Waarom het belangrijk is je poep te checken voordat je doortrekt

Laten we het eens over poep hebben. Niet echt een smakelijk onderwerp, maar het is de moeite waard om je ontlasting te bekijken voordat je doortrekt. Je stoelgang geeft belangrijke aanwijzingen over je gezondheid, zo zegt Anish Sheth, gastroentoloog en auteur van ‘What’s your poo telling you?’ Door het maken van een ‘poep-analyse’ (kleur, frequentie en consistentie) kan je onderliggende problemen spotten.

(1)

Consistentie van je poep

Door te weten te komen wat voor jou normale ontlasting is, kan je sneller problemen signaleren. Natuurlijk moet je niet gelijk iets denken, wanneer je ontlasting een keer een dag verschilt van de andere. Maar let op de veranderingen in consistentie. Afhankelijk van wat je gegeten hebt, kun je abnormaliteiten ervaren die een a twee dagen aanhouden. Maar wanneer de verandering een week of meer duurt, en je bent niet tot andere voedingsgewoonten overgegaan, dan kan het nuttig zijn om een afspraak met de dokter te maken. Je darmbewegingen bespreken is misschien niet je idee van een leuke tijd, maar het kan problemen voorkomen.

Normale stoelgang

Een gezonde stoelgang bestaat voor ongeveer 75% uit water. De rest bestaat uit een licht (onaangenaam) ruikende mix van vezels, levende en dode bacteriën, cellen en slijm. Een gezonde drol heeft een zachte worstachtige slangvorm, en is stevig qua vorm maar zacht in textuur. Je vind een voorbeeld van gezond uitziende ontlasting bij type 4 op de Bristol Stoelgangschaal. Deze schaal, ook wel de Bristol Stoelgangkaart genoemd is een medisch hulpmiddel ontworpen om de vorm van menselijke ontlasting te categoriseren in zeven categorieën.

De perfecte drol die je in het midden op de kaart ziet staan is niet te droog en niet te waterig. Onder optimale omstandigheden zijn je darmen in staat om de meest gunstige ratio te vervaardigen. Er zijn veel factoren die deze ratio in de war kunnen sturen, zoals dehydratatie, overmatig suikergebruik, verkeerde darmbacteriën, parasieten en virussen. Deze verstoren ook de darmbewegingen, leiden tot volumineuze ontlasting die moeilijk passeert of waterige ontlasting, en alles wat hier tussenin zit.

De kleur van je poep

Donkerbruin, bruin of lichtbruin?

Gezonde ontlasting is middenbruin. Zwarte ontlasting kan wijzen op interne bloeding in de maag of dunne darm, zegt gastroenteroloog dr. Raufman (2). Als ontlasting zwartgroen is kan dit duiden op teveel ijzer of overconsumptie van bismutbevattende maagmedicatie. Helderrode poep kan betekenen dat er bloed in het onderste gedeelte van het spijsverteringskanaal zit; de dikke darm, rectum en anus. Bleekwitte of gele poep kan indiceren dat de onjuiste hoeveelheid gal wordt afgescheiden na consumptie van een maaltijd.

Ontlasting is bruin vanwege een normale galproductie. Als er een probleem met de galtoevoer is, kan er sprake zijn van kanker aan de galwegen, alvlieskanker of hepatitis.

Bij een lichtbruine kleur wordt gal niet afgegeven aan de dunne darm. Zonder gal kun je de vetten uit je voeding niet verteren, omdat de vetten niet in kleine globulen kan worden afgebroken. Dit veroorzaakt ook problemen met het verteren van proteïnen en koolhydraten. Lichtbruin gekleurde poep wijst op een inadequaat functioneren van je lever, galblaas en galwegen. Wanneer mensen galblaasproblemen hebben ervaren ze vaak rugpijn en verstopping. De lichtbruine kleur kan ook komen doordat je maag onvoldoende maagzuur produceert. Maagzuur is een van de factoren die bepalen hoe veel gal er door je galblaas vrijgezet wordt. Dit type stoelgang kan gepaard gaan met een vetintolerantie. Een slechte vetvertering kan leiden tot een droge huid, slechte immuunfunctie en hormonale disbalans. (3)

Als je niet genoeg HCL maakt, dan vind je onverteerde voedselresten in je ontlasting.

Vorm van je drol

De vorm en consistentie is ook een indicator van de manier waarop het spijsverteringssysteem werkt. Een losse stoelgang zonder veel consistentie kan stukjes onverteerde voeding bevatten -gezonde poep bevat maar 30% onverteerd materiaal- en kan wijzen op een onvoldoende hydrochlorine zuur productie; dit probleem verergert als je maagzuurremmers neemt.

Corrigeren

Het corrigeren van deze en andere problemen betekent de gebruikelijke dingen: een goed dieet, ondersteuning van de darmflora (door gefermenteerde voeding en probiotica), voldoende vocht, beweging en eventueel vermijden van chemische medicatie (altijd in overleg met de arts).

Het spijsverteringskanaal bevat meer bacteriële cellen dan het hele lichaam. Het is belangrijk dat de darmen goed werken om de nodige nutriënten te kunnen absorberen en daarom is het van belang om de schadelijke voeding, chemicaliën en bacteriën buiten te houden.

Dus kijk in de pot voordat je de wc doortrekt

Een gezonde drol

 • Is middenbruin
 • Is zacht en glad, in 1 lange vorm
 • Kan een S-vorm hebben
 • Valt zacht en geruisloos in de pot
 • Ruikt natuurlijk, niet afstotend
 • Heeft een eenvormige textuur

Een ongezonde drol

 • Is hard, pijnlijk, vergt inspanning
 • Bevat stukjes of is waterig en moeilijk af te vegen
 • Is smal (als een potlood), kan op een tumor wijzen
 • Is zwart, teerachtig of rood
 • Is wit, bleek of grijs; gebrek aan gal. Aandoening van lever, alvleesklier of galblaas
 • Is geel; parasitaire infectie (giardia) of galblaasprobleem
 • Heeft onverteerde stukjes
 • Bevat slijm; darmprobleem
 • Is ‘spetterig’

Stinkende ontlasting

Als je stoelgang echt naar ruikt, moet hier niet overheen gekeken worden. Natuurlijk ruikt poep nooit aangenaam, maar het gaat hier om een afstotende indringende nare geur. Wanneer zo’n geur er vrijwel altijd is -en dit niet te herleiden is naar het type voeding dat je gegeten hebt- kan dit op een aantal gezondheidsproblemen wijzen, zoals

 • Een spijsverteringsstoornis waardoor malabsorptie ontstaat
 • Coeliakie
 • Crohn
 • Chronische alvleesklierontsteking
 • Cystic fibrose
 • Gasvorming

Hoe zit het met gasvorming? Gas dat passeert (winderigheid) is normaal. Het is niet alleen normaal, het is een goed teken dat triljoenen hardwerkende darmbacteriën hun werk doen. Gemiddeld laat men 14 keer per dag een wind. 90% hiervan is geurloos. Het is maar goed ook: als er geen uitgang was, zouden we allemaal als ballonnen opblazen.

Hoe regelmatig moet je stoelgang zijn?

Gemak is belangrijker dan frequentie

Dit varieert van persoon tot persoon en het gaat er om wat regelmatig voor jou is. Normaal is: drie keer een stoelgang per dag tot drie keer per week. Belangrijker dan de frequentie is het gemak waarmee je ontlast. Als je moet drukken of je moet inspannen, dan klopt er iets niet. Poepen zou niet meer inspanning moeten kosten als plassen of een wind laten. Het zijn de plotselinge veranderingen in de stoelgang waarop gelet moet worden. Er zijn veel factoren die regelmaat beïnvloeden, zoals voeding, reizen, medicatie, hormoonschommelingen, slaappatroon, beweging, ziekte, operatie, zwangerschap en geboorte, stress en meer.

Verstopping en diarree

Voor een gemiddeld lichaam neemt het ongeveer tussen de 18 en 72 uur om voeding om te zetten in poep en vervolgens te ontlasten. Als deze tijd behoorlijk verkort is, is diarree het resultaat; je darmen hebben dan geen tijd om al het water te absorberen. Is het tegenovergestelde het geval –de tijd is verlengd- dan kun je verstopt raken omdat er teveel water geabsorbeerd is. Dit resulteert in een harde droge stoelgang. (Men denkt nog weleens dat het andersom is: diarree door teveel water, en harde ontlasting door te weinig water).

Verstopping betekent dat je poep hard en droog is en dat het inspanning kost om te ontlasten. Verstopping gaat ook gepaard met een verminderde frequentie. Inspanning is niet normaal, net als het gevoel dat je niet volledig ontlast bent, opgeblazenheid en krampen. Als je de leeftijd van 65 passeert kan verstopping vaker voorkomen.

Wanneer er niks aan het constipatieprobleem gedaan worden, kan dit tot fecale impactie leiden. De ontlasting in de dikke darm is dan zodanig ingedikt en hard dat het niet meer geloosd kan worden. Dit is een serieuze aandoening en laxatieven kunnen beter alleen als laatste hulpmiddel aangegrepen worden en voor een korte periode.

 1. www.drstool.com
 2. www.poklat.com/facts-healthy-stool
 3. www.digestionreliefcenter.com/resources/blog/tan-colored-stools.html