Wat op je aanrecht staat, zegt iets over je gewicht

OEDGEZOND.INFO

Een nieuwe studie onthult dat de voeding die op je aanrecht staat, iets over je gewicht zegt. Zo blijken vrouwen die ontbijtgranen in de keuken hebben staan, gemiddeld 9 kilo meer te wegen. En zorgt de aanwezigheid van een fruitschaal ook voor een groot verschil.

Onderzoekers van de Cornell University fotografeerden meer dan 200 Amerikaanse keukens en vergeleken dit met het gewicht van de vrouwen des huizes.

  • Vrouwen die ontbijtgranen op het aanrecht hadden staan wogen gemiddeld 9 kilo meer dan vrouwen die dit niet hadden.
  • En in keukens waar frisdrank en ander gezoete dranken aanwezig waren, wogen de vrouwen 11 tot 12 kilo meer.
  • Een gevulde fruitschaal op het aanrecht doet veel goed: de vrouwen die dit hadden wogen gemiddeld 5 á 6 kilo minder in vergelijking met vrouwen die geen fruitschaal in de keuken hadden.

Voeding zien, doet eten

De hoofdauteur van de studie, professor B. Wansink, legt het zo uit: “Voeding zien, doet eten. Dit schokte me, als liefhebber van ontbijtgranen. Ontbijtgranen hebben een gezondheidshalo, maar als je elke keer een handvol eet wanneer je er langs komt, zul je er niet slanker op worden.”

Hoewel er in deze studie – die onlangs is gepubliceerd in Health Education and Behavior- een verband werd gevonden tussen hetgeen er op het aanrecht staat en gewicht, was het onderzoek niet ontworpen om een causaal verband te vinden.

“In ons lab zeggen we: als je slank wil zijn, doe dan wat slanke mensen doen. Als slanke mensen alleen een fruitschaal op het aanrecht hebben staan, zal het ons niet schaden om hetzelfde te doen,” aldus Wansink.

Positieve boodschappen in media vinden beter gehoor

Eerder dit jaar kwam Wansink met een studie, waarin hij meldde dat media als het voorpellen hoe het binnen 3 jaar met het gewicht van mensen gesteld zal zijn. Hij bedoelde hiermee dat positieve boodschappen (‘eet meer groenten, en je zult afvallen’) beter resoneren bij het grote publiek dan negatieve boodschappen (‘eet minder koekjes’).

Trending food words: voorspellende waarde

Wansink analyseerde alle berichtgeving die de afgelopen 50 jaar verscheen in grote kranten over voeding en toonde aan dat de trending food words een voorspellende waarde hebben. Zo kunnen de trending food words uit 2015 het ‘obesitasniveau’ van 2018 voorspellen.

Vermelden van zoete snacks maakt een bevolking dikker

“Hoe meer zoete snacks genoemd worden in de krant, en hoe minder fruit, des te vetter de bevolking van een land zal worden binnen 3 jaar. Dit bleek volgens de trends uit de afgelopen 50 jaar. Andersom geldt ook: hoe vaker groenten genoemd worden, des te slanker de bevolking zal zijn.”

In deze studie -gepubliceerd in BMC Public Health– werd alle genoemde voeding van de afgelopen 50 jaar in kranten geanalyseerd en statistisch in verband gebracht met de jaarlijkse BMI van elk land.

Cornell University