Gedroogde pruimen houden darmen gezond en verkleinen kans op darmkanker

Dat gedroogde pruimen de stoelgang een handje meehelpen is bekend. Dankzij de vele vezels kun je vaker de gang naar het toilet maken. Handig voedsel als je last van verstopping en opgezette buik hebt. Maar dat is niet het enige: gedroogde pruimen voeden de gunstige darmbacteriën en verminderen de kans op darmkanker, zo bleek op de Experimental Biological 2015 conferentie.

Gedroogde pruimen voeden de goede darmbacteriën

Van gedroogde pruimen raak je sneller je ontlasting kwijt en dat kan behoorlijk opluchten. Uit onderzoek blijkt nu dat de zoete vrucht je darmen blij houdt. Ze voeden de goede darmbacteriën en verlagen zo het risico op darmkanker. En dat is goed nieuws, aangezien het aantal patiënten met darmkanker explosief stijgt (1) en met name onder jongeren.

Verstoringen van gezonde darmflora bevorderen de afname van positieve darmbacteriën, en dit kan tot ontsteking leiden. En ontsteking bevordert dan weer de ontwikkeling van darmkanker. Nu hebben onderzoekers bij diermodellen ontdekt dat gedroogde pruimen voor het behoud van de ‘good guys’ zorgen.

De studie van de Texas University werd gepresenteerd op de Experimental Biological 2015 conferentie.

Het team meldt: “In ons onderzoek –op rat-modellen met darmkanker- lag de focus op de beschermende eigenschappen van pruimen tegen kanker. Gedroogde pruimen bevatten fenolbestanddelen die meerdere effecten op de gezondheid hebben. Een voordeel is dat ze als antioxidanten fungeren die het oxidatie-effect van vrije radicalen neutraliseren.”

Gedroogde pruimen zijn simpel te krijgen en goedkoop, dus moeilijk is het niet om ze vaker te eten.

Een gezond ontbijtidee met gedroogde pruimen:

1 kop quinoa
1,5 kop kokosmelk
2 koppen geschilde butternut squash gehakt (de flesachtige oranje pompoensoort)
1 kop gehakte wortelen
4 theelepels lijnzaad
3 eetlepels maple siroop
1 theelepel kaneel
halve kop gedroogde fijngehakte pruimen
Kwart kop walnoten
1,5 kop blauwe bessen

Doe alles in een pannetje en breng het langzaam aan de kook met de deksel erop. Voeg de pruimen de laatste 5 minuten toe. Doe de walnoten bovenop.
Dit is genoeg voor 4 porties.

Bron: Agrilife
1. www.rtlnieuws.nl/editienl/explosieve-stijging-darmkanker-raadsel