Voeding met fructose saboteert hersenen, en herstel na hersenletsel

Voeding met bewerkte fructose saboteert het herstel van hersenen na letsel, zo laat een rapport van neurowetenschappers weten. Vanwege de negatieve link tussen de industrieel bewerkte stof en de hersengezondheid, zijn de gevolgen voor hersenherstel zeer negatief. Bewerkte fructose is sowieso schadelijk voor de hersenfuncties. Het advies is dan ook: “Verminder fructose in je dieet als je je brein wilt beschermen.”

Fructose belemmert herstel behoorlijk

Dit laten neurowetenschappers van de University of California weten in een rapport.

Veel van de geconsumeerde fructose is afkomstig van bewerkte voeding en fris-, vruchten- en andere drank. In het rapport is te lezen dat bewerkte fructose het herstel van de hersenen na letsel behoorlijk in de weg zit.

Fructose komt ook voor in fruit –waarin ook antioxidanten, vezels en andere voedingsstoffen zitten- en fruit draagt wel positief bij aan het herstel.

De studie

In deze studie kregen laboratoriumratten 5 dagen lang standaard rattenvoer en werden getraind om uit een doolhof te ontsnappen. Vervolgens werden ze 6 weken lang verdeeld in twee groepen: een groep die water kreeg en een groep die water met fructose te drinken kreeg.

De fructose was afkomstig uit maïs, en simuleerde het type dat veel in menselijke voeding zit.

Na een week kregen de ratten onder verdoving een hersenletsel aangebracht. Zes weken hierna werden de ratten weer losgelaten in het doolhof, om te testen hoe het gesteld was met hun vaardigheid om te ontsnappen.

Conclusie: de ratten die fructose gedronken hadden hadden 30% meer tijd nodig om de uitgang van het doolhof te vinden, in vergelijking met de ratten die water gedronken hadden.

De reden: de fructose verandert een groot aantal biologische processen in de hersenen na trauma. De zoetstof saboteerde het vermogen van de neuronen om met elkaar te communiceren, verbindingen te leggen, herinneringen te verkrijgen en energie voor de fundamentele functies te produceren.

Het onderzoeksteam:

“Onze bevindingen laten zien dat fructose de hersenplasticiteit verstoort. Dankzij plasticiteit ontstaan er nieuw routes tussen hersencellen, nieuwe verbindingen die ook ontstaan als we leren of iets nieuws ervaren. Deze verstoring is een groot obstakel voor iedereen. Maar vooral voor patiënten met hersenletsel die het al moeilijk genoeg hebben om zich opnieuw de dagelijkse routines aan te leren. “

Eerdere onderzoeken onthulden al hoe bewerkte fructose het lichaam schaadt, doordat het bijdraagt aan de ontwikkeling van kanker, diabetes, obesitas en een vette lever. Dit specifieke onderzoeksteam was ook het eerste team dat de negatieve impact van fructose op leren en geheugen identificeerde.

De boodschap van de onderzoekers is dan ook als volgt: “Het komt hier op neer: verminder fructose in je dieet als je je brein wilt beschermen.”

University of California