Waarom het belangrijk is om het proces van leververvetting tijdig te stoppen

OEDGEZOND.INFO

Er is een “obesitas epidemie” en dit resulteert in leververvetting. Vandaag de dag is het een uitdaging om een vette lever te vermijden, ook als je geen alcohol drinkt. De toename betreft namelijk non-alcoholic leververvetting. Vet, suiker en een zittende leefstijl liggen eraan ten grondslag. Het is belangrijk om het proces van een vette lever om te keren, om serieuzere problemen te voorkomen.

Leververvetting, non-alcoholic

Als non-alcoholic leververvetting (NAFLD, non-alcoholic Fat Liver Disease) chronisch wordt, zal er een chronisch ontstekingsreactie uitgelokt worden in het leverweefsel. Dit kan leiden tot een ontsteking van de lever, zoals bij NASH het geval is.

Niet Alcoholische Steatose Hepatitis (NASH) ontstaat bij 20-30% van de patiënten met een niet-alcoholische leververvetting. NASH kan op den duur overgaan in levercirrose. Dit gebeurt bij ongeveer één op de vijf patiënten met NASH. Levercirrose is een onomkeerbaar proces waarbij levercellen vervangen worden door littekenweefsel (bindweefsel). Levercirrose is een ernstige ziekte die zich steeds verder kan uitbreiden. Op den duur kunnen zeer ernstige complicaties ontstaan en neemt ook de kans op kanker in de lever toe. (Maag Lever Darm Stichting)

Meest voorkomende oorzaken van leverkanker

NAFLD en NASH zijn samen met chronische virale infecties de meest voorkomende oorzaken van leverkanker, oftewel hepatocellulair carcinoom (HCC). In Europa hebben ongeveer 40 miljoen mensen leververvetting. En in India en China neemt ook het aantal mensen met een vette lever toe, dankzij de opkomst van een ongezonde voedings- en leefstijl.

Stijgende cijfers

40 Miljoen mensen met leververvetting, alleen al in Europa. Het verontrustende is dat de cijfers van mensen met NAFLD en NASH continue stijgende zijn. En het aantal mensen met leverkanker stijgt ook wereldwijd. In Amerika is leverkanker momenteel de snelst groeiende vorm van kanker.

De mechanismen die een vette lever, leverkanker en leverontsteking veroorzaken worden nog niet helemaal begrepen. Wel is duidelijk dat de immuuncellen (met name CD8-, T-cellen en NK T-cellen) een belangrijke rol spelen.

Een recent onderzoek gepubliceerd in  Cell voegt hieraan toe:

Onderzoekers vermoeden dat een bestaande metabole disbalans resulteert in de activatie en migratie van immuuncellen naar de lever. Daar mengen de immuuncellen zich met levercellen en lokken een ontstekingsrespons uit die het leverweefsel beschadigt en ook de metabole activiteit van de levercellen verstoort.

Eerst bevorderen de immuuncellen degeneratie van de lever. De ontsteking –die door specifieke immuuncellen uitgelokt wordt- moedigt de progressie van de vette lever aan en veroorzaakt de ontwikkeling van NASH. Deze processen vormen de basis van degeneratie van de levercellen, en dit kan HCC veroorzaken.

Opstapeling van overtollig vet

De lever –die rechtsbovenaan de buik gesitueerd is- is het grootste interne orgaan. De belangrijkste functies zijn de verwijdering van gifstoffen en verwerken van voedingsstoffen. Bloed uit het spijsverteringssysteem wordt door de lever gefilterd, voordat het verder het lichaam in gaat.

10%

Bij een vette lever is er sprake van opstapeling van overtollig vet in de levercellen. Waar dit nog niet zo lang geleden nog 1 op de 10 mensen betrof, is dit nu bijna 1 op de 5. Het is normaal dat er wat vet in de lever zit, en een vette lever hoeft niet persé schade te veroorzaken: mits het vet minder dan 10% van de lever in beslag neemt. Bij meer dan 10% van het gewicht van de lever, is er sprake van leververvetting en kun je serieuze complicaties ontwikkelen. Dan kan het overtollige vet tot ontsteking leiden en indien er niet gehandeld wordt ontstaan mogelijk geleidelijk aan de andere boven beschreven aandoeningen.


Ook sojaolie (meer nog dan het beruchte fructose) kan bijdragen tot een vette lever


Diabetes, obesitas

Veel suiker, vetten en overtollig calorieën leiden tot de vervetting. Op een gegeven moment kan de lever dit niet meer verwerken, is niet meer in staat om vetten adequaat af te breken en het vet hoopt zich op. Mensen met een vette lever zijn geneigd ook andere condities te ontwikkelen zoals diabetes, obesitas en een hoge vetspiegel.
Ook overmatig alcoholgebruik, snelle gewichtsafname en ondervoeding kan tot een vette lever leiden.

Risicofactoren van vette lever

De meeste –maar niet alle mensen met een vette lever- zijn van middelbare leeftijd en hebben overgewicht. Let wel: dit wordt steeds bijgesteld; er zijn steeds meer jonge mensen en kinderen die een vette lever ontwikkelen.

  • Overgewicht (BMI 25-30)
  • Obesitas
  • Diabetes
  • Verhoogde vetspiegel

Symptomen

  • Obesitas
  • Buikvet
  • Hoge bloeddruk
  • Hoge cholesterolspiegel
  • Insulineweerstand

Van deze symptomen is de insulineweerstand de belangrijkste trigger voor NASH. De conditie kan jaren stabiel blijven en weinig last geven, maar onderzoekers denken dat een bacteriële infectie of hormonale abnormaliteit tot cirrose kunnen leiden.

Preventie en omkering van een vette lever

Het goede nieuws is wel, dat een vette lever omkeerbaar is. Er zijn geen medische behandelingen voor, maar je kunt zelf stappen ondernemen om de aandoening terug te draaien.