Verhoogde kans op darmkanker voor elke 1 cm extra buikomvang

Experts onthullen de link tussen overwicht en het risico op darmkanker. Voor elke 5 units toename op de BMI stijgt de kans op darmkanker met 18%.

Dit werd op de 23e United European Gastroenterology Week (UEG Week 2015) in Barcelona onthuld, die deze week plaatsvindt. John Mathers, professor Human Nutrition presenteerde data die toonden dat de kans op darmkanker met 18% stijgt bij elke 5 units toename op de BMI.

“Bij mannen is er nu duidelijk bewijst dat een toegenomen buikomvang op middelbare leeftijd in verband staat met een verhoogde kans op darmkanker. Dit risico was bijna 60% hoger bij mannen die minstens 10 cm gewichtstoename rond de buik hadden vergaard in een periode van 10 jaar. De verhoogde kans op kanker kan te wijten zijn aan constante ontsteking.”

“Het bewijs is overtuigend, dat een verbeterde leefstijl, betere voedingskeuzes en meer lichamelijke activiteit de kans op darmkanker verlaagt.”

De professor vond het een intrigerende ontdekking, dat aspirine de kans op darmkanker verlaagt. Dit suggereert volgens hem dat ontstekingsremmende middelen gunstig zijn om het risico te verlagen.


Een goed alternatief voor aspirine is wilgenbast. Het actieve ingrediënt in wilgenbast is salicine, wat door het lichaam wordt omgezet naar salicylzuur. Wilgenbast verlaagt de hoeveelheid prostaglandinen: dit is een hormoonachtige stof die hoofdpijnen, pijnen en ontstekingen veroorzaakt. Maar dan zonder de akelige bijwerkingen die aspirine wel veroorzaakt (zoals maagbloeding). Meer natuurlijke ontstekingsremmers


“Darmkanker staat sterk in verband met leeftijd, overgewicht en voeding en wordt door ontsteking aangestuurd’’ aldus de professor.

www.bioportfolio.com/news/article/2504050/Increased-risk-of-large-bowel-cancer-for-each-1-cm-rise-in.html