Antioxidanten versnellen mogelijk uitzaaiing van melanoom

Antioxidanten zijn gezond -zo weten we- maar is dit altijd zo? Volgens nieuw onderzoek versnellen supplementen met antioxidanten uitzaaiing bij huidkanker. Antioxidanten in lotions doen dit ook (betacaroteen en vitamine E). Dit publiceerde Science Translational Medicine 7 oktober 2015. Melanoom patiënten kunnen suppletie van/lotions met antioxidanten beter mijden, is het advies.

Snelle uitzaaiing door antioxidanten

Recent onderzoek van de Sahlgrenska Academy op muizen laat zien dat antioxidanten de snelheid verdubbelen, waarmee een melanoom (kwaadaardige tumor van de huid) zich verspreidt. Deze resultaten bekrachtigen de eerdere bevindingen dat antioxidanten de progressie van longkanker versnellen. Volgens professor Martin Bergö –die het onderzoek leidde- zouden mensen die kanker hebben of een verhoogd risico op de ziekte hebben, supplementen met bepaalde antioxidanten vermijden.

Enkele hoogtepunten uit het onderzoek

  • Vooral kankerpatiënten zijn geneigd om supplementen te nemen die antioxidanten bevatten
  • Huid- en zonnebrand lotions bevatten soms beta cartoeen of vitamine E, welke beide invloed hebben op kwaadaardige melanoomcellen –op dezelfde manier als antioxidanten uit supplementen dit hebben.
  • De onderzoekers testten of het aanbrengen van antioxidanten direct op de kwaadaardige melanoomcellen bij muizen, de progressie van kanker versnellen, zoals de voedingsantioxidanten dit doen
  • Het identificeren van factoren die de progressie van de kwaadaardige melanoomcellen beïnvloeden is een cruciale taak, waarbij aanvullend onderzoek hard nodig is
  • In tegenstelling tot de longkankerstudies was de hoofdtumor niet beïnvloed. Wel stimuleerde de antioxidanten uitzaaiingen van de tumorcellen; een ernstiger probleem omdat metastase (uitzaaiing) de doodsoorzaak is in het geval van melanoom. De hoofdtumor op zich is hoeft niet gevaarlijk te zijn en kan meestal verwijderd worden.
  • Aangetoond is dat de antioxidanten de progressie van kanker bevordert op minstens twee verschillende manieren

Agressievere tumoren

In januari 2014 demonstreerden Zweedse onderzoekers (Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg) dat antioxidanten de progressie van longkanker versnellen en verergeren. Muizen die antioxidanten kregen ontwikkelden niet alleen meer, maar ook agressievere tumoren. Experimenten op menselijke longkankercellen bevestigden de resultaten.

Antioxidanten zetten tumoren aan tot verspreiding

Vanwege het gedegen bewijs dat vrije radicalen kanker kunnen veroorzaken, nam de wetenschap simpelweg aan dat antioxidanten beschermen tegen kanker. Antioxidanten –die in veel supplementen zitten- werden wereldwijd in de markt gezet als middel om kanker te voorkomen. Vanwege de longkankerstudies werd deze collectieve wijsheid omgezet in een vraag.

De Sahlgrenska Academy voerde follow-up studies uit en heeft nu ontdekt dat antioxidanten de snelheid van uitzaaiiingen bij kwaadaardige melanoom verdubbelt, de meest gevaarlijke vorm van huidkanker.

Professor Bergö: “Anders dan bij de longkankerstudies was de hoofdtumor hetzelfde gebleven. Maar de antioxidanten zetten de tumorcellen tot verspreiding aan. Dit is een serieus probleem, omdat verspreiding de hoofd doodoorzaak is in het geval van melanoom. De hoofdtumor is meestal niet gevaarlijk en kan verwijderd worden.”

Experimenten op celculturen van patiënten met kwaadaardig melanoom bevestigden de bevindingen.

Lotions met antioxidanten zetten ook aan tot uitzaaiing

“We hebben aangetoond dat antioxidanten de progressie van kanker bevorderen op minstens twee verschillende manieren,” aldus de professor.

Antioxidanten kunnen gezonde cellen beschermen voor vrije radicalen die de cellen omturnen tot kwaadaardige cellen, maar antioxidanten kunnen ook de tumor beschermen, wanneer deze zich ontwikkeld heeft, zo luidt de algehele conclusie uit diverse studies.

Bergö: “Ons eerdere onderzoek indiceerde dat met name kankerpatiënten geneigd zijn om suppletie van antioxidanten te nemen. Dit onderzoek in combinatie met grote klinische onderzoeken, laten zien dat kankerpatiënten deze beter kunnen mijden.”

Helaas is de sterftekans bij kwaadaardig melanoom hoog. Dit is ook de reden waarom de Zweedse onderzoekers verder gingen op de longkankerstudies. De identificatie van de factoren die de progressie beïnvloeden is een cruciale taak.

De rol van antioxidanten is vooral in geval van melanoom bijzonder relevant. Niet alleen omdat de melanoomcellen gevoelig voor vrije radicalen zijn, maar ook omdat de cellen aan op een andere manier -dan via de mond- aan antioxidanten blootgesteld kunnen zijn.

“Huid- en zonnebrand lotions bevatten soms betacaroteen en vitamine E, en beide kunnen de kwaadaardige melanoomcellen mogelijk beïnvloeden, op dezelfde manier als antioxidanten uit supplementen dit doen,” legt Bergö uit.

Aanvullend onderzoek is hard nodig volgens de professor. Zo wordt het effect van de antioxidanten uit lotions verder onderzocht.

“Gezien het feit dat longkanker een veelvoorkomende ziekte is, en melanoom zich ontzettend snel uitzaait –het snelste- moeten ook andere vormen van kanker en antioxidantentypes in overweging genomen worden, als we volledig geïnformeerd willen zijn over de rol van vrije radicalen en antioxidanten bij de progressie van kanker.”

Bron: Göteborgs universitet