Vitamine B3 nicotinamide vermindert kans op huidkanker met 23%

Een goedkoop vitaminesupplement lijkt het risico op bepaalde typen huidkanker te verminderen, volgens een nieuw onderzoek. Een vorm van vitamine B3 –nicotinamide- lijkt de kans op non-melanoma huidkanker met 23% te doen afnemen, bij een inname van 2x per dag.

“Het is veilig en ongelofelijk goedkoop, en ook nog eens makkelijk beschikbaar,” zei studieauteur dr. D. Damian, professor dermatologie/Universiteit Sydney, Australië.

Slechts 10 procent van de huidtumoren betreft een melanoom. Bij 85 procent betreft het de non-melanoma variant, zoals het basaalcel carcinoom of de agressievere vorm plaveiselcel.

De meeste typen huidkanker worden veroorzaakt door de UV straling van de zon, die het DNA van huidcellen beschadigt. UV straling maakt het voor het lichaam lastig om kanker te bestrijden, en put de energie uit die huidcellen nodig hebben om beschadigd DNA te herstellen. Ook wordt het immuunsysteem van de huid wordt door de straling onderdrukt, legt Damian uit.

Aan de studie deden 400 hoog-risico patiënten mee, die minimaal twee non-melanoma typen huidkanker in de afgelopen 5 jaar hadden gehad. De gemiddelde leeftijd was 66 jaar en het merendeel was van het mannelijke geslacht. Een groot deel van de patiënten had chronische gezondheidsproblemen, zoals artritis, een hoge bloeddruk, of een hart- of longziekte.

De helft van de groep nam een jaar lang 500 mg nicotinamide 2x per dag. De andere helft nam een placebo. De dermatologen checkten de huid elke 3 maanden.

Bij de mensen die nicotinamide namen waren de voordelen direct zichtbaar. Damian: ”Deze vermindering van huidkanker was al begonnen in de eerste 3 maanden.”

Aan het einde van het jaar, kwam nieuw ontstane non-melanoma huidkanker met 23% minder voor in de nicotinamide groep, in vergelijking met de placebogroep.

Het vitaminesupplement lijkt ook dikke, schilferachtige stukjes huid te voorkomen, die kanker kunnen worden. Dit type huid kwam 11% minder voor bij de nicotinamidegroep na 3 maanden en 20% minder na 9 maanden.

Echter, deze voordelen waren ook snel weer verdwenen, zo bleek bij folluw-up na de studie. Damian: “Toen mensen na 12 maanden stopten met de tabletten, was het voordeel weg. Met andere woorden: Je moet doorgaan met de suppletie, zodat het effect blijft.”

Damian zegt dat nicotinamide erg verschilt van de meer bekende vorm van B3, niacine. Mensen die hoge doses niacine nemen kunnen hoofdpijn, rode huid en lage bloeddruk krijgen. Deze bijwerkingen werden niet gezien bij nicotinamide.

Verdere studies zijn gepland om vast te stellen of nicotinamide huidkanker vermindert bij mensen met een onderdrukt immuunsysteem. Mensen met een onderdrukt immuunsysteem hebben 50 meer kans op huidkanker, dan mensen met een normaal immuunsysteem.

Nicotinamide zit in vlees, vis, champignons, salie, bier, melk en in sommige groenten.

www.medscape.com