen droegen ervaarden een snelle vermindering van manische symptomen, een kortere tijd om in slaap te vallen , minder motorische activiteit tijdens slaap en de opnameduur tijdens manische perioden was 20 dagen korter. (9)
 • Amberkleurige glazen die gewoon uit de ijzerhandel kwamen, bleken na 3 weken voor een aanzienlijke verbetering van slaapkwaliteit gezorgd te hebben. Twintig vrijwilligers droegen de glazen 3 uur in de avonden. (10)

 1. www.somnio.eu/SomnioNL/News/somnionews.aspx?id=130#
 2. www.npowetenschap.nl/site/artikel/Nooit-meer-vroeg-naar-school/6281
 3. www.blogs.bmj.com/bmjopen/2015/02/02/cumulative-daily-screen-time-linked-to-teen-sleep-problems/Volwassenen vallen over het algemeen binnen een half uur in slaap.
 4. www.researchgate.net/publication/5772345_LightInduced_Melatonin_Suppression_in_Humans_with_Polychromatic_and_Monochromatic_Light
 5. www.nytimes.com/2011/07/05/health/05light.html?_r=0
 6. www.ifc.unam.mx/pages/curso_ritmos/capitulo12/Berson1.pdf
 7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2848671/
 8. www.psycheducation.org/treatment/bipolar-disorder-light-and-darkness/
 9. www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bdi.12265/
 10. www.intro2psych.wordpress.com/2013/02/17/are-your-devices-keeping-you-awake/
 11. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20030543