Goldenseal: een natuurlijk antibioticum (bewezen)

goedgezond

Het natuurlijke antibioticum Goldenseal (Canadese Geelwortel) behandelt veel aandoeningen: huidaandoeningen, blaas- en maagproblemen. Ook voorkomt/behandelt het (virus-)infecties; griep en verkoudheid. Erg handig nu de winter in aantocht is. De veelzijdigheid van deze wortel is groot; ook dankzij het bestanddeel berberine, dat antimicrobieel en ontstekingswerend is.

Natuurlijk antibioticum

De wortel voorkomt verkoudheid, maag- en blaasproblemen, allergieën, ooginfecties, spijsverteringsproblemen, infecties. Het is de berberine die goldenseal een natuurlijk antibioticum maakt: deze stof is antimicrobiëel, ontstekingswerend en verlaagt zelfs de glucose in het bloed.

Berberine

De indianen kennen de medicinale werking van deze geelwortel al eeuwen. Van de wortel worden thee, extract, tabletten en capsules gemaakt en het kruid wordt ook verwerkt in natuurlijke huidverzorgingsproducten. Het bevat ook naast berberine ook andere alkaloïden: canadine en hydrastine. De fytochemische alkaloïden hebben een krachtig effect op de slijmmembranen en verminderen ontsteking, zodat ziekte voorkomen kan worden. Bovendien hebben ze antiseptische eigenschappen.

5 Belangrijkste gezondheidsvoordelen van Goldenseal

Verbetert spijsverteringsproblemen

Goldenseal is bitter, en dit stimuleert de eetlust, spijsvertering en afscheiding van gal. Berberine wordt al van oudsher in de Oosterse geneeskunde gebruikt, om dysenterie en diarree –veroorzaakt door infectie- te behandelen. Niet zo verwonderlijk, als je bedenkt dat de aanwezige berberine antimicrobiële eigenschappen heeft en strijdt tegen bepaalde pathogenen, zoals E. coli en V. cholera. Een hele nuttige wortel bij bacterie-overgroei in de dunne darm (SIBO: small intestinal bacterial overgrowth). In een studie werd het effect van antibiotica op SIBO vergeleken met dat van berberine, en het bleek dat berberine net zo effectief als antibiotica was. (1)

Ook bij maagzweren, gasvorming, verstopping wordt de wortel gebruikt. De geelwortel blijkt ook actief de groei van de H. pylori bacterie te remmen –de bacterie die maagzweren, maagproblemen en zelfs maagkanker kan veroorzaken. (2)

Natuurlijk antibioticum en boost voor immuunsysteem

Canadese geelwortel wordt gebruikt als ingrediënt bij remedies tegen allergie, kou en griep. De wortel stimuleert de witte bloedcellen en kan dus succesvol infecties bestrijden. Goldenseal verbetert de immuunfunctie en is tevens een nuttig product om symptomen van bronchitis te verminderen. Het vermindert de ontstekingsresponse en beperkt de symptomen. (3) Dit is ook het geval bij urineweginfecties, die veroorzaakt worden door bacteriële overgroei.

Remt groei van tumoren

Volgens Memorial Sloan Kettering Cancer Center, bevordert berberine uit de geelwortel apoptose (geprogrammeerde celdood) bij kankercellen in meerdere studies. Bij een studie bleek berberine de groei van borstkankercellen te remmen, meer dan chemodrug doxorubicine dit deed (4) en bij een andere studie remden de berberine-alkaloïden brein tumoren met een gemiddelde van 91%.

Ook bij een andere studie bleek dit vermogen om de groei van breintumoren te remmen-bij een dosis van 150 mcg-: bij berberine was het effect 81%, bij chemodrug carmustine was dit 43%. (5)

Bij mondproblemen

Goldenseal kan gebruikt worden om een zere keel te spoelen, tandvleesproblemen te verminderen en kleine zweertjes in de mond. Je kunt spoelen met een mondwater dat goldenseal bevat, of met zelfgemaakte thee. Ook kun je 5 druppels van vloeibare goldenseal extract in warm water doen, met een theelepel zout.

Voor het hart

Berberine heeft positieve effecten op de cardiovasculaire gezondheid, en er wordt aangenomen dat het nuttig kan zijn bij hartfalen en de hartfunctie in het algemeen. (6)

Ook is het extract van de wortel hoogst werkzaam bij een vette lever en een verhoogde vetspiegel in het bloed.  (7) Verder zet het een molecule vrij die de aderen ontspant en de bloedsomloop bevordert.

Eventuele bijwerkingen van goldenseal

De wortel wordt als veilig beschouwd voor kort termijn gebruik. Bijwerkingen kunnen zijn: misselijkheid en overgeven. Indien dit gebeurt, wordt aangeraden ermee te stoppen. Mensen met een hoge bloeddruk, lever-of hartaandoening of medicijnen gebruiken, kunnen het beter gebruiken in overleg met een arts. Het mag niet ingenomen worden door kinderen, zwangere vrouwen en bij borstvoeding.

Aangeraden wordt om na 3 weken een pauze van 2 weken te nemen.


  1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4030608/
  2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19653313
  3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18800897
  4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19800775
  5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2122945
  6. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?Db=pubmed&Cmd=Retrieve&list_uids=11607041&dopt=abstractplus
  7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16885565

Share