Natuurlijk gezond (bewezen) Nieuws Voeding

Studie: Gember bestanddeel veel effectiever tegen kankerstamcellen dan chemo

Share Button

Een nieuwe studie -gepubliceerd door PloS- onthult dat een scherpruikend bestanddeel in gember maar vele malen effectiever is dan conventionele chemotherapie. Het bestanddeel overstijgt met glans de conventionele chemotherapie bij de aanpak van kankerstamcellen.

Gember bestanddeel overstijgt de conventionele chemotherapie

Volgens de door PloS gepubliceerde studie zou het gemberbestanddeel zelfs 10.000 x effectiever zijn. Het krachtig ruikende bestanddeel van gember (dat bekend staat als 6-shogaol) overstijgt de conventionele chemotherapie bij de aanpak van de belangrijkste oorzaak van kwaadaardige borstkanker: namelijk de borst kankerstamcellen.

Kankerstamcellen zijn de wortel van verscheidene kankertypen en niet alleen van borstkanker. Ze worden soms moedercellen genoemd, omdat ze ervoor verantwoordelijk zijn alle verschillende typen ‘dochtercellen’ te produceren. Deze typen ‘dochtercellen’ bewerkstelligen dan een tumor kolonie.

Krachtige anti- kankercel activiteit

De nieuwe studie identificeert krachtige anti-kankercel activiteit van 6-shogaol; dit is een bestanddeel die gember de scherpe geur geeft, wanneer de wortel gedroogd of gekookt wordt. De kankervernietigende effecten van shogaol vinden plaats bij concentraties die niet giftig zijn voor andere lichaamscellen en dit is een cruciaal verschil met de conventionele kankerbehandelingen die niet zo selectief qua cytotoxiciteit zijn.

Kort samengevat melden de studieauteurs het volgende:

Kankerstamcellen vormen een ernstig obstakel bij kankertherapie. Een paar chemotherapeutische bestanddelen zijn veelbelovend in het doden van de cellen, maar een aantal onderzoekers hebben ook aangetoond dat kankercellen resistent zijn voor paclitaxel, doxorubicine, 5-fluorouracil, en platinum drugs. Om deze reden is elk bestanddeel dat wel werkzaam is m.b.t. kankercellen hoogst wenselijk.

De onderzoekers identificeerden verschillende manieren waarop shagoal borstkanker aanpakt: het vermindert de CD44/CD24 expressie kankerstamcelmarkers bij borstkankersferoïden. De impact op de celcyclus is groot, en leidt tot de dood van de kankercellen. Het bevordert geprogrammeerde celdood doordat eerst autofagie wordt opgewekt, en daarna pas apoptose. Doordat shagaol de Notch signaleringsroute verandert, wordt de formatie van sferoïden afgeremd. Het bevordert tevens cytotoxiciteit tegen sferoïden cellen.

Shagoal uit gember richt zich selectief op de wortel

De onderzoekers zagen een verbazingwekkend verschil tussen de werking van 6-shagoal en taxol (heet ook wel Paclitaxel). Waar taxol de cytotoxiciteit wel in de monolaag bevorderde, had het geen effect op het sferoïde model. Ook na verhoging van de concentratie van taxol bleef dit zo. Zelfs nadat de concentratie taxol 10.000 keer vergroot werd, kon dit het gember bestanddeel niet verslaan. Shagoal richt zich selectief op de wortel van de tumormaligniteit.

Dit bevestigt een algemeen thema in kankeronderzoek: de erkenning van de primaire rol van kankercellen. En de beperkte rol van conventionele technieken (bestraling, chemo, operatie) die vooral de tumor verkleinen.

In hun conclusie melden de auteurs een groot belangrijk verschil tussen natuurlijk antikanker factoren en de conventionele die we sinds de laatste 50 jaar kennen: “Voedingsbestanddelen zijn welkome opties tegen menselijke ziekten, en bewijzen zich al lange tijd.”

Anders dan de synthetische chemicaliën hebben gember, kurkuma, groene thee, en honderden andere bestanddelen uit voeding de ‘test des tijds’ doorstaan: al tienduizenden jaren worden ze in vele culturen gebruikt door mensen.

Deze nieuwe studie is een toevoeging aan het groeiende bewijs dat natuurlijke stoffen succesvol kunnen zijn bij de aanpak van kankerstamcellen, zonder dat ze de andere lichaamscellen beschadigen.

PLOS One

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.