Darmbacteriën veranderen vetstofwisseling lever

Het is iets wat we al wisten uit voorafgaande onderzoeken: dat darmbacteriën de oorzaak van obesitas en diabetes zijn. Een nieuwe studie in Cell Metabolism legt uit hoe een overdaad aan darmbacteriën het vetmetabolisme in de lever verandert.

Vetstofwisseling lever

Een overdaad aan darmbacteriën verandert de vetstofwisseling in de lever, dit leidt vervolgens tot de ontwikkeling van metabole stoornissen (of te wel stofwisselingsstoornissen). Onder metabole stoornissen -ook wel metabool syndroom genoemd- vallen: diabetes, obesitas, hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel en overtollig vet rond de buik. Bij mensen die drie of meer van deze aandoeningen hebben, is er sprake van het metabool syndroom. Dit syndroom vergroot de kwetsbaarheid voor lever- en hartaandoeningen.

Voedingsvezels

Wanneer men meer voedingsvezels nuttigt, verbetert dit bij de meeste mensen de bovengenoemde condities. Maar voedingsvezels doen bij sommige mensen meer kwaad dan goed.

Studieauteur en assistent professor voedingswetenschappen en geneeskunde –M. Vijav-Kumar- van Penn State zegt: “Het is een algemeen misverstand dat natuurlijke vezels geen calorieën bevatten.”

Hoewel het klopt dat mensen natuurlijke vezels niet kunnen verteren, kunnen de darmbacteriën de vezels wel fermenteren en ze vervolgens vrijzetten als energierijke korte vetzuren kettingen, zoals azijnzuur. Wanneer deze zuren eenmaal de lever bereiken, worden ze omgezet in lipiden en toegevoegd aan de vetvoorraad. Dit kan leiden tot het metabool syndroom, met name bij mensen waarbij receptor TLR5 ontbreekt. Deze receptor kan het bacteriële eiwit flagelline detecteren en maakt deel uit van het aangeboren immuunsysteem dat de samenstelling van de darmflora onderhoudt. Normaal gesproken voorkomt TLR5 dat er een overgroei van darmbacteriën.

Bij ongeveer 10% van de bevolking is TLR5 genetisch gemuteerd waardoor de receptor niet meer functioneert, aldus Vijav-Kumar. Deze mensen hebben een verzwakt immuunsysteem wat de kans op het metabool syndroom vergroot.

“Onze huidige studie maakt het aannemelijk dat bacteriële fermentatie van voedingsvezels en de productie van korte vetzuren kettingen bijdragen aan de vetopslag in de lever.” Vijav-Kumar voegt hieraan toe dat dit soort ontregeling van processen funest voor de lever zijn, met name bij mensen met een overgroei van darmbacteriën die in verband staan met darm- en leverstoornissen.

Korte vetzuren kettingen kunnen gunstig voor de gezondheid zijn, maar zijn ongewenst wanneer gedisreguleerde darmbacteriën voor een lange duur ongecontroleerde korte vetzuren kettingen genereren.

Vette lever

De studie die op 29 oktober in Cell Metabolism gepubliceerd werd, meldt een link tussen onbelemmerde bacteriële fermentatie, korte vetzuren kettingen en toegenomen aantal leverlipiden –welke een non-alcoholic vette lever veroorzaken en leiden tot leverschade. De studie meldt ook dat overconsumptie van voedingsvezels schadelijke consequenties kunnen hebben wanneer de TLR5 functie gecompromitteerd is en bij bacteriële overgroei in de darmen.

“De meeste observaties waar de gunstige effecten van korte vetzuren kettingen bij metabole stoornissen genoemd worden, komen van korte termijn studies en meestal van studies op gezonde deelnemers en diermodellen. Ons volgend doel is het bestuderen van de lange termijn effecten van korte vetzuren kettingen, met name bij diabetes 2 en/of bij metabool syndroom. We denken dat onze studies kunnen leiden tot een zorgvuldigere inname van natuurlijke voedingsvezels bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.”

www.news.psu.edu