Waarom voldoende vitamine K belangrijk is om -mentaal- gezond oud te worden

Is er een verband tussen leeftijd gerelateerde ziekten en een tekort aan micronutriënten? Micronutriënten zijn vitamines, mineralen en sporenelementen. – zoals zink, selenium, vitamine K, vitamine D- waarvan minder dan een gram per persoon per dag via voedsel wordt opgenomen. Bij een langdurig tekort merk weinig op de korte termijn, maar des te meer op de lange termijn.

Dr. Bruce Ames -expert op het gebied van biochemische voeding- beschreef jaren geleden een theorie die gebaseerd is op de vraag: ‘zijn ouderdomsziekten gerelateerd aan een tekort aan micronutriënten?’ (1)

Lange termijn tekort leidt tot chronische degeneratieve ziekten

Wanneer ons lichaam een beperkte hoeveelheid van bijvoorbeeld vitamine K heeft, scheidt het de voedingsstof af van de biochemische processen die het meest nodig zijn voor onmiddellijke overleving. De theorie is dat wanneer er lange tijd niet genoeg van een bepaalde nutriënt is, biochemische processen niet de adequate hoeveelheid krijgen en dit niet voor onmiddellijke problemen zorgt. Maar een lange termijn tekort van het nutriënt dat nodig is voor de essentiële biochemische processen, leidt dan tot chronische degeneratieve ziekten.

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Wanneer er alleen maar een klein beetje vitamine K is, zal dit hoofdzakelijk gebruikt worden om ons bloed te laten stollen. Bij een lange termijn tekort van deze vitamine kunnen er broze botten ontstaan na de menopauze, en aderverkalking. Bij dieren komt vaker kanker voor bij een vitamine K tekort.

Een tekort aan vitamine D –ook een micronutriënt– leidt tot onder andere tot hartaandoeningen, hoge bloeddruk, osteoporose en een toegenomen kans op kanker.

Minder belangrijke organen van nutriënten beroofd

In 2010 brak de theorie door en wat Ames en zijn collega’s bereikten was op zich niet verrassend. Ze waren in staat te bewijzen dat het lichaam schaarse micronutriënten allereerst gebruikt voor korte termijn overleving, ten koste van overleving op de lange termijn. Ook konden ze aantonen dat de huidige aanbeveling voor vitamine K omhoog geschroefd zou moeten worden om hartaandoeningen en osteoporose te voorkomen, en om verzekerd te zijn van een optimale gezondheid. Als het lichaam nutriënten voor de korte termijn gezondheid en reproductie vereist, rooft het lichaam dit van organen die voldoende voedingsstoffen hebben en minder belangrijk zijn, om de belangrijkere organen –die tekort aan nutriënten hebben- te kunnen voorzien.

Maximale levensduur

Ook in Nederland wordt aanbevolen om dagelijks 90 tot 120 microgram vitamine K te nemen.

Deze hoeveelheid is dus volgens Ames strict gebaseerd op wat nodig is voor een gezonde bloedstolling en houdt geen rekening met de hoeveelheid die ook nodig is voor calcium, zodat botten, hart en aderen gezond kunnen blijven.

Dr. Ames zegt: “Als je ijzertekort hebt, haalt je lichaam dit uit je lever, om te voorkomen dat het eerst uit het hart gehaald wordt. Als het eerst uit het hart gehaald wordt, sterf je. Maar dit zorgt wel voor lange termijn DNA-schade, wat zich na 20 jaar kan openbaren in bijvoorbeeld de vorm van kanker. Een tekort van jaren verzwakt je lichaam, beschadigt DNA en je wordt ziek. Wil je de maximale levensduur, dan moeten er je leven lang voldoende micronutriënten zijn.”

Terug naar vitamine K. Uit de onderzoeken van Ames blijkt, dat wanneer dit maar beperkt is, het lichaam het kleine beetje gebruikt om de cruciale stofwisselingsfuncties van de lever te beschermen. Helaas laat dit de proteïnen die van de vitamine afhankelijk zijn, zonder zitten.

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine, dus opgeslagen in het vetweefsel. Er is vitamine K1 (phylloquinon) en K2 ( (menaquinone). K1 zit in groene bladgroenten zoals sla, broccoli en spinazie en bepaalt ongeveer 90% van de totale vitamine K uit de voeding. Vitamine K2 is de andere 10% en zit in vlees, kaas, ei, kip, vlees en melkproducten en gefermenteerde voeding.

Vitamine K en de hersenfunctie

Een paar jaar na de erkenning van dr. Ames’ theorie, verscheen er ook overtuigend bewijs dat vitamine K een belangrijke rol in het zenuwstelstel speelt. De vitamine zorgt voor de biologische activatie van proteïnen die een grote rol spelen bij veel cellulaire processen die in verband staan met celgroei, overleving en apoptose. Ook is vitamine K betrokken bij een bepaald type lipiden die zich in grote hoeveelheden in de celmembranen bevinden. Deze lipiden zorgen op hun beurt weer voor proliferatie, differentiatie en interacties tussen cellen onderling. In de afgelopen jaren hebben studies de link gelegd tussen veranderingen in de stofwisseling van deze lipiden en leeftijdgerelateerde cognitieve achteruitgang. Ook neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson’s houden hiermee verband. Ook blijkt steeds meer hoe vitamine K2 op unieke wijze handelt tegen oxidatieve stress en ontsteking. Vitamine K zou niet alleen de cognitie positief beïnvloeden, maar ook het psychomotorische gedrag. (2) (3)

  1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4092358
  2.  www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22419547
  3. www.emediahealth.com/2012/06/03/vitamin-k2-deficiency-may-have-role-in-neurological-diseases-including-parkinsons-alzheimers-and-multiple-sclerosis/