Fytonutriënten uit appel en ui voorkomen vette lever bij vrouwen in overgang

Bepaalde fytonutriënten kunnen een -non-alcoholic- vette lever voorkomen bij vrouwen in de overgang. Het gaat om de biologisch actieve stoffen die in appels, uien en druiven zitten, zo meldt een nieuwe studie.

Appels, uien en de lever

Onderzoekers van de University of Georgia melden dat fytonutriënten positief werken op de lever, bij vrouwen in de overgang. Het gaat om resveratrol uit druiven en quercetine uit uien en appels. De effecten van de nutriënten werden getest op muismodellen.

De onderzoekers bestudeerden de werking van de stoffen om te bepalen hoe de nutriënten de menopauze en de daarbij gepaard gaande gewichtstoename beïnvloeden. Het bleek dat de bioactieve stoffen de vetvoorraad van het lichaam verlagen en zo de karakteristieken van een vette lever voorkomen. De studie is gepubliceerd in Obesity.

“Vrouwen die door de menopauze gaan hebben en verhoogde kans op vetopslag in de lever,” aldus de hoofdauteur van de studie.

Gewichtstoename

De oestrogeenspiegel van deze vrouwen zakt tijdens de overgang omlaag en dit resulteert in gewichtstoename. Veel vrouwen schaffen dan supplementen aan om af te vallen. Echter, deze supplementen kunnen juist de opslag van vet in de lever veroorzaken en leiden tot leververvetting. Leververvetting is een zeer actuele en wijdverspreide gezondheidsissue.

Fytonutriënten voorkomen leverschade en lipotoxiciteit

“We hebben laten zien dat onze behandeling voorkomt dat vet in het vetweefsel wordt opgeslagen en elders wordt verbrand of opgeslagen. We zagen ook dat er hierdoor geen schade aan de lever ontstond. Als je wilt voorkomen dat het vet toxisch is of ziekte veroorzaakt, is dit het beste wat je kunt doen. De fytochemicaliën voorkomen lipotoxiciteit.”


Lipotoxiciteit is overtollige vetopslag in weefsel en dit veroorzaakt cellulaire disfunctie. Het leidt tot hartfalen, obesitas en diabetes. Ook stimuleert dit type overtollig vet in sommige gevallen celdood. (Lipotoxicity: when tissues overeat)


Obesity, 2015; 23 (1): 112 DOI: 10.1002/oby.20907